Így év elején mindenki arra kíváncsi, hogy mennyiben változtak az eddigi autópálya-matrica árak és kategóriák. Aki megtehette, már előre készült, és 2022 év végén megvette elővásárlással 2023-ra a matricáját. De nézzük meg, mit tehet az, aki most készül vásárolni?

A cikk a hirdetés után folytatódikÁrak és kategóriák 2023-ban

Jó hírünk van, mert a kategóriabesorolások nem változtak, viszont az árak igen, de eltérő mértékben. Részletesen az Autopalyamatrica.hu weboldal autópálya matrica árak aloldala foglalkozik a témával, és az oldal tartalmaz még nagyon sok hasznos információt, cikket a 2023-as évre vonatkozóan.

Az árakkal kapcsolatosan azt kell tudni, hogy a D1, azaz a maximum hétszemélyes személygépkocsi kategóriában a 10 napos és a havi matrica ára jelentősen, míg a vármegyei és az országos típusok ára, ismerve a jelenlegi minden területet érintő árnövekedéseket, szinte alig változott. Így eljutottunk arra a pontra, hogy ha egy autósnak egy évben már legalább 8-9 alkalommal kellene heti, azaz 10 napos matricát vennie, akkor érdemesebb beruháznia az évesre.

2023. január 1-től a megyék új elnevezést kaptak, vármegye lett a hatályos a régi helyett, de szerencsére ez az autópálya-matricák besorolását nem befolyásolja. Az Autopalyamatrica.hu oldalon továbbra is a megyei kategória alatt lehet megtalálni az erre vonatkozó információkat.

Jobban megéri a vármegyei és az éves autópálya-matrica

A fenti információknak megfelelően láthatjuk, hogy jobban megéri egy adott vármegyére vonatkozó vagy egy országos éves matricára áldozni, de természetesen ez mindenkinek az egyéni szempontjaitól függ. Van, aki munkába járás miatt használja ezeket az útszakaszokat, van, aki családlátogatásra, vagy mindkét esetben. Így aki gyakran utazik, nem kérdés, hogy az éves matricát választja.

Az áraktól függetlenül is, a 10 napos és a havi matrica időben jelentősen leszűkíti lehetőségeinket, hiszen kevés az olyan ember, aki egy évben csak egyszer-kétszer utazik. A vármegyei matricák viszont területileg korlátoznak be minket, hiszen ha utazunk, általában nem csak egy vármegyét szoktunk lefedni az útvonalunkkal.

Az éves országos autópálya-matrica az egyetlen, amelyik sem időbeli, sem térbeli korlátozásokat nem tartalmaz. Ráadásul, ha beruházunk egy ilyen típusba, akkor le van tudva egész évre az ügyintézés, és nem kell állandóan aggódnunk, hogy megvettük-e, mikor vesszük, meddig érvényes, stb.

Legkényelmesebb az online vásárlás

Ma már nem kell az autónkra ragasztgatni matricákat és nem kell félni, hogy elhagyjuk a vásárlást igazoló szelvényt sem, ugyanis, ha szeretnénk, akkor meg tudjuk már online is vásárolni az ún. e-matricákat, így megkíméljük magunkat a felesleges sorban állástól, adminisztrációtól, esetleges idegeskedéstől.

Érdemes utánaolvasni a pótdíjfizetési változásoknak is, főleg a buszvezetők számára, ugyanis náluk már hihetetlen magas a büntetés értéke. Érdemes előre gondolkodni és elkerülni őket. Az Autopalyamatrica.hu oldalon ezekről a tanácsokról is olvashatunk.

KategóriákINFÓ