A rendezvények egyik sarkalatos pontja az ültetés. Ez hétköznapi embereket is érinthet: például ha valaki épp az esküvőjét tervezi, jobb, ha tisztában van az alapvető protokoll ismeretekkel. Profiknak pedig még fontosabb, hogy ne hibázzanak, ha ültetésről van szó! 

A cikk a hirdetés után folytatódikNéhány hasznos tudnivalót most megosztunk ezzel kapcsolatban. 

Miért kell ismerni az ültetési szabályokat?

Az ültetési rendnek külön szabálya van, ezeket egy átlagember csak felületesen ismeri. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, mit hogyan illik, még ha nem is vagyunk egy nemzetközi delegáció tagjai, vagy nem tárgyalunk mindennap befolyásos ügyfelekkel a fehér asztalnál.

Rendezvényszervezőknek, üzletembereknek, de akár titkárnőknek, asszisztenseknek is jól jöhet egy üzleti protokoll tanfolyam, mint amilyet például a MOE Rendezvényakadémia is indít. Itt számos olyan illemszabályt meg lehet ismerni, amivel a menedzserek, cégvezetők előnyösebb üzleteket köthetnek, jobb benyomást tehetnek ügyfeleikre.

Az ültetési rend csak egy a tananyagok közül, az említett üzleti kommunikáció kurzuson a bemutatkozástól kezdve a tegezés-magázás szabályain át az ajándékozás etikettjéig mindenről van szó. Nagyon hasznos tudnivalók hangzanak el az órákon, a tapasztalt előadók gyakorlatias tippekkel, ötletekkel segítik a hallgatókat.

Érdemes befektetni időt és energiát az online tanfolyam elvégzésébe, főleg, ha ez utána többszörösen megtérül!

Az alapszabályok az ültetési rend kialakításánál

Az ültetési rend szabályai elsőre valóban bonyolultnak tűnnek egy laikusnak, így tényleg jobb, ha tapasztalt, rutinos szakemberek adják át ezt a tudást. Amit mindenképp érdemes megjegyezni:

  • Férfiak és nők egymással szemben ülnek.
  • Az asztal végére nem illik nőnek, idősebb embernek vagy gyereknek ülnie.
  • Üzleti tárgyalásnál a vendégek és a házigazdák egymással szemben üljenek.
  • A fő tárgyalófelek melletti jobb oldalon ül a rangsorban következő ember.
  • A VIP vendégeket lehetőleg hosztesz kísérje a helyükre.

Persze ezek általánosságban igazak. Az adott helyszín, az adott társaság, a kapcsolati viszonyok befolyásolhatják ezeket a szabályokat. 

Nem mindegy például az sem, milyen asztal van a teremben, van-e mozgássérült, kerekesszékes a felek között, vagy éppen vannak-e kísérők is jelen.

Esküvőn is: ültetési tábla

A rendezvényszervezők jól ismerik az ültetési rend szabályait, ha csak lehet, adjuk át nekik az irányítást ezen a téren is! 

Ami a laikusokat foglalkoztatja leginkább, és szükségük lehet néhány tippre, az az esküvő. Ilyenkor kit hova illik ültetni?

Tartsuk be itt is az alapvető etikett szabályokat! Készítsünk előre ültetési tervet, és helyezzük el a jól látható ültetési táblát a bejáratnál. Sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat, ha már előre tisztázzuk, ki ki mellett üljön.

A táblán szerepeljen a terem berendezési képe és a nevek. Mindennek elkészítéséhez is kérjük a rendezvényszervező, esküvőszervező segítségét, ő biztosan tudni fogja az illemszabályokat.

KategóriákINFÓ