Vádlottként áll bíróság elé a Zsolnay Örökségkezelő NKft. volt gazdasági igazgatója 2023 tavaszán, ráadásul közvádas eljárásban, közölte hétfő reggel a pécsi önkormányzat. Ez az első olyan ügy, amelyben a 2019-ben útjára indított pécsi önkormányzati átvilágítás nyomán a hatóságok emelnek vádat. Az ügyészség szerint az ügy két vádlottja csaknem 14 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzati céget.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéterffy Attilának, Pécs polgármesterének az egyik fő választási ígérete az volt, hogy átvilágítja a pécsi önkormányzatot és a városi cégeket, két okból, az egyik, hogy a gazdálkodást ésszerűsítsék, ha lehetséges, a másik, hogy feltárják az esetleges visszaéléseket. A független polgármester megválasztása után, az ellenzéki összefogás támogatásával szinte azonnal útjára is indult a pécsi önkormányzati cégek és intézmények jogi és gazdasági átvilágítását.

Mint a hétfői közleményben írják, a dr. Bodnár Imre vezette, 14 jogászból álló csapat a munka során eddig 34 gyanús ügyet tárt fel és 25 feljelentést tett az előző, fideszes városvezetés idején történt esetekben. Az átvilágítás által feltárt visszaélések teljes elkövetési értéke e vizsgálatok szerint meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a hatóságok eddig közel 360 millió forintot vettek zár alá. Szintén az átvilágítás eredménye, hogy 711 millió forintnyi közvagyont sikerült visszaszerezni a pécsiek közösségének. Az átvilágítások nyomán összesen 6 ügyben már zajlanak pótmagánvádas eljárások. Ezekben az ügyekben a hatóságok lezárták a nyomozást, így Pécs város önkormányzata maga képviseli a vádat a bíróság előtt.

Közvádas eljárásban, azaz úgy, hogy maga az ügyészség emelt vádat az ügyben, elsőként egy a Zsolnay Örökségkezelő NKft-hez kötődő feljelentés jut el a bírósági tárgyalások szakaszáig.

Az ügy részletei a pécsi átvilágítás hivatalos honlapján olvashatók. A konkrét történet lényege, röviden: az elsőrendű vádlott, a Zsolnay Örökségkezelő egyik volt gazdasági igazgatója a vád szerint valótlan tartalmú számlákat igazolt le a másodrendű vádlott részére. A számlákat a másodrendű vádlott az ügyészség szerint egy olyan tevékenység ellenében – „szakmai felügyeleti díj” – állította ki, amelyet a porcelántárgyakat árusító Zsolnay Shopnál valójában nem végzett el (megjegyzés: ugyan az ügy a Zsolnay Shop-ot érinti, a ZSÖK-kel szerződő vállalkozó nem a híres pécsi porcelánmanufaktúra vagy annak valamely leányvállalata, egy attól teljesen független cégről van szó). A tevékenységért a Zsolnay Örökségkezelőnek a porcelánárusításért járó bizományosi díj 94%-át fizették ki 17 hónapon keresztül a másodrendű vádlottnak, így az ügyészség szerint nettó 13,7 millió forinttal rövidítették meg az önkormányzati céget.

A volt gazdasági igazgatót és a vállalkozót üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják. A Zsolnay Örökségkezelő két korábbi vezetője más, pótmagánvádas ügyben is érintett.

KategóriákMETÁL