Csütörtöktől vasárnap estig – július 6-tól július 9-éig – várhatóan idén is 100 ezres tömeg fog mozogni a pécsi Zsolnay Fényfesztivál helyszínein, a történelmi belvárosban. Néhány hasznos tanáccsal igyekszünk segíteni, hogy ne csalódottan távozzunk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fényfesztivál egy olyan karnevál, ahol nem az emberek, hanem az épített örökségünk változik át. Az épületek más megvilágításban tényleg átváltoznak.

A fényfesztivál  hivatalos versenyprogramja a

ZSOLNAY LIGHT ART FÉNYFESTŐVERSENY

A nemzetközi mezőnyű fényfestőverseny mindenki számára ingyenesen látogatható, pénteken, szombaton és vasárnap este, félóránként ismételve, összesen 11 alkalommal vetítik le a döntőbe jutott 5 legjobb alkotást a pécsi székesegyház homlokzatán. Pénteken és szombaton 21.30, 22.00, 22.30, 23.00, 23.30-kor, vasárnap pedig 21.30-kor láthatók a versenyalkotások. 22 órától eredményhirdetés és best of vetítés zajlik. A tapasztalataink szerint a helyszínen szinte elképzelhetetlen méretű tömeg igyekszik megtekinteni a vetítést, a szombat este helyett a péntek és a vasárnap estét javasoljuk inkább!

A FÉNY ÚTJA

A belvárosban 18 állomáson láthatók a fényattrakciók, ezt nevezték el a Fény Útjának. A legtöbb látványelem ingyenesen megtekinthető. A Fény Útja: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00 között, vasárnap: 21.30–00.00 között látható.

Napközben a Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déli 12 órától várja a fényfesztivál iránt érdeklődőket. A 7. Zsolnay Fényfesztivál egyik újdonsága, hogy kibővítette helyszínei sorát a pécsi Kodály Központtal, az ország egyik legjobb akusztikájú koncerttermével, ahol július 6. és 9. között három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket.

A Kodály Központban hatalmas fénylő földgömb lebeg majd

Erősen lép be a fényfesztivál helyszíneinek soárba a Kodály Központ, amelyet természetesen kívülről is megfestenek majd, ugyanakkor két nagyon extra beltéri installációt is ott láthatunk majd a belga Superbe interaktív kórusinstallációval készült (itt saját magunkat vetítjük majd ki sokszorosan, és ezt a “kórust” vezényelhetjük majd.

A hangversenyteremben a színpad felett pedig egy fénylő hétméteres földgömb, Gaia lebeg majd, az angol Luke Jerram alkotása, ráadásul egy BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója kíséretében lehetünk majd a valószínűlegh hipnotikus vizuális látvány nézői.

Az állomásokat jelölő térkép elérhető ITT.

Létezik egy FÉNY ÚTJA EXTRA program is, amely viszont belépős, arra karszalagot kell vásárolni.

Online is lehet venni, ITT. És persze a helyszínen is vásárolható a karszalag, több helyen is, ezeken:

Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.)
nyitva: 16.00–01.00

 • Széchenyi tér (Hunyadi szobornál)
  nyitva: 15.00–23.00
 • Sétatér (Csontváry Múzeummal szemben)
  nyitva: 15.00–23.00
 • Ókeresztény Mauzóleum (Szent István tér)
  nyitva: 10.00–18.00-ig
 • Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpont (Zsolnay Vilmos út 37.)
  nyitva: 9.00–18.00
 • Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.)

csütörtökön 21.00-0.30-ig

pénteken és szombaton 12.00-0.30-ig

vasárnap 12.00-23.30-ig

 • Cella Septichora Látogatóközpont (Sétatér)

nyitva: 10.00–18.00-ig

 • Jakováli Hasszán Dzsámi (Rákóczi út 2.)

nyitva: 12.00-00.00

Sőt, a FÉNY ÚTJA EXTRA valamennyi helyszínén, a kihelyezett QR-kódok beolvasásával online is vásárolhatók karszalag jegyek.

A Fényfesztivált összekapcsolták utcaművészeti, zenei, szakmai programokkal 

Az utcaművészeti előadások a Széchenyi téren, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma udvarán, az Egyetemi Könyvtár udvarán és a Sétatéren ingyenesen látogathatóak. 

A Parázsfészek tűzzsonglőr programjai a Barbakán várárokban szintén ingyenesen látogathatók.

Az Apolló Mozi audiovizuális koncertjei és az ott megrendezésre kerülő szakmai programok csak FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogathatóak.  Azonban a termek mérete miatt csak korlátozott befogadást tudunk biztosítani, helyfoglalás érkezési sorrendben!

PARKOLÁS

Idén az új helyszínként bemutatkozó Kodály Központ első és hátsó parkolója, valamint a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont teljes parkolója is ingyenes parkolási lehetőséggel várja a látogatókat. 

Továbbá a fesztivál ideje alatt az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont tetőparkolója ingyenesen tart nyitva, 700 helyet biztosítva az alábbiak szerint:

 • július 06 – 08-ig (csütörtök-szombat) 21:00-02:00 óráig
 • július 09. (vasárnap) 19:00-01:00 óráig

A Tüke Busz Zrt. járatsűrítéseket eszközöl és nagyobb buszokat helyez forgalomba pénteken és szombaton éjjel Uránváros és Kertváros irányába, továbbá Fényfesztivál különjáratot indít, amely a Zsolnay-negyed – 48-as tér – Árkád – Kórház tér – Barbakán – Alagút – Ágoston tér – Bóbita bábszínház – Zsolnay Mauzóleum útvonalon közlekedik. Részletek erről ITT

Minden információt részletesen EZEN a honlapon, vagy EZEN a Facebook-oldalon találnak meg.

KategóriákPOP