Sokat ülsz monitor előtt? Monoton munkát végzel? Bántja a szemedet a légkondi? A száraz szem kellemetlen tünetei egyre több mindenkit érintenek. Hogyan lehetséges a száraz szem kezelése? Mutatjuk!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mitől szárad ki a szemünk?

A szemszárazságnak számos oka lehet, kezdve az életkori tényezőktől, gyógyszerek mellékhatásain keresztül, egyszerű életmódbeli sajátosságokig. Munkakörnyezetünk, napi rutinunk is erősen befolyásolhatja szemeink egészségét. Aki sokat ül monitor előtt, vagy hűtő-fűtő berendezések miatt szárazabb környezetben dolgozik korábban érzékelheti a szemszárazság kellemetlen tüneteit, mint mások. De ugyanígy a megfelelő folyadékbevitel is fontos nap mint nap, hiszen a dehidratáltság is okozhat szemszárazságot. A rizikó a nőknél menopauza idején magasabb, illetve az idős korral is gyakran együtt járhat a szemszárazság.

Tehát számos kiváltó oka lehet a száraz szemeknek, a tünetek azonban ugyanolyan kellemetlenséggel járnak mindenkinél.

Kellemetlen tünetek

Szemszárazság esetén a szemfelszín nem jut elegendő könnyhöz, amely hidratálná őt, vagy a könny túl hamar elpárolog a szemből, mert felborult a víz-olaj egyensúlya és a szem hamar kiszárad. Ilyenkor a száraz szem érzése mellett felléphet égő, viszkető irritáció, a páciensek többsége úgy érzi, mintha homok ment volna a szemébe. Rövid időn belül kötőhártya-gyulladásos tünetek léphetnek fel, a szem vöröses, erezett lesz. A szemszárazság válaszreakciót vált ki a szemből, amely a tünetek megjelenése után paradox módon egyre jobban kezd el könnyezni, így a szemüveg vagy kontaktlencse viselése is kényelmetlenné válik. A látásjavító eszközök elhagyásával azonban még a látásproblémák is fokozódnak. Ezért is fontos a száraz szem kezelése.

A száraz szem kezelése

Az ismert orvostechnikai eszközök használata mellett a szakorvosok elsősorban az életmódbeli változtatás fontosságára hívják fel a figyelmet. A megfelelő folyadékbevitel, a tudatos szempihentetés, vagy finom szemmaszírozás mind-mind pozitív hatással vannak a szemre. A munkakörnyezet megváltoztatása is nagyon fontos, ha monitor előtt dolgozunk, szakítsunk meg minden órát pihenővel, amikor egyet sétálunk vagy egy kicsit mozgunk. Tudatosan figyeljünk a folyadékpótlásra, a dolgozók többsége hajlamos szinte semmit nem inni munka közben.

Egyéb kezelési lehetőségek

Az ismert kezelési módok, mint a szemcsepp vagy az éjszakai szemkenőcsök ideig-óráig nyújtanak megoldást a szemszárazságra, viszont hosszú távon nem jelentenek megoldást. A műkönnyek mellett egyre jobban ismertek a legújabb, nagyfrekvenciás elektromos terápiás lehetőségek. Mivel ezek a kezelések a könnytermelésben részt vevő sejteket és mirigyeket serkentik, minden kellemetlenség nélkül hosszútávú és tartós megoldást nyújtanak a szemszárazságra. Ezek a kezelések műkönnyektől eltérően nem csak a tüneteket kezelik, hanem az okokat szüntetik meg, ugyanis a stimulációval dolgozó terápia serkenti az anyagcserét és a sejtek természetes regenerációját, így fájdalommentesen kezelhető a szemszárazság. A könnytermelés optimális visszaállítása mellett a szemszárazsággal járó kellemetlen tüneteket is megszünteti.

Amennyiben észreveszi, hogy többször dörzsölöd a szemed a kelleténél, odakapsz, mert úgy érzed, hogy viszket vagy szúr a szemed, érdemes szemszakorvost felkeresned és tájékozódnod a legújabb lehetőségekről!

KategóriákINFÓ