Ítéletet hirdettek ma a Kaposvári Törvényszéken abban az, általunk mindig csak korrupciós ügynek nevezett, Volvo-gate néven elhíresült ügyben (az ügyészség szerint “korrupciós jellegű” ügyben), amely a pécsi Tüke Busz 2015-ös buszbeszerzése miatt indult. A Kaposvári Törvényszék szerint azonban bizonyíthatóan nem történt bűncselekmény, ezért felmentették a négyből még állva maradt két vádlottat. Az ítélet nem jogerős. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ügyészség szerint a másodrendű vádlott, Cs. A. különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalást követett el, míg S. P., egy holland férfi, akinek hollandiai cége nyerte meg 2015-ben a használt buszflotta beszerzésére kiírt pécsi közbeszerzési eljárást, társtettesként volt említve ugyanebben az ügyben. A Kaposvári Törvényszéken, azonban a dr. Vadócz Attila által vezetett háromfős büntető tanács szerint nem volt bizonyítható, hogy a vádlottak bűncselekményt követtek el, avagy elkövették az ügyészség által a vádiratban felállított gazdasági csalást.

Vadócz Attila az ítélet rövid szóbeli indoklásában arról beszélt, hogy másképpen kell megítélni egy ilyen buszbeszerzést, mint azt, ha valaki magánemberként megvesz, majd haszonnal tovább ad egy használt autót. Etikai, erkölcsi kérdések szerinte joggal merülhetnek fel ebben az ügyben, ez nem is kérdés, de a bíróságnak arról kell és kellett határoznia, hogy a vádlottak elkövették a részükre felrótt bűncselekményt, és ezt nem lehetett kimondani, ezért a Kaposvári Törvényszék felmentette a vádlottakat és megszüntette ellenük a a gazdasági zár alá vételt is, hiszen erre is sor került, tekintve, hogy a pécsi Tüke Busz is polgári jogi igényt jelentett be pl. a Hollandiában zárolt összegre is. (13.45 – Megjegyzés: a mostani zárolások feloldásáról szóló döntés a hazai hatóságok által, a vádlotti ingatlanvagyonra kiterjesztett zárolás feloldását jelenti. A hollandiai bankba bevitt több, és a holland hatóságok által lefoglalt és zárolt, nem egészen 1 millió euró /mai árfolyamon mintegy 350-370 millió forint/ zárolására nem vonatkozik, az majd csak egy későbbi döntés, és vélhetően a holland hatóságok által is jóváhagyottan kerülhet zárolás alóli feloldásra.)

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész már a bíróságon bejelentette, hogy fellebbeznek a határozat ellen, így a per vélhetően másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Vadócz Attila arra a múlt héten, a védőügyvédek általi felvetésre is reagált, miszerint ebben az ügyben a tárgyalóterembe is befészkelte magát a politika. Mondván semmi szükség nem volt Bánki Erik vagy Csizi Péter meghallgatására, de még a volt pécsi fideszes polgármester, Páva Zsolt meghallgatására sem, de ezt egyértelműen elutasította, és azt mondta, hogy a politikusok meghallgatása teljesen indokolt volt, ezért döntött az ezirányú beadványok elfogadásáról.

A vádhatóság szerint 666 milliós kár keletkezett

A Volvo-gate néven ismertté vált esetet korrupciós ügyként írtuk le mindig, míg az ügyészség korrupciós jellegű ügyként említi. A vádirat szerint legalább 666 millió forintos összegű kár érte a pécsi buszos céget, de a bírósági ítélet szerint nem történt bűncselekmény, ezért határoztak arról is, hogy a vádlottak részére korábban elrendelt vagyoni zárolást feloldják.

Négy vádlott lett végül

A Volvo-gate néven elhíresült buszbeszerzési ügy miatt összesen négy embert vádolt meg az ügyészség. Mire azonban a klasszikus bírósági szak elindult, egy vádlott már kikerült az eljárásból, ő ugyanis már az első előkészítő tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, elfogadva így a vádhatóság által erre az esetre megajánlott büntetést (bűnös pénzmosásban, 2 évre felfüggesztve). Ráadásul akkor még csak három vádlottja volt az ügynek.

A fővádlott, a pécsi Tüke Busz volt vezérigazgatója pedig addigra már nem volt az élők sorában, amikorra végérvényesen kiderült, hogy tényleg lesz egy új, negyedik vádlott is, ráadásul még ugyanebben a bírósági eljárásban. Utóbbi az a holland üzletember, akiről most ítéletet mondtak, és akit felmentettek.

