A tenzidek, vagy más néven a tisztító hatású felületaktív anyagok olyan molekulák, amelyek apró gömbök formájában magukba zárják a zsíros szennyeződéseket, és így képesek a bőrfelszínről vagy más felületekről eltávolítani ezeket. Tenzideket tartalmaznak a mosószerek, a mosogatószerek, egyéb tisztítószerek, a fogkrémek, a szappanok, az arclemosók, a samponok, a tusfürdők. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Soapcenter kínálatában számos tenzidet találunk, amelyek természetes alapanyagokból készült habzó anyagok. Natúr kozmetikum készítőknek kifejezetten ajánlott beszerezni ezekből a termékekből, hogy még tökéletesebb készítményeket tudjanak előállítani családjuk legnagyobb örömére. 

Milyen típusú tenzidek vannak?

A tenzidek leggyakoribb csoportosítása szerint négyfélét ismerünk: az anionos, a kationos, az amfoter és a nemionos tenzideket. 

Az anionos tenzidek erőteljes tisztító hatással bírnak, jó a habképző tulajdonságuk, hatékonyak és olcsóak. A kationos tenzidek könnyen kapcsolódnak a hajszálak keratinjához, ahol kondicionáló és antisztatikus hatást fejtenek ki. A nemionos tenzidek a legkevésbé irritálóak, ezért gyermekeknek szánt készítményekben is alkalmazhatók.

Az amfoter tenzideket a bőr jól tolerálja, előállításuk költségesebb, így drágábbak is. Ebbe a csoportba tartozik a Cocamidopropyl Betaine, amit gyakran kiegészítő tenzidként használnak. Tisztító hatásuk mellett nagyon jó a habstabilizáló tulajdonságuk is. 

A Cocamidopropyl Betaine – a kókusz tenzid

A kókusz tenzid széles pH-tartományban stabilan alkalmazható, de használata közben mindig ügyeljünk a biztonságra: kozmetikai célokra használjuk fel és csakis kesztyűben és pormaszkban dolgozzunk vele, mert irritálja a légutakat és a szemet is. Mindig 80-90 fokos vízben oldjuk fel. 

A kókusz tenzid kiválóan együttműködik más tenzidekkel is, valamint mérsékli az irritálókészségüket. 

Miért ideális magunknak natúr kozmetikumokat készíteni otthon?

Az üzletek, a drogériák polcain hatalmas választékot találunk a kozmetikai szerek részlegén. De valóban mindegyik olyan előnyös számunkra, ahogy a reklámokban előadják? Minden felhasznált anyagot tolerál a szervezetünk és a bőrünk? Egyáltalán nem biztos, hiszen ezeknek az elkészítéséhez nagyon sok olyan összetevőt használnak, ami nem segíti elő egészségünket. 

A tisztítószerekkel és mosószerekkel ugyanez a helyzet. Természetesen ezeket nem a bőrünkre kenjük fel, de valamilyen módon érintkeznek vele és könnyen előfordulhat, hogy irritációt okoznak. 

Ha mindezeket a készítményeket lecseréljük természetes alapanyagokból előállított termékekre, jelentősen javíthatjuk vele komfortérzetünket is és biztosak lehetünk benne, hogy egészségünk megőrzésére is kiváló hatással lesznek. Lehet kapni ma már jó minőségű naturális készítményeket, de mi magunk is elkészíthetjük, személyre szabhatjuk és akár ajándéknak is kiváló ötlet lehet. Főleg, ha ismerjük a megajándékozni kívánt fél ízlését és igényeit.

KategóriákINFÓ