A vadak bizony éjjel is mozognak, sőt több faj akkor mozog igazán, de ez nem jelenti, hogy rejtve maradhatnak az őket fürkésző szemek elől. Főleg, hogy most már a technika is a vadászt segíti, hiszen a kereskedelmi forgalomban kapható, távcsőre szerelhető éjjellátó előtétek segítségével könnyű meglátni a célpontként kijelölt vadat sötétben is, hiszen szinte úgy láthatunk vele, mintha nappali fényben munkálkodnánk.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz éjjellátó előtét segítségével a vad látási előnye elolvad, hiszen éppen olyan jól tájékozódhatunk, mint ő.

Az alábbi cikkben igyekszünk bevezetni téged is a Halcapone kínálatában kapható éjjellátó előtétek világába.

Miért jó az éjjellátó készülék?

Amikor az ember vadászik, nem szeretné felhívni a jelenlétére a figyelmet, ezt azok is tudják, akik életükben nem jártak még erdőben. Ám ez nappal sem könnyű feladat, nem hogy éjszaka, amikor a sötét vadonban kéne nesztelenül mozognunk. Itt egy kiszáradt gally reccsenése, ott az ágak sercegése a vadászruhán, és már kész is a baj, az aznapi cserkészésnek lőttek, hiszen a közelünkben megbúvó patások, nyulak, madarak már fejvesztve menekülnek előlünk. Pedig ez a nem kicsiny kellemetlenség könnyedén elkerülhető az éjjellátó előtét használatával.

Kis gyakorlat, nagy nyereség

Az összeszerelést persze meg kell tanulni, pontosan általában olyan gyűrűrendszerrel működik, mint az egyéb távcsövek. Először lehet, körülményes kihívásnak tűnik, de aztán néhány másodperces rutinfeladattá szelídül némi gyakorlással. Nagyon kevéske energiabefektetéssel több száz méteres látótávolságot nyerhetünk vele éjszaka is, kereső távcsőként használva pedig akár még többet is.

Az éjjellátó előtétek funkciói

Az éjjellátó előtét tulajdonképpen egy high-tech kézi készülék, ami szinte nappali látótávolságot biztosít sötétben is.

A működéséhez akkumulátorra vagy elemre van szükség, a nappal használatos távcsövek elé (néha pedig mögé) szerelve üzemel, vannak olyan típusok, amelyeket keresőként is használhatunk.

A nekünk való modell kiválasztásához az egyik legfontosabb adat a fényérzékenység, illetve a felszerelés módja: a praktikusabb darabokat akár egy könnyed kattintással is a helyére illeszthetjük.

A készülék mérete és súlya is számít, minél kompaktabb és könnyebb, annál jobb.

A láthatatlan IR fényvető nagyon fontos lehet. A komolyabb darabokon több fényerőfokozat közül is választhatunk, és fókuszálhatunk a fény- és terepviszonyoknak megfelelően.

A vízállóság és a beépített képrögzítő funkció szintén szinte alapfeltétel.

Szóval, mint talán a fenti írásból kiderült, az éjjellátó előtét hasznos jószág, viszont a sokféle típusnak és funkciónak köszönhetően nem is annyira könnyű kiválasztani az igényeinkhez leginkább illeszkedő darabot.

Ha jó döntést akarunk hozni, mindenképpen át kell tanulmányozni a kínálatot és megvizsgálni, melyik illeszkedik leginkább vadászási szokásainkhoz, a jellemző terep- és fényviszonyokhoz.

Egy jól megválasztott modell igazi felhőtlen kikapcsolódássá teheti az éjszakai vadászkalandjainkat.

KategóriákINFÓ