Államosítaná a jellemzően még önkormányzati tulajdonban lévő vízműveket a magyar kormány, mondván azok az energiaválság miatt fenntarthatatlanná váltak. Az államosítás sajtóinformációk szerint akár néhány hónap alatt végbe is mehet. Csakhogy amennyiben nem einstandról van szó, azaz a tulajdonos önkormányzatoknak is van, lehet ebbe beleszólásuk, akkor egyáltalán nem olyan biztos, hogy mindenhol igent mondanak erre, avagy epekedve várják a megmentésnként körbeírt állami segítséget. Botka László, Szeged polgármestere már jelezte is, hogy ők nem adják oda a vízművet. Rákérdeztünk hát Péterffy Attiláéknál is arra, hogy belemennek-e az állami átvételbe.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak az önkormányzatok, ami szerint a vízműveik csatlakozhatnak a Nemzeti Közmű Zrt.-hez, magyarán államosítanák az önkormányzati víziközmű-társaságokat, sőt ezen a területen nagyon gyorsan, akár még ez év novemberéig végbe is mehet az államosítás – erről a HVG.hu írt nemrég.

A rezsiárak növekedése és a rezsicsökkentés kivezetése ugyanis az idézett cikk szerint olyan helyzetet teremt az önkormányzati tulajdonban lévő vízszolgáltatók számára, amelyben az állami átvétel nagyjából a fuldoklóknak bedobott mentőövvel lenne egyenrangú.

Elviekben ingyen vennék át, törvény szerint

A HVG úgy tudja, hogy a vízművek átvételéről szóló ajánlat az önkormányzatokhoz augusztus elejéig kivétel nélkül megérkezett. Ezekben a levelekben állítólag egy 2021-es törvényre hivatkoznak, ami lehetővé teszi önkormányzatoknak a vízművek ingyenes átadását az állam részére, amennyiben azok fenntartása meghaladja az adott önkormányzat anyagi lehetőségeit. Felidézik, hogy a törvény adta lehetőséggel az összesen 133 kelet-magyarországi településen vízellátást szolgáltató Alföldvíz Zrt. a jogszabály megjelenése után élt is.

Botka már beintett

Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ezt mindenki, minden vízszolgáltató céget fenntartó önkormányzat vezetése így látja, és mint az a Szegeder cikkében is olvasható, a Botka László szegedi független, korábbi MSZP-s polgármester múlt hét végi nyilatkozata is mutatja, valóban nem ennyire egyszerű a helyzet. Botka azt mondta, hogy „a Fidesz-kormány mindent el akar venni a helyi közösségektől, az önkormányzatoktól. Amiket eddig államosítottak (iskolák, kórházak, építésügy, stb.), mind rosszabbul működnek. A víz a legértékesebb kincsünk, ezért évente százmilliókat fordítottunk a közművek fejlesztésére. A Szegedi Vízmű nyereséges és jövőre is az lesz. Jobb helyen van nálunk, mint a Fidesz-kormánynál!.

Legalább egy helyről tehát már nemak válaszoltak, de azt is megmondták, hogy nem kérnek az ajánlatból.

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz Pécsett, nem feledve persze, hogy a még Páva Zsolték által, az elhíresült és botrányos Pécsi Vízmű-einstand miatt alapított Tettye Forrásház nem csak Pécsett szolgáltat, és a környező kis önkormányzatoknak is van egy minimális tulajdonrésze is a cégben. Azért Péterffy Attiláékat kerestük meg azonban, mert a döntés nyilván Pécs tudja meghozni. Megkérdeztük, hogy Péterffyék átadnák-e az államnak a céget, ha igen, miért, ha nem, miért nem, s hogy egyáltalán egy ilyen döntéshez, hogy az jogszerű legyen, elegendő lenne-e Pécs, a többségi tulajdonos döntése? Arra is rákérdeztünk, hogy számítanak-e arra, hogy az állam átveheti majd a víziközmű  cégeket, a tulajdonosok szándékától függetlenül, s ha ez esetleg valóban bekövetkezne, akkor ők mit tehetnek ellene, ha amúgy nem szeretnék állami tulajdonba adni a társaságot.

Ne feledkezzünk meg azért közben arról a viszonylag friss hírről sem, hogy Pécs mintegy hárommilliárdos közműfejlesztésre készül (ebből mintegy másfél milliárdot konkrétan a rendszer fejlesztésére költhet, vissza nem térítendő pályázati forrásból). És persze arról se feledkezzünk meg, hogy annak idején Páváék a nagy, az országból kivitt profitot emlegették fel a francia tulajdonú Pécsi Vízmű einstandjakor, „talicskával tolták ki a pénzt Pécsről a franciák” – ehhez képest Páváék idején túl sok pénzt nem forgattak vissza közvetlenül a városi költségvetésbe a Tettye Forrásházból, amit a vízközmű-társaságokra vonatkozó jogszabályok és díjak változásával magyaráztak elsősorban. Na és persze azt is el kell mondani, hogy a rezsicsökkentés bevezetésekor számos kritika arra vonatkozott, hogy a lakosok ugyan kevesebbet fognak fizetni, de a cégek nyereségi mutatói romlani fognak és elsősorban majd a fejlesztéseken fognak spórolni. Mindenesetre a Tettye Forrásház nem olyan cégnek tűnik egy laikus számára sem, amit el kellene adni, pláne amit ingyen átadni, ezért is kerestük meg az önkormányzatot pár napja.

Ma pedig megérkezett a fenti kérdéseinkre a válasz, egyelőre a következőt írták: „a pécsi önkormányzat hivatalos válasza a vízművet illetően annyi, hogy a döntés meghozatala folyamatban van, nyilatkozatot adni csak azt követően fogunk”.

KategóriákMETÁL