Szervezetünknek a hatékony és egészséges működéshez szüksége van a makró és mikró tápanyagokra, vagyis a szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre éppúgy, ahogy a vitaminokra és ásványi anyagokra is. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAlapvető építőkövei az aminosavakból felépülő fehérjék, amelyek sokféle biokémiai folyamathoz elengedhetetlenek, és amelyeket a táplálékainkkal tudunk biztosítani. Miből és hogyan juthat a szervezet fehérjékhez?

A nélkülözhetetlen fehérjék

Lehetőség szerint a táplálékokból kell fedezni a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, azonban vannak olyan helyzetek, amikor mesterséges forrásokra is szükség lehet. A BodySelect fehérje étrend-kiegészítői prémium minőségű alapanyagokból készülnek, és rendkívül ízletesek, így könnyen beilleszthetők az étrendbe, és hasznosak lehetnek a megnövekedett fehérjeigény pótlására sportolók és diétázók számára.

A kiegyensúlyozott, vegyes étrend elengedhetetlen egészségünk érdekében. Bizonyos életkorokban, állapotokban, fokozott fizikai aktivitás, fogyókúra esetén megnövekszik a fehérjeszükségletünk, ezt figyelembe véve kell a táplálkozásunkat alakítani.

A fehérjemolekulák 20 féle esszenciális és nem esszenciális aminosavból épülnek fel. Proteinek építik fel a sejteket, szerveket, szöveteket, illetve alkotórészei különböző enzimeknek, hormonoknak, továbbá hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, de a csontozat és izomzat fenntartásához és regenerációjához is szükségesek, vagyis kulcsfontosságúak a szervezet egészsége szempontjából. 

Mennyi a szervezet fehérjeszükséglete?

Az egyéni fehérjeszükséglet függ a testtömegtől, az életkortól, a nemi különbségektől, a fizikai aktivitás szintjétől és az egészségi állapottól is. Általánosságban az ajánlott napi bevitel felnőttek számára 0,8 g/testsúlykg, vagyis egy átlagos, 70 kg-os felnőttnek kb. 56 gramm fehérjére van szüksége. Azonban a sportolóknak, a testépítőknek, a terhes és szoptató anyáknak vagy a súlyos betegeknek nagyobb a fehérjeigénye.

A szükséglet kielégítése érdekében fehérjedús ételeket kell fogyasztani, és mivel ezek többsége ízletes, étrendbe illesztésük könnyen megoldható. Állati és növényi forrásokból vihetünk be proteineket, azonban míg az állati fehérjék teljes értékűek, addig a növényi proteinek csak megfelelő komplettálás esetén tudják biztosítani a szervezet számára szükséges valamennyi esszenciális aminosavat. 

Fehérjefogyasztás diéta során

Annak érdekében, hogy csökkentett kalóriabevitel esetén is elegendő fehérjéhez juss, és a szervezeted ne az izom leépítéséből fedezze az energiaszükségletét, növelni kell a proteinbevitelt. 

Ezt megteheted egy jól összeállított, magasabb fehérjetartalmú étrend segítségével, de sok esetben könnyebb lehet, ha például egy ízletes és egészséges fehérjeporból készült turmixszal indítod a napot. De testmozgás után a regeneráció, izomnövelés szempontjából is hasznos lehet a fehérjebevitel egy könnyű fehérjeturmix elfogyasztásával. 

KategóriákINFÓ