Nem egyszerű egy beismerés után

A harmadrendű vádlott beismerő vádlotti vallomása azonnal megnehezítette a további vádlottak dolgát., Még akkor is, ha az a lehető legszűkebb, gyakorlatilag egyszavas beismerő vallomás volt. Hiszen a férfi azt ismerte el ezzel elviekben a bíróság előtt, hogy úgy kapott meg 2015-ben mintegy 170 millió forintnak megfelelő eurót (550 ezer eurót), hogy azért ő egyebet nem tett, minthogy kiállított hamis tartalmú, általa soha el nem végzett szolgáltatásokról szóló számlákat. Azaz gyakorlatilag elismerte, hogy történt bűncselekmény, és lényegében azt is, hogy a neki elutalt 550 ezer euró abból a pénzből származik, amelyet Pécsről, a Tüke Busz utalt el annak a holland cégnek, amelytől megvásárolta a hollandiai Volvo-buszparkot. Igaz, azt tulajdonképpen a hollandiai cég sem tagadta – habár elég nehéz is lett volna ennek ellenkezőjét bizonyítania –, hogy a Thaiföldre elutalt összeget nem a pécsiek pénzéből fizette ki a thaiföldi cégnek.

Nem is csoda, hogy a másodrendű vádlott védője egy hete a perbeszéd során arról beszélt, hogy szerinte a bíróságnak nem ezt a vádlotti beismerést kellene figyelembe vennie, hanem azt, hogy a férfi hogyan védekezett még a rendőrségi eljárás idején, akkor ugyanis még 9 oldalas, írásos vallomásában tagadta a bűnösségét. És dr. Papp Gábor védőügyvéd szerint az akkori vallomás számos ponton támasztja alá az ő védence, a másodrendű Cs. A. bíróságon is elmondott vallomását, amelyben a holland-magyar kettős állampolgár ártatlannak mondta magát. És amely szerint az ugyancsak pécsi tendernyertes holland cég által, egy szerbiai számlára, Cs. A. Szerbiai számlájára kifizetett 1,6 millió euró (2015-ös áron mintegy 500 millió forint) neki, mint az üzletet tető alá hozó üzletembernek megjárt.

A bírói indoklásban most arról nem esett szó, hogy a harmadrendű férfi beismerő vallomását miként tekintette a bíróság. Úgy tudjuk amúgy, hogy a harmadrendű vádlott, a budapesti éjszakai életből ismert P. E. T. Fellebbezett amiatt, hogy nem kívánta visszafizetni a 170 millió forintot, de ezt elutasították, így az az ítélet már korábban jogerős lett.  

Két országba utaltak sikerdíjat és egyéb pénzt

A számlákat a budapesti, de amerikai állampolgársággal is rendelkező volt harmadrendű vádlott férfi egy, az ő nevén szereplő thaiföldi off-shore cég nevében állította ki. Ezeket a számlákat annak a holland cégnek nyújtotta be, amely előzetesen megnyerte a pécsi Tüke Busz által 2015-ben, buszok beszerzésére kiírt nyilvános európai közbeszerzési eljárását. A Tüke Busz egy majdnem 100%-ban pécsi önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési cég. A buszok beszerzését 2014 végén az akkori, fideszes többségű pécsi közgyűlés hagyta jóvá.

A nagyobb összeg azonban a magyar emigránsok gyerekeként már Hollandiában született holland-magyar férfinek lett elutalva, sikerdíjként, Szerbiába. Ő kapcsolattartóként, üzletkötőként (kvázi lobbistaként), valamint tolmácsként került be elvileg az ügybe. A férfinak valóban jó üzleti kapcsolatai lehettek, hiszen a Pécsi Sörgyárnak is volt egykoron igazgatója, és tiszteletbeli holland konzul is volt korábban, s több nyelven is kitűnően beszél és kommunikál. Ő ismerte azt a holland férfit is korábban, akinek cége nyerte meg a pécsi önkormányzat közlekedési cége által kiírt közbeszerzési eljárást. 

És ő volt az is, aki a sikerdíjának egy részét, majdnem egymillió eurót bevitt egy amszterdami bankba, hogy ott elhelyezze a számlájára, ami miatt azonban a holland hatóságok pénzmosás gyanúja miatt megfigyelték a számlamozgást, majd később elfogták a férfit, és eljárást indítottak ellene. Ennek kapcsán indult meg később a magyarországi eljárás is.

A cég fővádlottja akkoriban a Tüke Busz megbízott vezérigazgatója volt és ő volt, aki a cég részéről aláírta az adás-vételt, valamint előzetesen meghatározta a pécsi közgyűlésnek, hogy mennyiért lehet egy kb. 110 darabos buszparkot beszerezni. És ő volt az, aki tudta azt is, hogy a később mintegy 3,5 milliárd forintért megvásárolt buszparkot lényegében 2,8 milliárd forintért árulta a hollandiai Volvo cég. Illetve erről akkori fideszes pécsi politikusokat is értesített.

