Napjainkban már a vásárlások jelentős része zajlik online módon, ami azzal jár, hogy a fizetés is gyakran valamilyen online formában történik meg. Az interneten bankkártyával történő fizetés esetén azonban fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető biztonsági feltétellel.

A cikk a hirdetés után folytatódikA bankkártya-elfogadást már törvény szabályozza, így minden online pénztárgépet használó vállalkozásnak biztosítania kell ezt a vásárlók számára. Ehhez persze arra van szükség, hogy a kereskedők valamilyen bankkártya-elfogadási megoldást kínáló céggel szerződést kössenek. Ha olyan megbízható partnert választanak, mint a BizPay néven ismert BizWorks Kft., akkor nem lesz fennakadás a fizetésben. Ez a cég ugyanis a Worldline minősített, hivatalos partnereként a vállalkozások népszerű partnere. 

Hogyan tedd biztonságossá az online vásárlásaidat?

Ha interneten rendelsz, használj biztonságos internetkapcsolatot. WI-FI esetében ellenőrizd, hogy jelszóval le van-e védve. Olyan oldalaknak, amelyeket nem ismersz, ne add ki a felhasználónevedet, a jelszavadat, és a bankkártyaadatokat sem. Ezekkel ugyanis, ha nem tartod be a biztonsági szabályokat, előfordulhatnak visszaélések.

Az is fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódj az általános szerződési feltételekről, valamint a szállítási és fizetési feltételekről. Amennyiben nem megfelelő a megrendelt termék, lehetőség van a visszaküldésre, ezért jó, ha tisztában vagy a vásárlástól való elállási lehetőségekkel, illetve azzal, hogyan fogják visszatéríteni számodra a termék árát.

Virtuális bankkártya a csalások ellen

Sokan még a mai napig is félve használják a bankkártyájukat egy online vásárlás során, ami az internetes csalások előfordulását tekintve nem teljesen alaptalan. Ezt lehet kiküszöbölni azzal a nagyszerű lehetőséggel, amit bizonyos kártyakibocsátók már lehetővé tesznek, azaz a virtuális kártyával való fizetéssel. 

Ez azt jelenti, hogy a fizikai bankkártyákon kívül a banki alkalmazásban egy másik, virtuális bankkártyával is rendelkezel. Ez a kártya más kártyaszámmal és CVC kóddal van ellátva, mint a fizikai kártyád. Tehát, ha olyan felületen szeretnél fizetni a bankkártyáddal, amiben nem vagy teljesen biztos, érdemes a virtuális kártyát használni. Ezzel kisebb a lehetőség bármilyen visszaélésre. 

Egyszer használatos virtuális bankkártya

Sok banki alkalmazásban már arra is van lehetőség, hogy úgynevezett egyszer használatos virtuális kártyával fizessünk. Ebben az esetben teljesen kizárjuk a csalások lehetőségét, hiszen semmilyen kártyaadatunkhoz nem férhetnek hozzá, hiszen csak arra az adott vásárlásra volt érvényes a kártya. Egy következő vásárlásnál már teljesen új bankkártyaszámmal és CVC kóddal rendelkező kártya fog a rendelkezésünkre állni a banki alkalmazásban.

A modern pénzügyi megoldások megismerésével és alkalmazásával tehát biztonságossá lehet tenni az internetes vásárlásokat és az online fizetést. 

KategóriákINFÓ