Ünnepi videót tett közzé december 6-án a a Szivárványcsaládokért Alapítvány. A Mikulás-napi közleményükből pedig az is kiderül, hogy egymillió forinttal segítik a Menedékház Alapítvány munkáját.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint írják, a Szivárványcsaládokért Alapítvány december 6-a alkalmából felkereste a családok legfőbb ismerőjét, a Mikulást, hogy megkérdezzék tőle: miben hasonlítanak és miben különböznek a magyar családok? Szerinte nem kérdés: a család, az család, írják. Az idei ünnepen az alapítvány azoknak a gyerekeknek segít 1 millió forinttal, akik a Menedékház Alapítvány átmeneti otthonában kell, hogy töltsék az ünnepeket.

Az “interjúban” a Mikulás azt mondta, meg sem tudja mondani, hányféle családot látott már. Annyi féle van, mint „amennyi hópehely az északi sarkon, mint csillag az égen, mint csepp a tengerben”. Azt mesélte, hogy „minden család más és más… mégis abban, ami igazán lényeges, egyformák. Mindenhol a szeretet a legfontosabb, így szerinte nem is kérdés: a család az család..

A civil szervezet a filmmel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy miközben a szivárványcsaládok  ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, mint az összes magyar család, addig az állam nem biztosít azonos jogokat nekik. És a gyerekeiknek sem. Például csak az egyik, a hivatalosan bejegyzett szülő után örökölhetnek, ha pedig orvoshoz kell vinni őket, akkor csak az egyik szülő kaphat információt arról, hogy mi van a gyerekükkel.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány azonban azt is tudja, hogy sok családban az ünnepek nem csak örömet, hanem nehézséget is jelentenek. „Sajnos az ünnepek sok helyen nem a felhőtlen boldogságot jelentik, még akkor sem, ha a szeretet egyébként megvan. Az idei évben mi ezeknek a családoknak szeretnénk segíteni” – olvasható az alapítvány közleményében. „Ezért a Micsoda család! című mesekönyvünk bevételéből 1 millió forintot utalunk a Menedékház Alapítványnak, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek könnyebbé tegyük az ünnepet” – közölték. 

A Menedékház Alapítvány otthontalanná vált családoknak és fedél nélkül élőknek segít. Az általuk fenntartott átmeneti otthonban jelenleg 48 gyerek él. Ezek közül a gyerekek és családok közül sokan az utcán töltenék a karácsonyt, ha nem lakhatnának az átmeneti otthonban.

A Szivárványcsaládokért Alapítványtól kapott támogatásból gyermekpszichológust fogunk foglalkoztatni, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek szakember segítsen az átélt nehézségek feldolgozásában. A többségük súlyos traumákon ment keresztül: átélték azt, hogy családjukkal együtt kilakoltatták őket, vagy élhetetlen körülmények között laktak hosszabb ideig” – idézi a közlemény Nagy Zoltánt, a Menedékház Alapítvány igazgatóját. “Sajnos idén a rezsink drámain megnőtt, ezért mi is fennmaradásért küzdünk. Ilyen körülmények között a talpon maradásért is küzdeni kell, és sajnos ilyen programokra önerőből nem jut pénz – pedig a kicsiknek óriási segítséget jelent. Miattuk örültünk nagyon a támogatásnak” – köszönte meg a segítséget a vezető. 

A Menedékház Alapítványról

A Menedékház Alapítvány hajléktalan emberek, otthontalanná vált családok társadalmi integrációjának az elősegítésével foglalkozik. Olyan ellátásokat és programokat alakítanak ki, amelyek valós válaszokat adnak a hátrányos helyzetű csoportok, állami gondozott fiatalok és családok mindennapi problémáira. Az alapítvány számára elfogadhatatlan, ha egy gyermeknek nincs hol aludnia, nincs mit ennie, nem kap a fejlődéséhez minőségi oktatást, ha nem játszhat önfeledten, ha a családjának anyagi helyzete miatt kirekesztődik. Vallják, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása, iskolarendszerből való kihullásának megelőzése elengedhetetlen ahhoz, hogy felelősen gondolkodjunk társadalmunk jövőjéről. 

A Micsoda család! mesekönyvről

Micsoda család! az első olyan magyar nyelvű mesekönyv Magyarországon, ami szivárványcsaládok életét mutatja be. A két rövid történetet tartalmazó kötetet 3–5 éves korosztálynak írta Lawrence Schimmel. A meséket Szabó T. Anna József-Attila-díjas költő fordította. A könyv egyik forgalmazóját a Pest Megyei kormányhivatal 250 ezer forintos büntetéssel sújtotta, amit végül a Kúria megsemmisített.

KategóriákPOP