Egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet a magyar gasztronómia, amelyben változatos ételféleségekkel találkozhatunk. Eltérő táplálkozási szokásokkal és különböző ételekkel ismerkedhetünk meg az ország egyes vidékein. Ettől olyan izgalmas a magyar konyha, illetve attól is, hogy egyszerű összetevőkből számtalan fenséges variáció készíthető.
A cikk a hirdetés után folytatódik
A tradicionális magyar konyhának megvannak a sajátosságai, a jellegzetes fűszerei, valamint a leginkább jellemző alapanyagai. S vajon mi kell még a tökéletes kulináris élményhez? A fenséges ételeket leöblíthetjük a méltán híres és minőségi magyar borok valamelyikével. Természetesen olyannal, amely összhangban van az elfogyasztott menü ízvilágával, és fokozza annak élvezetét az ízlelőbimbóink számára.
Borrégiók és borvidékek Magyarországon
Magyarország 6 borrégióján belül jelenleg összesen 22 borvidék különíthető el. A Balatoni borrégió a nagy tavunk környékén fellelhető, borászati szempontból jelentős tájait foglalja magában.
A Balatontól délre található a Pannon borrégió, ahol lágyabb, szelídebb fehérborokat és kiegyensúlyozottabb kékszőlő-termést lelhetünk fel. Az alföldi borvidékek Duna borrégió néven egyesülnek.
Mindössze egyetlen borvidékből áll a Tokaji borrégió, amely az UNESCO világörökségi címét is magáénak tudhatja. A Mátra és a Bükk gyönyörű tájai alkotják a Felső-Magyarországi borrégiót, a Dunántúl északi területei pedig a Felső-Pannon borrégió nevet kapták.
A zsíros kenyér mint hungarikum
A magyar borok mellett azonban a magyar ételek is említésre méltóak, hiszen számos fantasztikus ízt és különleges aromát rejtegetnek. Vannak olyan érdekességei, amelyek a magyarok számára teljesen természetesek, viszont sok külföldit ámulatba ejtenek.
Az egyik legegyszerűbb hazai étel a zsíros kenyér, ami már a zsír miatt önmagában is furcsaságnak számít sok országban. Számos helyen nem esznek disznóhúst az emberek, mert a vallásuk tiltja, vagy egyszerűen nem tartják fogyasztásra alkalmasnak. Az pedig, hogy mi a zsírjukat a kenyérre kenjük, teljesen szokatlan számukra.
Hazánkban a török időkre vezethető vissza a sertéshús és a zsír nagymértékű felhasználása a konyhában. A portyázó törökök elvittek minden háziállatot, kivéve a sertést, mert muzulmán hitük nem engedte azoknak a fogyasztását. Mi pedig azzal főztünk, amink volt, így vált az egyik legfőbb alapanyaggá a sertéshús.
A magyar konyha slágerei
Talán az egyik legismertebb magyar fogás a gulyásleves, melyet szerte a világon ismernek, és valószínűleg a magyar konyha említése folytán az első, ami eszébe jut a legtöbb külföldinek. A csirkepaprikás nagyon sok magyar ember kedvence, a legjobb nokedlivel és sok tejföllel.
Karácsonykor elmaradhatatlan a halászlé vagy a laktató és finom töltött káposzta. A balatoni nyarak nélkülözhetetlen kedvence a sajtos-tejfölös lángos jól megfokhagymázva. Számtalan finomság várja a magyar konyha szerelmeseit, és akkor még nem is beszéltünk a desszertekről!