Bizományos szerződéssel

A Tüke Busz, pécsi önkormányzati felhatalmazással 2015 tavaszán győztest hirdetett a közbeszerzési eljárásban, amit egy egyszemélyes holland utaztatási és buszos cég nyert meg. Ők már a holland Volvo buszparkját akkorra egyfajta bizományosi szerződéssel lefoglalták, így ha a Volvo akart is volna, nem tudott volna indulni a közbeszerzésen.

Így ők voltak végül, akik nyertek a közbeszerzésen és leszállíthatták az átlagosan 8 éves használt Volvo-buszokból álló járműparkot.

Politikusoknak végül csak a nevei bukkantak fel

A Volvo-beszerzést valóban áthatta a politika, hiszen többen is arról beszéltek, hogy lehetett szerepük, akár még irányító vagy jóváhagyó szerepük is ebben az ügyben magasrangú pécsi-baranyai fideszes politikusoknak is, de őket végül a rendőrség és az ügyészség sem találta gyanúsnak. A bíróság azonban meghallgatta Csizi Péter és Bánki Eriket is, akik azt elismerték, hogy valóban voltak kint Hollandiában abban az időszakban, együtt is repültek, amikor a buszbeszerzéssel kapcsolatos ügyek zajlottak. Ugyanakkor ők azt mondták, hogy magánprogramon jártak. És végül ez a szál láthatóan ennyiben is maradt.

Azt, hogy a magát az eljárás elején bűnösnek valló harmadrendű férfi hogyan is került a képbe, egyáltalán ki ismerte, és ki gondolt rá, hogyan utaltak el neki 170 millió forintot, ma sem tudjuk. Annyi biztos, hogy a bármilyen módon ebben az ügyben felmerült nevek közül (céges kapcsolatokon keresztül) ennek a férfinek köze egyedül Bánki Erikhez volt korábban bizonyíthatóan.

Nyolc év után

Nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elsőfokú bírósági ítélet szülessen az elmúlt évtizedek egyik legismertebb pécsi, és most már így kell írjuk, korrupciósnak vélt ügyében. A pécsi önkormányzat 2015-ben vásárolt meg egy 115 darabból álló használt, akkor átlagosan 8 éves Volvo-buszokból álló flottát Hollandiából, mintegy 3,5 milliárd forintért.

A pénzből 200 ezer euró jutott a buszokat leszállító cégnek, 550 ezer eurót utaltak el Thaiföldre a későbbi harmadrendű vádlottnak és 1,6 millió eurót a most nem jogerősen felmentett holland-magyar üzletembernek Szerbiába.

Az ügy elsőrendű vádlottja, a volt Tüke Busz-vezér tavaly év elején elhunyt.

13.50 A védők szerint tisztességes és korrekt döntés született

A tárgyalás után közvetlenül beszéltünk a holland férfi pécsi védőjével, dr. Pallos Dénessel is, aki azt mondta, örül a felmentő ítéletnek, szerinte győzött az igazság. És nagyon hasonlóan nyilatkozott a most ugyancsak felmentett, bár egyelőre szintén nem jogerősen felmentett másodrendű férfi ügyvédje is. Dr. Papp Gábor a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy szerinte korrekt és igazságos ítélet született, és kifejezetten örül neki, hogy a bírói döntést nem befolyásolta végül a politika, ami körbelengte ezt az eljárást.

14.55 Péterffy Attilát elszomorította az ítélet, de bízik benne, hogy másodfokon máshogyan döntenek

Értesült róla Péterffy Attila, Pécs polgármestere, hogy ma, Kaposváron milyen ítéletet hoztak a Volvo-perben. A Szabad Pécs megkeresésére a pécsi polgármester azt mondta, nem örült a hírnek, de ezek után egyelőre ennyit tehet, hogy várja a másodfokú eljárást, és bízik benne, hogy ott a mostanival ellentétes ítélet születik majd. Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha nem ez történik, hanem a jelenlegi határozatnak nagyjából vagy egészében megfelelő, magyarán azt jóváhagyó döntés (esetleg mégsem jut el másodfokra az ügy, annak ellenére, hogy az ügyész bejelentette, hogy fellebbezést terjesztenek elő az ítélettel szemben), a pécsi polgármester úgy felelt, hogy ők majd csak akkor, a konkrét és jogerős döntés ismeretében fognak határozni a következő lépésekről, vagy arról, hogy legyen-e következő lépés, ha számukra nem elfogadható döntés születik a büntetőügyben. Kérdésünkre, hogy egy esetleges ilyen, nekik nem tetsző döntés esetén megpróbálják-e akár csak a Hollandiában zárolt nem jelentéktelen összeget polgári peres eljárás megindításával visszaszerezni, Péterffy Attila azt mondta, hogy erről is majd csak akkor döntenek, de ezt a lehetőséget kizárni semmiképpen sem tudja.

Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

Címkék:
KategóriákMETÁL