Az energiaárak emelése, valamint az energetikai előírások szigorodása, valamint a támogatások következtében megnőtt a kereslet a megújuló energiákat használó hőszivattyúk iránt. 

A cikk a hirdetés után folytatódikNyugat-Európa egyes régióiban évtizedek óta használt fűtési megoldás a hőszivattyú, azonban elterjedését magas bekerülési költsége, hosszú megtérülési ideje hátráltatja hazánkban. A hőszivattyúk elektromos energiát használnak a működéshez, és nemcsak fűtésre, hanem használati melegvíz előállítására, valamint hűtésre is alkalmasak, és egyes típusai szellőztetésre is.

Hőszivattyú kisokos

A korlátlanul rendelkezésre álló, zöldenergiákat, a környezet hőjét hasznosító hőszivattyúk új építések és meglévő épületek fűtéskorszerűsítésére is megoldást kínálnak. Hogy Önnek melyik a legideálisabb választás, a STIEBEL ELTRON hőszivattyú választó alkalmazásával 2 perc alatt kideríthető. A legnépszerűbb és egyben legtöbb helyen alkalmas, legkisebb költséggel járó megoldás a levegő-víz hőszivattyú, bár hatékonysága a másik 2 típus mögött elmarad. 

Minden típus azon az egyszerű elven működik, mint a hűtőszekrény, vagyis a halmazállapot-változáson alapuló forráshőt használja. Fűtési üzemmódban a környezet hőjét vonja ki és juttatja el a rendszeren keresztül, valamint adja le a fogyasztóknak, míg hűtés esetén fordítva működik.

Kinek melyik hőszivattyú az ideális?

Összetett kérdés, amelyet számtalan szempont ismeretében lehet megválaszolni. Más lehetőség adódik új építés és más régi épület felújítása esetén. Az épületek energiahatékonyságát több tényező befolyásolja, ezek közül az épület hőszigetelése csak az egyik. Hatással van rá a nyílászárók minősége, a tető szigetelése, de a lakók életmódja is. 

Új építésű épületek esetében már nem kérdés, hiszen a szabályozások a közel nulla vagy még jobb energiaosztályú épületek megvalósítását írja elő 2022 júliusától. Ennek eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. A hőszivattyúk minden típusa tökéletesen alkalmas erre. 

A döntést egyrészt a rendelkezésre álló költségvetés, másrészt a földrajzi adottságok figyelembevételével kell meghozni.

Mit mutat a hőszivattyúk COP-értéke?

A COP vagy jósági fok a berendezések energiahatékonyságát mutatja, a leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél magasabb, annál jobb hatásfokú a hőszivattyú.

A levegő-víz hőszivattyú viszonylag alacsony költségekkel bárhová telepíthető, COP-értéke jó, azonban szélsőséges hőmérséklet esetén rásegítést igényel, ami csökkenti a hatékonyságát, növeli az üzemeltetési költségeit. 

A víz-víz hőszivattyú hatékonysága, COP-értéke a legmagasabb, így alternatív fűtési megoldást nem igényel, de a kutak fúrása miatt költséges megoldás, ráadásul a talajvíz elapadása esetén nem működik. 

A talajszondás hőszivattyú COP-értéke magas, önállóan használható fűtésre,  telepítése költséges és bejelentésköteles. 

A döntéshez javasolt szakértő épületgépész bevonása.

KategóriákINFÓ