A fa az egyik természeti elemünk, amelynek környezetét sokan szeretik. Akik macskát tartanak otthonukban, megfigyelhetik, mennyire érzékenyek a cicák erre az anyagra, szeretnek farakáson, kartondobozban ücsörögni, mindenük a papír és a fa. Szerencsére sok emberből sem veszett ki ez az érzés. Akik szeretnek a természet közelségében élni, azoknál általában a lakberendezési tárgyak nagy része is fa alapanyagú, és a kerti bútoraikat, építményeiket is szeretnék fából összeállítani.

A cikk a hirdetés után folytatódikFaházak, kerti tárolók, gerendavázas medencék

Az e-kert.hu faházai és szerszámtárolói mellett még számos olyan építményt forgalmaz, amely telített fa összeszerelése révén épülhet fel a kertünkben. Ilyenek például a nyitott garázsok, kerti pavilonok, terasztetők és egyéb kültéri burkolatok, ahol mind-mind telített fa kerül beépítésre a hosszú távú élettartam elérése érdekében.

Az e-kert.hu webáruház nem csupán egy online felület. Bármire is van szükségünk az oldalon megtalálható termékkínálatból, lehetőségünk van személyesen is elmenni a céghez, ahol tapasztalt szakemberek válaszolnak kérdéseinkre, adnak tanácsot. Ha kiválasztottunk egy terméket, akkor annak teljes összeszerelését és üzembe helyezését is igénybe vehetjük.

A nyárra készülve már most el kell gondolkodni azon, hogy vajon egy gerendavázas kerti medencét vagy egy faházat szeretnénk az udvarunkra, mert a fa alapanyag beszerzése és impregnálása időt vesz igénybe.

Mit jelent a telített fa kifejezés?

A telített fa szófordulatot impregnált faként is szoktuk használni. Ez egy olyan telítési eljárás, amely nagy nyomáson történik, és gyakorlatilag a többi telítési eljárást – amelyek inkább csak a fa felszínére hatnak – is számba véve ez az egyetlen módszer, amely képes ténylegesen is megnövelni a fa, és így a belőle készített bútorok és építmények élettartamát.

A nagynyomású telítés folyamatában az is előnyös, hogy a fa szerkezete nem fog sérülni, nem fognak megváltozni a fizikai tulajdonságai. Az eljárás közben először egy vákuumos művelettel eltávolítják a fa nedvességtartalmát, majd befecskendezik a biológiai favédő oldatot.

A faanyagnak van egy úgynevezett szíjács része, amely a fa tápanyag ellátását biztosítja, ennek a keresztmetszeti részébe kerül bele a favédő anyag a nagynyomású telítési folyamat révén.

Fontos tudnivalók az impregnálással kapcsolatban

Tudni kell, hogy a faanyagban előfordulhatnak repedések, hosszanti elváltozások, kisebb vetemedések az idő elteltével, de ezek nem befolyásolják statikailag a szerkezetet, a fa minőségét. Amennyiben Önt zavarja ez a kisebb mértékű alakváltozás, úgy válasszon tömbösített, ragasztott, telített faanyagot, viszont tisztában kell lennie azzal, hogy annak ára akár többszöröse is lehet az alakváltoztató impregnált fának.

Az impregnálási eljárás során a faanyag kékeszöld színű lesz, később akár fekete, ezért érdemes lazúrral két rétegben lekenni, illetve azért is, hogy megfelelő UV-védelemmel rendelkezzen az anyagunk.

KategóriákINFÓ