Aki manapság azt állítja, hogy kutyaeledelekből szűkös a választék, az biztosan hazudik. Ugyanis az üzletek és webshopok polcai roskadoznak a rengetegféle táp alatt, melyek a fillérestől a prémium kategóriáig kismillió variációt kínálnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikÁm rendszerint ilyenkor jelentkezik a bőség zavara, illetve sokan nem is gondolnak bele, hogy milyen jelentős különbség van az egyes termékek között, így automatikusan a legolcsóbb eledelt választják.

Ám ezek a tápok sokszor sajnos nagyon silány minőségűek egyben, és hosszabb távon többet ártanak, mint használnak, ezért érdemes inkább kerülni őket. Szerencsére léteznek megfizethető, de jó minőségű termékek is, például a Petguru kínálatában fellelhető Panzi kutyatápok. A remek ár-érték arányú eledel mellett szóló további érv, hogy hazai gyártmányról van szó. De kanyarodjunk csak vissza oda, hogy mi a gond a “filléres” kutyatápokkal!

Nem táplálóak

Bizonyára te is ismersz olyan ételeket, amikből elfogyasztasz egy tekintélyes mennyiséget, és bár egy rövid időre jóllakottságérzetet ad, hamarosan újra éhes leszel. Nos, hasonló a helyzet a rossz minőségű kutyatápokkal is.

Ezek az eledelek olyan ballasztanyagokat tartalmaznak, melyektől a tápszemek szép nagyok lesznek, viszont a nagyobbik részük csak üres kalória. A kutyus jóízűen befalja, majd néhány óra múlva “mindjárt éhen veszek” tekintettel néz rád. Ilyenkor nem csupán kunyerálni szeretne, hanem valóban éhes, mert az eledelben kevés olyan összetevő volt, amit a szervezete hasznosítani tudott volna. 

Elhízást okoznak

Ez némileg kapcsolódik az előző ponthoz. Mivel a rossz minőségű összetevők kevésbé laktatóak, ezért a kutya többet eszik belőlük, ám a többlet kalóriabevitel könnyedén elhízást okoz. Bár az állat jóllakik, viszont ezzel együtt a súlya is szépen gyarapodik.

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha te csak édességeken, cukros péksüteményeken élnél. Valószínűleg egész nap tudnál csipegetni, a szervezeted éhezne, mert nem kapna hasznos tápanyagokat, ám az üres kalóriák miatt egyre jobban meghíznál. A kutyáknál is ugyanez történik.

A kutya szervezete tápanyaghiányos lesz

Sajnos a silány minőségű eledelek csak elvétve, nagyon kis mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amik létfontosságúak a kutya szervezetének. Az eredmény? Alacsony aktivitás és energiaszint, fakó, durva tapintású szőrzet, emésztési gondok, anyagcsereproblémák, gyenge immunrendszer. 

Mindezt azonban remekül ki lehet küszöbölni egy prémium eledellel, ami megfelelő arányban tartalmazza a fontos makrotápanyagokat, emellett bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. A kutyák esetében is érvényes, hogy “az vagy, amit megeszel”.

Végeredményben mindig az olcsó a drága

A silány eledelek melletti leggyakoribb érv, hogy olcsók. Ám ha átgondolod, hogy utána mennyit költhetsz állatorvosra a helytelen táplálás szövődményei miatt, akkor egyből kiderül, hogy az olcsó táp valójában nagyon is drága.

KategóriákINFÓ