A kötelező biztosítás nem véletlenül előírás minden autóra, hiszen védi azokat, akik vétlen félként kerülnek egy baleseti szituációba. De ennek a biztosítási formának is megvannak a maga keretei, szabályai, hogy mikre nyújthat térítést, és mikor kell ezt a térítést visszafizetnie a vétkesnek a biztosító társaság felé. Ezeket fogjuk vizsgálni a következő bejegyzésben.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissen vásárolt gépjárművek biztosítása

Amikor egy autó adásvétellel hozzád kerül, köteles vagy már aznaptól gfb biztosítást kötni arra. Már az átírási folyamat során is kérni fogják az érvényes kötelező felelősségbiztosításról szóló igazolást, de ha valamilyen úton-módon fény derül a fedezetlenségre, annak a díját megtéríttetik veled visszamenőleg (ennek a mértéke 2022-ben 600-1290 Ft/nap). 

Te rendelkezel már minden eshetőségre kiterjedő biztosítási csomaggal? Ha még nem, vagy autóvásárlás előtt állsz, akkor nézd meg, milyen online biztosítási opciók közül tudsz választani!

Ki kérhet kártalanítást a kötelező biztosítás terhére?

Egy baleset során külön kell bontani az eseményeket dologi károkra és személyi károkra. Személyi sérülés esetén kártérítést kérhetnek azok, akiknek a baleset következtében orvosi ellátásra van szükségük, de súlyosabb esetben akár életjáradékot is kaphatnak, ha élethosszig viselik az ütközés következményeit. 

Dologi károk esetén a biztosító téríti a vétlen autós autójában keletkező hibák javíttatási költségeit, vagy gazdasági totálkár (amikor a javíttatási költségek magasabbak az autó értékénél) esetén a jármű aktuális értékét, valamint a szállítás során sérült tárgyakat is.

Fontos tudni azonban, hogy kártérítési igényt nem csak a másik autóban ülők nyújthatnak be. A vétkes sofőr utasai ugyanúgy igényelhetik a kártalanítást dologi kárukra és személyi sérüléseikre. Ezenfelül előfordulhat, hogy az autó sérüléseket okoz közterületeken lévő tárgyakban (pl.: villanyoszlop, hirdetőtábla, stb.) vagy magánszemélyek kerítésében. Ők szintén fordulhatnak a vétkes autós biztosítójához a kártérítési igényükkel.

Mikor kell a vétkesnek megtéríteni a biztosító felé a költségeket?

Egyes esetekben a biztosító élhet a jogával, hogy számon kérje a vétkes autóson az okozott károkat. Ez az alábbi helyezetekben fordulhat például elő:

  • A károkozó az autó jogos használójának engedélye nélkül vezette azt
  • Jogellenes és szándékos károkozás esetén
  • Az autót ittas állapotban vagy tudatmódosítószer hatása alatt vezette
  • Az autót jogosítvány nélküli személy vezette
  • Az autó súlyosan elhanyagolt állapota okozta a balesetet
  • A biztosított elmulasztotta az adatközlési és bejelentési kötelezettségét, ami befolyásolta a fizetési kötelezettséget is

A kárbejelentés során tehát érdemes minden részletre kitérni, és mihamarabb elintézni, hogy biztosan időben megtörténjen az összes károsult számára a térítés. Erre már nemcsak papíralapon van lehetőség, hanem a legtöbb biztosító kínál online bejelentési lehetőséget is.

KategóriákINFÓ