Több mint ezer szülő írta válaszolt már a gimnáziumok számának tervezett csökkentését bíráló Szülői Hang Közösség által megfogalmazott kérdéssorra. Nem szeretnék, hogy csökkentsék a gimnáziumok számát, a szakképzésnek kedvezve ezzel. A Kormánynak és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának is üzentek ezzel.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményt kapott kedden este a Szülői Hang Közösségtől a Szabad Pécs. Szerintük téves az a terv, hogy gimnáziumok helyett többen válasszák a szakkéző iskolákat, mivel fiatalon nehéz igazán jó döntést hozni ezen a téren, szakmát választani.

 

?Több mint ezer szülő válaszolt önkéntesen az Iparkamarának, elutasítva a gimnáziumbezárási és férőhelycsökkentési javaslatot. A válaszadók 89%-a úgy véli: a gyermek 13-14 éves korában nem tud megfelelő pályaválasztási döntést hozni. A gimnáziumban megszerezhető általános tudás és műveltség a válaszadók 94%-a szerint gyermek hasznára válik akkor is, ha későbbi munkájában ezeket nem alkalmazza mind. A válaszadók nagy többsége (82%) szerint fontos, hogy minél többen szerezzenek gimnáziumi érettségit, még akkor is, ha egyes hiányszakmákban jelenleg e nélkül is jól el lehet helyezkedni; a szülők elsősorban a tanulásra, önállóságra és készségfejlesztésre szeretnék ösztönözni a gyermekeket, és nem a szakismeretek gyors megszerzésére.”

 

Mint írták, a kérdőíves felmérésük eredményeit honlapjukon olvashatják, ahol a számszerű eredmények mellett a több mint ezer szöveges hozzászólásból is válogatást közölnek, amiből szerintük a szülők gondolkodásmódja is megismerhető. Ugyanitt ismertetik Radó Péter oktatáskutató véleményét is.

Radó Péter oktatáskutató az eredményeket értékelve azt mondta:

?amennyiben a kormányzat adminisztratív eszközökkel a szülők és tanulók döntési szabadságát korlátozva igyekszik érvényesíteni saját prioritásait, akkor felmérhetetlenül nagy kárt okoz tanulók tízezrei és az ország egésze számára”.

 

 

A Szülői Hang Közösség levélben fordult az Iparkamara legnagyobb tagjaihoz. Várják nagy cégek, többek közt a MOL, a Magyar Telekom, az OTP Bank, a Bosch, a Richter, a Teva, a CBA, az Auchan, az Audi avagy éppen a Mercedes visszajelzését: arra kíváncsiak, hogy ők egyetértenek-e azzal, hogy csökkentsék a gimnáziuomok számét, a Szülői Hang Közösség szerint ugyanis ezzel visszaszoríthatják, sőt visszaszorítani igyekeznek a gyermekek továbbtanulási lehetőségeit.

Konkrétan megneveztek egy olyan nagy gyógyszeripari céget is, amely már küldött számukra visszajelzést, s amely válasz alapján arra következtetnek, hogy ?az Iparkamara erről az alapvető fontosságú kérdésről a tagjainak megkeresése nélkül döntött”.

Szülőként arra kérik a cégeket, hogy ne támogassák a gimnáziumok leépítésének tervét.

A teljes levél és a megkeresett cégek listája itt érhető el.

A Szülői Hang Közösség azt javasolja, hogy szülőként mindenki tegyen a gimnáziumbezárási terv ellen, és tiltakozzon az Iparkamaránál egy szülői levél elküldésével. Úgy vélik ugyanis, ha minél többen hallatják a hangjukat, annál erősebben képviselhetik ?a gyermekek érdekét”. A weboldalról elküldhető levél itt található.

Változtatást sürgetnek a gyáriparosok

?Száz OKJ-s tanuló közül csupán tizennyolcan helyezkednek el a végzés után a megszerzett szakképesítéssel, de sok a lemorzsolódó diák is? – fogalmazott egy szakmai rendezvényen az MTI keddi tudósítása szerint Gablini Gábor. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke hangsúlyozta, hogy a szakképzés tartalmi átalakításában az állam és a kamara mellett a munkaadói szakmai szövetségeknek is nagy szerepet kell kapniuk.

A szakképzés problémái közül példaként említette lemorzsolódást, a pályaelhagyók magas számát (az OKJ-s képzésbe beérkező 100 tanulóból csupán 18-an helyezkednek el).

Ez egyébként önmagában szerinte sem azt jelenti, hogy rossz lenne a szakképzés, a problémák ugyanis a képzésbe bekerülésnél és a képzésben résztvevők motivációival vannak szerinte. Gablini úgy vélte, hogy ezen a helyzeten megfelelő pályaorientációval, pályaválasztási tanácsadással, a szakképzésbe kerülők kiválasztásánál az úgynevezett maradék-elv felszámolásával lehetne javítani. Már csak azért is, mert a 21. században a szakképzés tudást és kreativitást igényel.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

 

KategóriákMETÁL