Pankotai Lili nevét akkor ismerte meg az ország, amikor a tavaly október 23-i budapesti tanártüntetésen elszavalta egy múlt tavaszi slam-poetry szerzeményét. Amiben bírálta a kormányt, és amiben a 18 éves pécsi gimnazista csúnya szavakat is használt. A kormánybarát média ezért keresztre feszítette, a volt iskolája vezetősége pedig nem állt ki mellette, sőt. A vége pedig az lett, hogy távoznia kellett az iskolából, így most már Budapesten él és végzi a gimnázium utolsó évét. És mint kiderült, most úgy határozott, hogy beperli volt iskoláját.

A cikk a hirdetés után folytatódikPankotai Lili a Szabad Európa és a Szabad Pécs közös cikkében mesélte el azt, hogy miért érezte úgy, hogy el kell mennie a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumából, és miért Budapestre ment. Utóbbiról azt mondta, hogy amúgy is a fővárosban akart tovább tanulni, most egy kicsit hamarabb költözött, s már Pécsen is kollégista volt. Az új iskolája és új osztálya pedig a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, jól fogadta, szeret ott lenni. Arról is a Szabad Pécs írt először, nem sokkal a beszéd elhangzása után, akkor még nem hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy nagy esélye van annak, hogy távozik majd a Nagy Lajosból, mert volt ebbe az irányba mutató beszélgetése az iskola vezetésével.

Lili a Szabad Európa-Szabad Pécs-cikkben árulta el, melyik iskolát választotta, és beszélt a légkörről is, amilyennek megélte az utolsó heteket a pécsi Nagy Lajosban: “Én döntöttem a távozásomról, nem rúgtak ki. A döntésemet nagyban befolyásolta a légkör, az iskolán belül történtek, és a nyomás, amit annak a célnak az eléréséért tettek rám, hogy önszántamból hagyjam el az iskolát. Én nyilvánvalóvá tettem az igazgatóságnak az első megbeszélésen, hogy ugyanúgy, és ugyanitt szeretném folytatni a tanulmányaim. Sajnos, ez a későbbiekben sem sikerült, így kénytelen voltam távozni” – mesélte lapunknak.

A történet azonban nem ért véget az iskolaváltás fejezetével, ugyanis a Telexen ma reggel megjelent páros interjúban (a másik válaszoló dr. Zeller Judit, a TASZ jogásza) azt mondta, hogy beperli a Nagy Lajos Gimnáziumot. Zeller Judit pedig úgy fogalmazott, hogy Lili perének szerinte óriási a szimbolikus jelentősége, azt mutatja, hogy valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni.

Pankotai Lili a per megindításáról egyrészt azt mondta, hogy a szülei rá bízták a döntést, és hogy szerepet játszott benne, hogy a múlt október 23-i beszéde után a volt iskolája a presztízsveszteséggel foglalkozott, nem pedig a diákjával. Ráadásul még rá is tolták, hogy a kialakult helyzet, a tanárok frusztráltsága az ő hibája, vagyis ellehetetlenítették, hogy ott maradjon.

“Én ezt figyelemfelhívásnak szánom, hogy a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van” – fogalmazott.

A teljes interjú a Telexen olvasható.

KategóriákMETÁL