Az szja, vagyis a személyi jövedelemadó tekinthető jelenleg a legfontosabb és legismertebb adónemnek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat és kedvezményeket, amelyekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni. A cikkben említett kedvezmények igénybevételével csökkenteni lehet a személyi jövedelemadó mértékét.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz szja, vagyis a személyi jövedelemadó a magánszemélyek által megszerzett adóköteles jövedelmet terheli. Ennek az adónemek a fizetése a méltányosság és arányosság elvén alapul. Az szja mértéke jelenleg 15 százalék.

A személyi jövedelemadót mindig naptári évre kell megállapítani

Az szja biztosítja azt az adóbevételt, amely feltétlenül szükséges az állami feladatok ellátásához. A személyi jövedelemadót minden esetben naptári évre kell megállapítani, a bevallást pedig mindig a naptári évet követő év május 20-ig kell elkészíteni és benyújtani.

Az alapja minden esetben az adóköteles bevételből megállapított jövedelem. A mértéke 2016 óta nem változott, jelenleg is 15 százalék.

Igénybe vehető kedvezmények az szja csökkentésére

Számos kedvezmény igénybe vehető abból a célból, hogy csökkenjen a személyi jövedelemadó mértéke. Ilyen például a családi kedvezmény, amely az összevont adóalapot csökkenti. Ennek a kedvezménynek a mértéke függ attól, hogy magánszemélyként hány eltartott után jogosult az igénybe vevő családi pótlékra. Emellett az is számít, hogy hány olyan eltartott él az adott családban, akit figyelembe vesznek a családi pótlék összegének meghatározásakor.

A személyi jövedelemadó mértéke az első házasok kedvezményével is csökkenthető. Ez a kedvezmény akkor vehető igénybe, ha házasságkötésre kerül sor. Érvényesíteni a házasságkötést követő hónaptól kezdve 24 hónapon át lehet. Feltétel továbbá, hogy legalább az egyik félnek ez legyen az első házassága.

Visszamenőleg is lehet igényelni 5 éves általános elévülési időn belül

A személyi kedvezménnyel is lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó mértékét. A súlyos fogyatékossággal élő magánszemélyek vehetik igénybe, illetve a kormányrendeletben rögzített betegségek esetén is kérvényezhető. Vannak olyan betegségek, amelyeknél visszamenőleg is lehet igényelni a kedvezményt 5 éves általános elévülési időn belül. Például az adókedvezmény igénybevételére jogosító betegség a hallási, a látási és a mozgásszervi fogyatékosság, valamint az elzáródást okozó érbetegségek és a súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek. 

A négy- vagy többgyermekes anyák pedig szja-mentességet vehetnek igénybe. Ha a feltételeknek megfelelnek, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük jogosultságuk időszakában a törvényben meghatározott jövedelmeik után. Ez a kedvezmény már év közben is érvényesíthető. Ebben az esetben a kedvezményt az édesanyának a munkáltató vagy a kifizető részére adóelőleg-nyilatkozatban kell kérnie.

KategóriákINFÓ