A biológia érettségire való felkészülés nem egyszerű feladat. Bár számtalan segédanyag áll rendelkezésre, talán éppen ezért nehéz kiválasztani a diák számára leginkább megfelelő tudásanyagot. Ne ess abba a hibába, hogy hosszú ideig keresed a tökéletes tankönyvet, inkább fogadd meg tanácsainkat és találd meg a számodra legjobb megoldást!

A cikk a hirdetés után folytatódikA hatékony felkészülés menete

Ahhoz, hogy megfelelő tudással indulj neki az érettséginek, érdemes egy előre meghatározott stratégia mentén végighaladni a tanulás útján. Először próbálj meg a hosszabb, kifejtősebb anyagok átolvasására fókuszálni. Az olvasmányos anyagok segítik, hogy agyadban kapaszkodók alakuljanak ki. Ezekhez a horgonyokhoz tud később kapcsolódni a további információ.

A Lvlmeup.hu érettségire felkészítő tanárainak javaslata, hogy készíts saját jegyzeteket, illetve rajzolj ábrákat, hiszen ezek még inkább erősítik az olvasott szöveg tartalmának megmaradását. Érdemes erre még a tanulás elején sort keríteni, mert ezáltal bővül a szövegértésünk, így könnyebb lesz később más könyvek olvasása közben megértenünk az abban írottakat. 

A tanulók egy része nem veszi a fáradtságot, hogy saját jegyzetből tanuljon, inkább hagyatkozik a mások által már összefoglalt tudásanyagra, ami nem feltétlenül hibás hozzáállás, de inkább javasoljuk, hogy önellenőrzésként használd ezeket az anyagokat.

Iskolai tankönyvem már van

Biztosan kaptál az iskolában biológia-tankönyvet, melyben általánosságban megtalálod az alapokat. Azonban nem mindenki számára elegendő az abban található tartalom. Az emelt érettségin való jó eredmény eléréséhez kiegészítő olvasmányok is szükségesek. Kifejezetten érettségire felkészítő könyvek beszerzésével tudsz eredményesen felkészülni a várható kérdésekre.

Bár több forrásból bővebb információhoz juthatsz, ne vidd túlzásba a szakkönyvek beszerzését! Válassz egyet a könyveidből, legyen ez a fő csapásvonal, a többit kiegészítésként használd akkor, ha elakadsz, vagy nem teljesen érted az alapkönyv mondanivalóját.

Ne keresd a tökéletest!

Az eltérő formátumú könyvek használata tovább fokozza a könnyebb emlékezést. A feladatgyűjtemények használata feltétlenül fontos, hiszen az ezekben található példák többsége akár az érettségi feladatok közt is megtalálható lesz. Hatalmas megkönnyebbülést fogsz érezni, amikor a vizsgán eléd kerülő feladatok megfogalmazásában visszaköszönnek majd korábbi olvasmányaid. Sokkal egyszerűbb lesz válaszolni a kérdésekre, ha már ismerős lesz a szövegkörnyezet, vagy éppen a teljes feladat. Önellenőrzésre is alkalmasak a feladatgyűjtemények, könnyen ellenőrizheted éppen aktuális tudásod mértékét.

Minden ember számára más a tökéletes megoldás. A társaid által ajánlott könyvek egyáltalán nem biztos, hogy neked is ugyanolyan hatékonyan tudják átadni az információkat, mint nekik. Pontosan ezért lehet a piacon többféle stílusban, formátumban megírt tankönyv, mert különbözőek vagyunk, és más szempontok mentén gondolkodunk.

KategóriákINFÓ