Bár a whisky hazánkban még nem olyan elterjedt, és ha vásárolunk is belőle, akkor inkább csak ajándékba vesszük, de valljuk be őszintén, tökéletes zárást biztosít egy nehéz nap után. Ha pedig még néhány jégkockával is megbolondítjuk, akkor igazán frissítő tud lenni.

A cikk a hirdetés után folytatódikNo, de hogyan készítik ezt a csodás aranybarna italt? Mi a különbség a Prémium Italnagykereskedés Online whisky kínálatában is megtalálható scotch, bourbon és rye között? A mai cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

A whiskykészítés folyamata

A whisky készítésének folyamata szinte minden országban megegyezik. Úgy kezdődik, hogy a gabonát megerjesztik, és lepárolják, majd ezt speciális hordókba helyezik, és hagyják pihenni. 

Abban viszont már vannak eltérések, hogy milyen gabonát választanak hozzá. A skótok például a legtöbb esetben a maláta és az árpa keverékét használják. A amerikai whiskyk viszont kukoricaalapú, míg a kanadai változatok rozsmaláta párlatok. 

Miről ismerszik meg a scotch?

Nincs olyan ember, aki ne ismerné Skócia jellegzetességét, a füstös scotch-ot, amelynek a titka az elkészítésében rejlik. Ez a folyamat úgy indul, hogy az árpát és a malátát elkezdik csíráztatni. Majd jön a kulcsfontosságú szárítás, amely fenolonokban, aromás vegyületekben gazdag tőzegfüstben történik. 

Ez adja meg azt a jellegzetes füstösséget, amelyről a scotch leginkább ismert. A mértéke viszont nagyban függ attól, hogy az adott tőzeg honnan származik, és milyen mélységből nyerték ki. Azok a rétegek ugyanis, amelyek közelebb vannak a talajszinthez, sokkal gazdagabbak szerves anyagokban.

Ezt követi az élesztővel történő erjesztés, a lepárlás, a folyamat során kinyert bivalyerős alkohol vízzel történő hígítása, és a hordókba való kitöltése. A whiskymesterek ezután minimum 3 évre hagyják pihenni az italt, és ezután elkezdik kóstolgatni, hogy lássák, mikor lehet palackozni.

Az amerikai bourbon

Azért biggyesztettük oda az “amerikai” kifejezést, mivel egy whisky csak akkor kapja meg a bourbon megnevezést, ha az Egyesült Államokban állítják elő. Leginkább abban különbözik a scotch-tól, hogy az alapját a kukorica adja (minimum 51%-ban tartalmaznia kell), amit élesztővel, valamint fermentált gabonamasszával erjesztenek. 

A párlatot pedig legfeljebb 80%-os alkoholtartalomra párolják, és úgy hígítják fel vízzel, hogy az alkoholtartalma legfeljebb 62,5%-os legyen, amit a folyamat végén egy tölgyfából készült, kiégetett hordóba raknak.

Végül a rye whisky

A rye whisky, vagy más néven rozs whisky rozs- és malátapép keverékéből készül, amelyben a rozs arányát az Egyesült Államokban például pontosan szabályozzák. A cefrének legalább 51%-ban rozsból kell állnia. 

A párolási és az érlelési folyamata, illetve az illata és az íze viszont nagyon hasonlít a bourbonéhez. Olyannyira, hogy pusztán ránézésre lehetetlen megkülönböztetni őket. Emiatt nagyon sok kezdő barista is gyakran felcseréli őket.

KategóriákINFÓ