Az MSZP egykori egyik vezető politikusa, az azóta már KDNP-s színeket felvett Szili Katalin azok közé a személyek közé tartozott, akiknek választaniuk kellett, hogy kormányzati tisztségükről, vagy pedig egyetemi kurátori pozíciójukról mondanak le. Szili Katalin a PTE kurátori posztját választotta, miniszterelnöki megbízotti tisztségéről lemondott. Majd nem sokkal később kapott egy nagyon hasonló nevű tisztséget. Most az is kiderült, hogy alig változott valami. Frissítve!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Disclaimer (19.42): Cikkünk korábbi, eredeti címe ez volt: „Ügyes: Szili Katalin még mindig miniszterelnöki megbízott és a PTE alapítványában is kurátor” — de ezt javítottuk. Két okból: egyrészt azért, mert csütörtökön este tudtunk beszélni Szili Katalinnal, és ő röviden nyilatkozott nekünk (az új cím már ebből a nyilatkozatból idéz), másrészt mert az eredeti címünk egyik állítása, kizárólag önmagában olvasva szó szerint nem volt igaz. Természetesen a cikk, mint alább láthatják, teljes és kimerítő választ ad – a 24.hu idézett cikke alapján –, miért írtuk ezt a címet, hiszen Szili Katalin valójában miniszterelnöki főtanácsadó.

19.50 Szili Katalint az új feladatra is Orbán Viktor kérte fel

Csütörtökön este beszéltünk Szili Katalinnal. A PTE-t működtető alapítvány kuratóriumi tagja azt mondta kérdésünkre, hogy az új feladata valóban nagyon hasonlít arra, amiről azt megelőzően lemondott (határon túli autonómiaügyekért felelt miniszterelnöki megbízottként), és erre is Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel személyesen, ezért is és a feladatért vállalta. Hangsúlyozta ugyanakkor – amit lentebb is olvashatnak a Miniszterelnökség 24.hu-nak adott válaszában –, hogy nagyon fontos különbség, hogy ő korábban munkajogi keretek között végezte munkáját, most azonban egy polgári jogi megbízással látja el a rá bízott feladatot. Hozzátette: amikor lemondott, akkor nem tudott róla, hogy később újra felkérik majd, és ismét maga Orbán Viktor. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy miért mondott le, ugyanis Szili Katalin előtte a Szabad Pécsnek hangsúlyozta, hogy nem lett volna köteles lemondani a miniszterelnöki megbízotti posztról, azzal együtt is dolgozhatott volna az egyetemért kurátorként, ugyanakkor ő így érezte korrektnek, ezért benyújtotta a lemondását.

Korábban írtuk

Szili Katalin PTE-s kurátori kinevezése már önmagában is hozott két kisebb botrányt, igaz, az egyikről nem tehetett. Az egyik az az, hogy a korábbi megbízásaival ellentétben, a rendkívül jól fizető PTE-s munkája szemmel láthatóvá és közelivé hozta a pécsieknek Szili párt- és ideológiai váltását. Főleg a pécsieknek. Hiszen Szili Katalin nagyon hosszú időn át volt az MSZP egyik vezető, és egyben egyik legnépszerűbb politikusa, többek közt az Országgyűlés elnöke is volt. Az MSZP-ből pedig azt követően távozott, hogy mind a párt, mind MSZP-s politikusként az ő népszerűsége is csökkent.

A másik kisebb botránynak nevezhető ügy pedig az volt, amikor Stumpf István, egyetemi modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szili Katalinról úgy beszélt, mintha ő nem a Fideszhez közel álló ember lenne. És az ő nevét is említette, mint aki megtöri az egyetemi alapítványi kurátorok közt a kormánypártokhoz kötődő nevek sorát.

Nos, olyannyira nem ellenzéki szereplő volt, és olyannyira kötődött a kormánypártokhoz, hogy ő volt az egyik, akinek választania kellett, hogy vagy lemond kormányzati pozíciójáról (határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott volt), vagy a PTE-s kuratóriumi tagságáról. Szili Katalin a miniszterelnöki biztosi posztról mondott le, és tartotta meg így az egyetemi alapítványi kurátori állását – ami kinevezésekor még élete végéig szólt, azóta azonban már – szintén brüsszeli nyomásra – öt évre szelídült.

Szili Katalint azonban úgy tűnik, nem abból a fából faragták, hogy csak úgy elengedjek fontos feladatokat, ugyanis a következő rázós ügy vele kapcsolatban az volt, hogy február közepén ugyan miniszterelnöki megbízotti tisztségétől kényszerűségből (az Európai Tanács összeférhetetlenségi aggályai miatt) megvált, de máris megtalálta egy új feladat, miniszterelnöki főtanácsadónak nevezték ki. Már március elején ráadásul, azaz nagyon rövid idő múltán. Annak idején a 24.hu írt arról, hogy Szili a nyilvános szereplései alapján nagyjából ugyanazt csinálja, mint korábban, ugyanakkor azt, hogy pontosan milyen feladattal is bízták meg, nem tudni. Annyi különbség biztosan volt, hogy míg korábban, miniszterelnöki megbízottként szerepelt a neve a kormányzati portálon (hasonlóan a többi megbízotthoz), addig miniszterelnöki főtanácsadóként már nem.

Most viszont a 24.hu azt derítette ki, hogy tulajdonképpen a miniszterelnöki főtanácsadók is miniszterelnöki megbízottak. Merthogy a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára a miniszterelnöki megbízottak jogosultak jogszabály szerint. Ugyanakkor a Miniszterelnökség a 24.hu-nak adott válasza szerint nem látnak ebben semmi problémát: „a miniszterelnöki megbízotti feladatok polgári jogi kötelmet jelentenek, így nem esnek összeférhetetlenségi szabályok alá (nem minősülnek közjogi tisztségnek), ezért bármilyen összeférhetetlenséggel kapcsolatos találgatások tévesek”.

Ezzel szemben a 24.-hu-nak dr. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondta, hogy „Ha ez így van, akkor Szili Katalin esetében az összeférhetetlenség fennmaradt”.

A teljes cikk ITT olvasható.

9.50 Mellár Tamás is kérdezett Szili Katalinról

Kérdést tett fel Mellár Tamás pécsi-baranyai párbeszédes országgyűlési képviselő is Szili Katalin új megbízásáról, amelyre még áprilisban dr. Panyi Miklós, a Miniszterelnökség akkoriban újonnan kinevezett miniszterhelyettese válaszolt. Mellár Tamás egy Facebook-posztban is leírta kérdését és közölte a választ is. Mellár Tamás azt kérdezte írásban, hogy Szili Katalin bármilyen minisztériumban, kormányzati szervnél vagy bármely kormányzati háttérintézménynél végez-e munkát? Illetve ezért a munkáért kap-e díjazást? Panyi Miklós válaszában többek közt „vélelmezte”, hogy mindezt „a magyar ellenzéki képviselők döntő többségének magatartásához idomulva” azért kérdezte Mellár, mert „nem Magyarország érdekeit akarja képviselni az Európai Unióban”, hanem „Brüsszel vélelmezett érdekeit Magyarországon.”. Amúgy a válaszban az is szerepel, hogy új feladatköre tényleg hasonlít ahhoz, amit korábban csinált – csak más az elnevezése a pozíciónak.

KategóriákMETÁL