A színhőmérséklet kifejezés gyakran elhangzó szó, akkor, amikor az otthonod világítási rendszerét tervezed. Ez nem véletlen, hiszen olyan fogalom, aminek a jelentésével jó, ha te is tökéletesen tisztában vagy. A következőkben erről lesz szó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA színhőmérséklet jelentése

A színhőmérséklet olyan alapfogalom, ami minden világítástechnikával foglalkozó könyvben, újságban, online felületen megtalálható. A LEDLámpaház.hu webáruházban is gyakran találkozhatsz ezzel a kifejezéssel, segítségével könnyebbé válik majd a lámpák közötti választás.

A színhőmérséklet egy olyan adat, amely valamennyi fényforrásra jellemző, lényegében ez határozza meg, hogy milyen színérzetet kelt. Hagyományos lámpák esetében a fény tulajdonképpen az izzószál izzásának az eredménye, aminek a színhőmérséklete megegyezik a izzószál színhőmérsékletével. Ez meleg fehér fényt biztosít. Más a helyzet a LED fényforrások esetén – az innovatív gyártás lehetővé tette, hogy többféle színhőmérsékletű fény jöjjön létre.

Milyen színhőmérsékletek léteznek?

A színhőmérséklet értékét számszerűen adják meg, méghozzá kelvinben. 2800K-3000K körül van a hagyományos izzók színhőmérséklete, azaz meleg fehér. Ennél a fénynél kissé sárgás színben tűnnek fel a tárgyak. Az első fehér színű LED-eknek 6500K körüli színhőmérsékletük volt, ami egy hideg kékes-fehér színű fényt hozott létre. Ezt sokan kellemetlennek tartották, a meleg fehér színhez szokott szem számára furcsának és zavarónak tűnt a változás. Emiatt melegebb színhőmérsékletű LED fényforrásokat kezdtek el gyártani.

Háromféle színhőmérséklet létezik:

  • 3300K alatt: meleg fehér
  • 3300K és 5300K között: természetes (semleges) fehér
  • 5300K fölött: hideg fehér

Milyen színhőmérséklettel rendelkező lámpát érdemes választanod?

Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, hiszen meglehetősen szubjektív, hogy például a te számodra milyen fényérzet tetszik a legjobban. Az elmúlt időszak tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy léteznek olyan bevált tanácsok, amelyeket érdemes figyelembe venned neked is a lámpák színhőmérsékletének kiválasztásakor.

A színhőmérséklet ugyanis jelentősen befolyásolja az adott helyiségben tartózkodók hangulatát:

  • A hideg fehér fény segítheti a koncentrációt, ezért kiváló munkahelyekre, dolgozószobába. Tisztaságérzetet is biztosít, ami az üzlethelyiségek esetén lehet hasznos.
  • A semleges természetes fehér fényeket bátran alkalmazhatod a nappaliba, a konyhába, a fürdőszobába – minden olyan helyre, ahol napközben tartózkodsz.
  • A melegebb, sárgás fénynek is nagyon fontos szerepe van, megnyugtat, békességet sugároz, relaxál, otthonos körülményeket teremt.

Természetesen te döntöd el, hogy milyen színhőmérsékletet hol alkalmazol. A döntésben ráadásul az is a segítségedre lehet, hogy vannak kifejezetten olyan lámpák is, amelyek színhőmérséklete változtatható. Ez pedig lényegesen nagy előny, mert így akkor alakítod át a paramétereket, amikor csak akarod. Válassz te is az elképzeléseid szerint!

KategóriákINFÓ