A chili paprikát nemcsak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem jótékony egészségügyi hatásainak hála bérelt helye kell, hogy legyen a kamra- vagy a konyhapolcon. Cikkünkben annak járunk utána, hogy miért szeretjük a csípőset és miért érdemes azt gyakran fogyasztani.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz 1970-es években egy egyetemi professzor, Paul Rozin fedezte fel, hogy a csípős ételek szeretetének biológiai oka nincs, helyette inkább kulturális gyökerei vannak. Ezt mexikóiak bevonásával bizonyította be, és arra a következtetésre jutott, hogy a benne található kapszaicin nevű vegyület endorfint szabadít fel bennünk a csípős íz mellett. Rozin az extrém sportokban való részvételhez hasonlította a chilievést – veszélyes, de boldoggá tesz. Kipróbálnád? Használd a Chili Hungária Webáruház chili szószait, nem fogsz csalódni!

A chili ízének titka

A chili paprika és úgy általában minden, csípős ízű növény a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti erősségét, melyből minél több van, annál csípősebb lesz. A kapszaicin irritálja a nyelv ízlelőbimbóit és a szájban, nyelőcsőben, gyomorban található idegeket, innen fakad az ismerős érzés. A csípősséget a Scoville-skála segítségével mérjük, mely a kapszaicintartalmat hőmérsékleti egységekben jelzi, vagyis minél erősebb egy paprika, annál magasabb pontszámot kap. Míg a TV-paprika vagy a pimentó a skála egyik végén helyezkedik el, nullás értékkel, addig az extrém csípős, rekorder Carolina Reaper több mint egymillió Scoville-hőegységet (SHU) ér el.

A chili egészségügyi előnyei

Akik nem szeretik a csípőset, mert fájdalommal és könnyezéssel kapcsolják össze, azoknak bizonyára eszükbe sem jut, hogy az ízt kiváltó vegyület jótékony hatással van a szervezetükre. Mik is ezek?

  • Gyulladáscsökkentés: a kapszaicin segíthet enyhíteni az ízületi gyulladásokat, izomfájdalmat is.
  • Anyagcsere-élénkítés: a vegyület fokozza a test hőtermelését, így gyorsítja az anyagcserét, támogatja a gyorsabb fogyást.
  • Szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelem: a chili paprika fogyasztása csökkentheti a rossz (LDL) koleszterinszintet, és mivel ez a koleszterin felelős többek között az érszűkületért és hosszú távon a szív egyes betegségeiért, ez a folyamat visszafordítható.
  • Fájdalomcsillapítás: gélek, krémek formájában a chili hatóanyaga fájdalomcsillapításra is használható.
  • Az immunrendszer támogatása: magas antioxidáns tartalma révén segíthet megerősíteni az immunrendszert, védelmet nyújthat a szervezet számára a káros szabadgyökökkel szemben. 

Ötletek a felhasználásra

A konyhában számtalan módon felhasználhatjuk, akár savanyítva, akár nyersen (óvatosan), akár chili pehely, őrölt chili, szósz, paszta, mártogatós formájában. Fogyókúrás étrend-kiegészítők népszerű összetevője még a chili, a fent említett anyagcsere-gyorsító hatás miatt, ezenkívül ízületi és izomfájdalmak, rándulások, izomfeszülés csillapítható egy-egy kapszaicintartalmú krémmel vagy géllel.

Légy bátor, tegyél magadért, fogyassz chilit rendszeresen!

KategóriákINFÓ