Manapság már alig akad olyan szervezet, amely időnként ne szervezne akár külsőket bevonva, akár belső emberekkel megoldva tréningeket. Az igazán tapasztalt szakemberek szerint ennek a szónak az ereje, de a valódi jelentése megkopott a túl sok és túl helytelen használat során. Szerencsére akad még jó pár öreg motoros a szakmában, akik mind azon fáradoznak, hogy visszaállítsák a tréninget a valódi, jól megérdemelt pozíciójába!

A cikk a hirdetés után folytatódikAmikor a projektmenedzser képzés minden pénzt megér

Úgy tűnik, ismét egyre többen vevők arra, amit a Szinergia Kft. a projektmenedzsment képzésével képvisel. Hogy pontosan mit is, azt fogjuk az alábbiakban részletesebben kifejteni.

A vállalat csaknem harminc év tapasztalattal a háta mögött pontosan tudja, hogy az igazi tréningek teljesen eltérnek attól, amit a köznyelvben annak hívunk. Miben tér el a nagybetűs változatától?

Többek között abban, hogy egy tréning csak akkor lesz hatékony, ha több napot tudnak rászánni az résztvevők. Természetesen ez költségesebb és nehezebb kivenni az embereket ennyi időre a munkából, de ahhoz, hogy a valódi üzenet átmenjen és leülepedjen, ahhoz ennyi időre feltétlenül szükség van. 

Így van ez a fent említett projektmenedzser képzés esetén is, ahol korábbi résztvevők – mára már ügyvezető igazgatók – a mai napig nem sajnálják rá a pénzt és az időt, hiszen egy szakmailag alátámasztott projektmenedzsmenttel sokkal több pénzt és időt nyernek, mint amennyit a képzéssel veszítenek.

Fontos megemlíteni, hogy a valódi tréning során nem ppt-ket tanulmányoznak a résztvevők, sőt nem is előadásokat hallgatnak meg, hanem megoldási, megküzdési módokat sajátítanak el, méghozzá a saját bőrükön tapasztalva.

Nem a megoldás a lényeg, hanem az odavezető út!

Talán ez az egyik leglényegesebb előnye a klasszikus tréningnek a tapasztalati tanulás, amely során egy adott problémára adott reakciónkat elemzi, majd utána együttműködve rávezet egy hatékonyabb megoldási módra. Vagyis lehetőség nyílik arra, hogy saját magunkat, saját viselkedésünket, saját módszereinket szakemberrel megvizsgáljuk, és úgy korrigáljuk, hogy abból a hétköznapi, éles helyzetekben is tudjunk meríteni.

Természetesen megvan a helye egy szervezetben az előadásnak, a ppt-nek és a tudásanyagok feldolgozásának is, a Szinergia Kft. csupán arra hívja fel a figyelmünket, hogy ezeket a félreértések elkerülése végett nem érdemes tréningnek nevezni.

Fontos szerep jut a szakembernek is

Úgy, ahogy a képzés megnevezését, úgy a szakemberét sem ildomos összecserélni, hiszen más helyzetben és mást visz véghez egy tréner, mást egy tanácsadó, és megint mást egy oktató.

Egy tréningen nem a tanácsadás a lényeg, hanem az, hogy a szakember a résztvevőt ráébressze arra, mi az, amit csinálhatna jobban és hatékonyabban, és mindehhez módszereket is felkínál a tréning során, amit ha lehet, érdemes több naposra szervezni.

Az első ilyen alkalom után mind a résztvevők, mind a vezetőik látni fogják, hogy bizony megéri rászánni az időt arra, hogy a megtapasztalás útján szerzett ismeretek rendesen beágyazódjanak.

KategóriákINFÓ