A fenntarthatóságra való törekvés az építészetben számos, korábban is ismert és alkalmazott technológiát és építőanyagot helyez vissza a palettára, ezáltal világszerte egyre többen alkalmaznak természetes építőanyagokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA családiház-építés és -felújítás jelentős anyagi forrást emészt fel, ezért az építtetők a lehetőségekhez mérten a leggazdaságosabb megoldásokat részesítik előnyben, miközben a kényelmi igények kielégítésére törekszenek. A vakolás nemcsak esztétikailag fontos, de hőszigetelő szerepet is betölt, ezáltal csökkenti a fűtési költségeket. Milyen természetes vakolatok léteznek? Milyen előnyöket kínálnak?

Természetes mészvakolat

A tradicionális vakolóanyagok közül kiemelkedik a mészvakolat, amely belső és külső falfelületekre egyaránt alkalmazható. A BIOKAY vályogvakolatok által forgalmazott Hessler mészvakolatok minden mesterséges adalékanyagtól mentesek, nyitott diffúziójú gombaölő és penészgátló hatással rendelkeznek, így kiválóak családi házak külső és belső vakolására. 

A természetes vakolatok, így a mészvakolatok is természetes pára- és klímaszabályozó hatással rendelkeznek, így egészséges életteret teremtenek a lakók számára. Így bátran ajánlható azoknak, aki allergiás tünetektől, légúti megbetegedéstől szenvednek. A mész ugyanis megköti a környezet káros kén- és szén-dioxid tartalmát, ezáltal mészkő képződik, ami összeforrasztja a hajszálrepedéseket. Pórusszerkezetéből eredően páraszabályozó hatású, engedi a falakat “lélegezni”, így gátolja a penészképződést.

Bel- és kültéri alkalmazása

A lakások belső falainak vakolására használt mész- vagy meszes klímavakolatok az alkalmazás módjához igazodva többfélék lehetnek, kiegészítőjük a falfelületeket előkészítő meszes klímaglett. A hagyományos építési mód esetén normál felületkezelést kell alkalmazni, vagyis figyelni kell arra, hogy valamennyi réteg természetes kötőanyagú legyen, például a falfesték esetében mészfesték, különben a páraszabályozó képesség megszűnik. 

Kültéri vakolásnál, házilagos kivitelezés esetén a mészhabarcshoz oltott meszet kell keverni, illetve ennek megfelelő bekevert természetes építőanyagot használni. Több rétegben célszerű felvinni a repedések megakadályozására.

Hogyan készül a mészvakolat?

A felületet a felhordás előtt portalanítani, majd bő vízzel előnedvesíteni szükséges. A legjobb, ha a habarcs nem simítás útján, hanem feldobásból ragad a falra, illetve a megerősítésére rabichálót javasolt alkalmazni. 

Az első, tapadásjavító, ún. gúz réteget nedvesen kell tartani, majd arra felhordani az alapvakolatot, amelyet szintén védeni kell a kiszáradástól a simítóréteg felviteléig. A kiszáradás elkerülése érdekében napsütésben, hőségben soha ne vakoljunk, mert az a felület repedését, károsodását eredményezheti. A megszáradt vakolatot 3 rétegben meszelni szükséges. 

A korszerű, gyári minőségű anyagoknak köszönhetően a természetes mészvakolat elkészítése nem bonyolult feladat. 

KategóriákINFÓ