Február utolsó napjaira visszatért, vagy visszaköszönt a tél, amelyből korábban is csak ízelítőt kaptunk. Szombaton éjjel, különösen Baranyában és a Dunántúl déli részén egyes helyeken esett, másutt akár egész éjjel havazott. Egyelőre marad a hidegfront és a sok csapadék.

A cikk a hirdetés után folytatódikLementettem azt a képet, amelyet Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, leváltott kulturális államtitkár egy hete, a Búsójárásról posztolt, Reszkess, tél címmel, A fotón ő látható busóruhában, kezében álarccal. Egyrészt azért, mert önmagában is vicces, eddig igazán nem volt minek reszketnie, a tél idén is éppenhogy csak megmutatta magát, másrészt mert Hoppálnak különleges érzéke van ehhez. Korábban Csizi Péter kollégájával örvendeztek busóruhában azon, hogy elűzték a telet, aztán utána nem sokkal természetesen újra tél lett. Persze, ez még hagyján, busójárás van szerencsére, és az ideje kötött, az már sokkal inkább Hoppál igazi sara volt, amikor Gréta Thunberget cikizte és a klímaváltozásra tett gúnyos megjegyzést, amikor pár éve esett a hó télen – persze csak egy rövidebb ideig tartott, aztán megint jöttek a plusz tizenfokok.

Most mindenesetre megint hidegebb van azt követően, hogy pár napja még kora tavaszias időjárás volt. Volt, ahol csak eső esett, másutt havazott is, néhol csak mutatóba jutott és nem maradt meg, a magasabb területeken és néhány helyen, Baranyában Pécs felett a Mecseken, és persze minden más érintett mecseki településen, például Orfűn is, de Komlón még inkább rendes mennyiség esett és maradt is egyelőre. Komlón és környékén mintegy 12 centiméteres hó esett. Az időjárás-változást, az erős lehűlést és a sok csapadékot egy, hazánktól délre lévő mediterrán ciklon okozta.

Az Időkép előrejelzése szerint vasárnap délen, délkeleten csapadékos marad az idő, de az esőt már több helyen havas eső, havazás válthatja fel. Északon, északnyugaton a változóan felhős-napos idő mellett elszórtan záporok, hózáporok előfordulhatnak, eleinte az Északi-középhegység térségében többfelé havazhat. Az északi, északkeleti szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz. Napközben 2 és 8 fok között alakulhat a hőmérséklet.

A kép címe: Reszkess tél! – Fotó forrása: Hoppál Péter Facebook-oldala

Keddtől láthatjuk a napot ismét

A prognózis szerint hétfőn túlnyomóan felhős lesz az ég. Kisebb havazás, havas eső, hószállingózás délen és keleten alakulhat ki, legtovább északkeleten valószínű csapadék. Többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északi szél. Hajnalban -6, 0, napközben 1-6 fokot mérhetünk. Kedden már hosszabb időszakokra felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre az ország nagy részén számíthatunk. Csapadék már nem valószínű. Az északkeleti szél csak néhol lehet élénk. Hajnalban -9, 0, délután 3-9 fok várható.

Szerdán délnyugaton marad felhősebb az ég, de számotevő csapadék nem várható. Máshol viszont többórás napsütésre van kilátás. Az északkeleti szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 5 és 11 fok között alakulhat. Csütörtökön is délen lehet több felhő, máshol a napsütésé lesz a főszerep. Élénk, északkeleten erős lehet a szél. Hajnalban a legtöbb helyen fagyni fog, délután pedig 5-11 fokra készülhetünk.

KategóriákPOP