Valószínűleg már mindenki találkozott legalább egyszer azzal a jelenséggel, hogy egy-egy gomb nehezebben reagál olykor, szélsőséges esetben pedig teljesen megadja magát. Ennek azonban rengeteg oka lehet, így érdemes alaposan utánajárni, tesztelni, hogy mégis mi történt a laptop billentyűzetével.

A cikk a hirdetés után folytatódikTesztelés, alaposság: keressük meg a hibás gombot

Az első lépés természetesen kideríteni, hogy pontosan melyik gombbal is van a probléma. Lehet, hogy csak véletlenül egy rossz billentyűkombinációt ütöttünk le, de az is előfordulhat, hogy bekapcsoltuk a numerikus billentyűzetet. A legrosszabb esetben cserére is szükség lehet, ami a Laptopszaki laptop alkatrész kínálatából szerencsére könnyedén megoldható, mivel minden megtalálható, ami egy tökéletes cseréhez kell.

A hiba forrásának felderítése során mindenképpen el kell különíteni a szoftveres és hardveres problémákat. Például, ha csak egy adott program futtatása közben nem működik egy-két gomb, az nem feltétlenül a billentyűzet hibája. De ha elejtettük a laptopot, leöntöttük a billentyűzetet folyadékkal vagy rosszul lett tisztítva, esetleg szétszerelve, akkor szinte biztosan nem a szoftverek állnak a probléma hátterében. A rendszer is olykor jelzi nekünk, ha meghibásodást észlel: ha bekapcsolás után egy folyamatos sípoló hangot hallunk, akkor bizony valami baj van a billentyűzettel.

Érdemes tesztelni, amihez már speciális oldalakat és programokat is találunk. Itt a képernyőnkön is megjelenik maga a billentyűzet és pontosan láthatjuk, hogy melyik gombot nyomtuk le és melyiket észleli a számítógép. Ha az egyikre nem reagál a szoftver, akkor az a billentyű lesz a problémás. Érdemes végignézni az összes gombot, mivel a rejtett problémákat is felfedezhetjük ezzel a módszerrel.

Gyakran a hiba valójában nem is hiba

Egyes laptopokon, mint amilyen a Lenovo ThinkPad néhány funkció fordítva működik, mint ahogy azt alapesetben megszokhattuk a többi terméknél. Ilyen például a funkciógombok gyakori “hibája”. A legtöbb laptopnál az Fn gombot lenyomva kell tartani, ha az F1-F12 valamelyik funkcióját akarjuk használni. Az említett készüléknél azonban erre nincs szükség, az Fn nélkül végre lehet hajtani a parancsokat.

Ezért is fontos, hogy alaposan teszteljünk és több módszert, kombinációt is kipróbáljunk még mielőtt halottnak nyilvánítunk egy billentyűt.

Bízzuk a feladatot szakemberre!

Az általános vélekedés az, hogy ha azt észleljük egy gomb megadta magát, akkor ne álljunk neki a laptop szétszerelésének és ne próbáljuk meg házi megoldásokkal “megjavítani” a teljes klaviatúrát. Az esetek többségében sajnos ilyenkor még több kárt okozhatunk, mint hasznot. 

Mindenképpen látogassunk meg egy szakembert, aki már több ezer ilyen esettel találkozott. A billentyűzet meghibásodása komolyabb okokra is visszavezethető, és csak a megfelelő szerszámokkal, eszközökkel javítható ki teljesen a probléma.

KategóriákINFÓ