Igen sok ember szenved manapság aranyérbetegségben, és próbál minél előbb gyógyírt találni problémájára. Nem érdemes azonban házi módszerekkel, az interneten olvasott praktikákkal kísérletezni: ha aranyeresség alakult ki, forduljunk minél előbb orvoshoz. Nézzük, ők hogyan gyógyítanak!

A cikk a hirdetés után folytatódikAz aranyér kezelése

Az aranyeresség kezelésére ma már többféle módszer létezik, de mivel nem mindegy, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó, illetve milyen stádiumban van a betegség, a legjobb, ha már a tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulunk.

Budapesten és Székesfehérváron a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőiben nyugodt körülmények között zajlik a kivizsgálás, és a kezelés is mindig egyénre szabott. Nem mindegy ugyanis, milyen panaszokkal jelentkezünk, hiszen sok esetben nemcsak aranyér, hanem más végbéltáji betegségek is befolyásolják az állapotot.

Ezért is célszerű minden esetben az alapos kivizsgáláson részt venni, ahol a diagnózis felállítása után az orvos eldönti, szükség van-e műtétre vagy sem. Ha idejében jelentkezünk, akkor nagyobb esélyünk van a gyorsabb gyógyulásra és a műtét elkerülésére.

Mikor nem kell műtét?

A belső aranyér esetében az orvosok 4 stádiumot különböztetnek meg. Ha még nem állandósul az előesés, vagyis a székelés után a kikandikáló részt kézzel is vissza lehet még helyezni, akkor jó eséllyel megúszhatjuk műtét nélkül a kezelést.

Ebben az esetben az orvosok legfőképpen gumigyűrűzést (Barron-ligaturát) alkalmaznak, amelyet néha infravörös égetéssel egészítenek ki. Mit takar ez?

Az aranyérnek arra a részére, ahol nem érzékelhető a fájdalom, egy gumigyűrűt húznak, amelynek hatására a végbélnek ez a része 3-4 nap alatt elfonnyad, majd székeléskor távozik. 1-2 hetente ismételni kell az eljárást, hiszen nemcsak egy ér gyullad be ilyenkor.

Mindenesetre ez a módszer nem jár fájdalommal és munkából való kieséssel sem, a napi életvitel megváltoztatására általában nincsen szükség. Kíméletes, modern eljárás ez, mely igen hatékony is, de csak akkor alkalmazható, ha még időben fordultunk orvoshoz.

Az aranyérműtét fajtái

Ha a belső aranyér már a 4. stádiumban van, jellemző a fájdalmas székelés, nedvedzés, és az ér már nem tolható vissza a végbélbe, akkor csak a műtét jöhet számításba. Itt is vannak azonban már modern kezelési módok!

A lézeres aranyérműtét teljesen fájdalommentes, hiszen egy apró tűszúrást ejtenek csak a végbélen, amin keresztül lézerszálat vezetnek be a testbe. Ez vágás nélkül fonnyasztja el a gyulladt ereket. A kezelést követően 1-2 hét a felépülési idő, addig pihenjünk sokat.

Az ambuláns műtét az elterjedtebb, de ez esetben a vágás miatt hosszabb ideig tarthat a gyógyulás. Nem kell azonban itt sem befeküdni, csupán néhány órát vesz igénybe a beavatkozás. Helyi érzéstelenítést alkalmaznak a műtét során.

Az egynapos sebészeti műtét viszont altatásban történik, és kórházi tartózkodással jár. Ha lehet, ne jussunk el idáig! Forduljunk minél előbb proktológushoz, aki személyre szabott tanácsokkal tud minket ellátni.

KategóriákINFÓ