Ha amiatt fájt a feje, mert azt hitte, csak önnel (=a pécsi autóssal) szúrt ki a pécsi vezetés, amikor a fizetőparkolás árát, díjzónáit és idősávjait megvariálta (neml lett olcsóbb a szolgáltatás), hátradőlhet, és végre kiröhögheti magát, elmeséljük, hogy jártak a pécsi belvárosi vendéglátósok.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsapjunk is a közepébe, úgy rövidebb lesz: 50 százalékkal emelték meg a díjat. Igen, jól olvasták, nem elírás, tehát nem öt, és nem 15 vagy 25 százalékkal, hanem 50 százalékkal emeltek, azaz a tavalyihoz képest az érintett vendéglátósok a teraszukért idéntől (az időjárás miatt gyakorlatilag mostantól) másfélszer többet fizetnek, mint például tavaly.

És képzeljék, ez amiatt még érdekesebb hír, mert már tavaly is (illetve az előtte lévő években szintén), tehát már eddig is, az emelés előtt is a pécsi belvárosi volt az ország egyik legdrágább terasz (előkert) használati díja. Vidéken pedig a tudomásunk szerint a legdrágább volt. Budapest egyes frekventált területei után pedig országosan is a legdrágább volt a havonta, négyzetméterben meghatározott, a pécsi, belvárosi tereken üzemelő vendéglátóipari előkertekért négyzetméterenként fizetendő díj.

Habár azt az emeléssel érintett vendéglátósok, például a Széchenyi tér bizonyos részein, a Jókai téren vagy a Kossuth téren üzletet vivő vállalkozók nem is igazán értik, hogy a pécsi Király utca miért került ki az emelésből. Illetve, ha már emeltek, akkor a belvárosnak azon részére vajon miért nem vonatkozik a magasabb díj.

Persze, minden általunk megkérdezett vendéglátós sürgősen hozzátette ilyenkor, hogy egyáltalán nem azt akarják, hogy a Király utcaiak is többet fizessenek, hanem éppen azt, hogy ők is kevesebbet, maximum annyit, mint tavaly. Sőt, úgy sejtjük, hogy például a Széchenyi tér és a már hosszú évek óta vigalmi negyeddé avanzsált pécsi Király utca sarkán lévő két étterem a teraszának a Széchenyi téri része után éppen másfélszer több díjat fizet, mind ugyanannak az étteremnek a Széchenyi téri terasszal egybeépített Király utcai részéért-

Habár mindez azért is érdekes, mert a pécsi belvárosi vendéglátósok, köztük a most emeléssel érintettek és például Király utcaiak is éppenhogy azt próbálták kilobbizni, hogy csökkentsék ezt a terhet, éppen a fent említett ok (legdrágább díjak vidéken) miatt. Pontosabban ennél többről is szó volt, nem csak egyszerű díjcsökkentési ?követelésről?, hanem egy átgondoltabb belvárosi koncepcióról.

A vendéglátósok persze próbáltak lobbizni, petíciót is írtak és aláírtak, de most úgy tűnik, ilyen információt kaptak legalábbis, hogy nem fogja senki visszavonni az emelést.

Nem tudjuk, hogy az megnyugatta volna őket, ha egyeztetnek velük a tervezett emeléssel kapcsolatban, de ilyen nem történt, ami viszont éppenhogy tovább szította az indulatokat. Később már volt egyeztetés, kész tények elé állítva őket, és azzal magyarázták a drágítást, hogy Pécs egy szép város, sok a turista és a külföldi egyetemista, az emelésbe vont területek pedig szép új tereket kaptak. Megjegyezzük, nagy részt EKF-pénzből történtek ezek a fejlesztések, de valóban megtörténtek. Éppen ezért ezeket a területeket turisztikailag kiemelt övezetté nyilvánították, ami ezzel jár.

Azt persze egyikük sem vitatta, hogy Pécs ne lenne szép város, sőt, nagyon is szeretik, habár beszéltünk olyan nagyon ismert pécsi vendéglátóssal, aki azt mondta, hogy neki valószínűleg ez volt az utolsó csepp, és most nagyon úgy gondolkodik, hogy elmegy innen, talán az országból is. Azzal sem tudtak hatásosan érvelni, hogy például Győrben is jóval olcsóbb a terasz, a válasz, vagy nem hivatalos válasz az az volt erre, hogy igen, de Győrben ott van az Audi. Hogy ez mit is jelent? Hát nyilván nem azt, hogy ott több pénzük van az embereknek, és ki tudnák termelni a vendéglátósok a pécsinél is magasabb díjat, hanem azt, hogy ott nincs szüksége az önkormányzatnak (vagy cégeinek) úgy a plusz bevételekre.  Világos, ugye?

KategóriákMETÁL