A cikk a hirdetés után folytatódikMiközben hűtlen kezelés miatt éppen egy hasonló ügy miatt folyik ellenük nyomozás, ismét egy hirtelen adásvétel mellett döntött a komlói fideszes városvezetés: iskolát és óvodát adott el, bár a fenntartói szerződések az egyházmegyével 99 és 50 évre szóltak – írta meg a Magyar Narancs

Az 1937 óta működő oktatási intézmény iskola részének 2012, óvoda részének pedig 2016 óta fenntartója a Pécsi Egyházmegye. A híradások szerint 2 milliárd forintból újítanák fel a komplexumot, de ebből csak egymilliárd forint eredete ismert (EFOP, azaz uniós pénz). A kérdésre, hogy pontosan mekkora összegből és milyen forrásból történik a felújítás, az Egyházmegye azt mondta, az uniós pénzen túli részről majd a beruházás után nyilatkoznak.

Egyelőre tehát hétpecsétes titok, miből fizet ki egymilliárd (?) forintot az egyházmegye, pedig a munkálatok gőzerővel folynak az intézmény területén.

 

Ötven és száz évig ráértek volna, de inkább most léptek

Azt tehát egyelőre nem tudni, milyen pénzből újul meg az óvoda, azt viszont igen, mennyiért adták el az épületkomplexumot az egyháznak.

Ez év április 28-án tárgyalták azt a napirendi pontot a komlói önkormányzati képviselők, amelyben az óvoda felújításához kért engedélyt az egyházmegye a várostól. A jegyzőkönyv szerint az ülésen az ellenzék hozta elő, hogy a felújításnál (amely valójában egy új épület megépítését jelenti) nem tisztázott, miként befolyásolja a vagyoni helyzetet a tulajdonos önkormányzat és a fenntartó/beruházó egyház között. Polics József (Fidesz) polgármester akkor leszögezte, hogy az iskolát 99, az óvodát pedig 50 évre adták vagyonkezelésbe az egyháznak, eladni nem fogják nekik az intézményeket, és a tisztázandó részleteket később beszélik át a felek.

Ehhez képest egy hónappal később, a május 25-i testületi ülésen arról nyújtott be határozati javaslatot a polgármester, hogy az iskolát és óvodát eladják az egyháznak. Az indoklás szerint amennyiben a fenntartói szerződést a határidő (99 és 50 év) előtt felbontják, az ?teljesíthetetlen terhet? róna az önkormányzatra, mivel a beruházások értéke jóval meghaladja az ingatlanok jelenlegi értékét. Ezért Polics József az javasolta, végezzenek értékbecslést, ám annak eredményétől függetlenül könyv szerinti értéken, 35 millió forintért adják el a Pécsi Egyházmegyének az óvodát és iskolát.

Barbarics Ildikó (MSZP) képviselő hozzászólásában rámutatott, értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen korábban a polgármester azt mondta, ?kétszázalékos amortizációval a városnak nincs aggódni valója, sőt 50 év alatt nullára fog kifutni?. Így nem világos, miért gondolta meg magát hirtelen a városvezetés, és döntött az azonnali adásvétel mellett. Pista József (Jobbik) képviselő pedig hangsúlyozta, nem értenek egyet a 35 milliós eladási árral sem, mivel az értékbecslő szerint 49,5 millió forintot ér az oktatási intézmény, így a várost vagyonvesztés éri. 

A fideszes képviselő-testület a felvetett kifogások ellenére egy nem és négy tartózkodás mellett kilenc igen szavazattal elfogadta a javaslatot.

 

Ugyanabba a folyóba?

A komlói fideszes városvezetésnek nem ez az első ilyen jellegű hirtelen döntése. Egy hasonló ügy miatt éppen hűtlen kezelés miatt folyik ellenük eljárás. Tavaly novemberben ugyanis közbeszerzési kiírás és értékbecslés nélkül vettek meg 10 millió forintért olyan tisztázatlan tulajdoni viszonnyal rendelkező bányászati eszközöket, amelyeket az eladó korábban kétszer is ingyen a város rendelkezésére bocsátott – legutóbb 2024-ig. Akkor Polics József azzal indokolta a döntést, hogy ?bár csak hét év múlva kellene ezt a napirendet az akkori testületnek megtárgyalnia, nem lehet másokra hárítani a döntési felelősséget, pénzügyi kötelezettségvállalást?.

KategóriákMETÁL