Szabad Terek. Fontos kifejezés és fogalom. Sőt, annál is fontosabb, mint gondoltuk, s amint az pénteken Pécsen, a Király utcai Reggeliben kiderült egy sajtótájékoztatón. De, hogy mi is az, és miért is fontos, nem is egy okból? És mi köze is van mindennek a klímatudatossághoz vagy a jó és egészséges(ebb) ételekhez? Mindjárt kiderül.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs, illetve hát Baranya kivételes hely a Szabad Terek és a Marom Klub Egyesület (Auróra)nemrég elindult 50 kilométeres kihívása szempontjából. Olyan kedzeményezésről van szó ugyanis, amely a klímatudatosságra és egyben a jó minőségű helyi élelmiszerek fontosságára hívja fel a figyelmet egy manapság igen divatos keretben, mivel az ún. egyhónapos kihívásokat követi, némi csavarral. Jóval kevésbé a ne borotválkozz, mint a ne igyál (novemberben) kezdmenyézés vonala ez, ugyanis a felhívás egy kifejezetten széles kört érint: tulajdonképpen mindenkit.

A pécsi sajtótájékoztató idején a kihívás már elindult, amint arról Rákos Blanka, a Marom vezetője beszélt is. Sőt, azt is megemlítette, hogy az 50km kihívásnak már volt tavaly előzménye, kisebb körben, most pedig abból a szempontból országos lett, hogy a Szabad Terek magyarországi városait mind bevonták.

A lényeg: azok a partnerek, amelyek alapvetően kulturális és művészeti civil szervezet partnerei Budapesten és (elsősorban) az ország nagyvárosaiban, egy hónapon keresztül (október közepétől) vállalják, hogy maguk is igyekeznek a saját étkezési szokásaikat megváltoztatni, és lehetőleg mindent helyben, azaz 50 kilométeres sugarú körből beszerezni. Ha ehhez az is hozzájön, hogy valaki kipróbálja azt, hogy egy hónapig nem eszik húst, és igyekszik csomagolásmentesen vásárolni, vagy a lehető legkisebbre csökkenteni a háztartásban felhalmozódó (alapvetően élelmiszeripari) eldobandó csomagolás mennyiségét, már nagy lépést tett a klímatudatosság felé és az 50km kihívás teljesítéséért. És persze az is cél, hogy az ismerősök és partnerek körében is próbálják ezt a szemléletet elterjeszteni és rávenni mind több helyi vendéglátóhelyet, hogy csatlakozzanak az 50 kilométerhez.

Rákos Blanka (Marom) és Szép Tamás (Reggeli) a Szabad Terek 50km kihívás pénteki pécsi sajtótájékoztatóján – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Az országban leginkább helyi művészek és civil szervezetek a csatlakozott partnerei a Szabad Tereknek, de Pécsen a Király utcai Reggeli csapata régi és stabil partner, így már e szempontból helyben vannak, pláne, hogy egy országosan is kiemelten környezet- és klímatudatos helyről van szó, amely mostanra tényleg eljutott oda, hogy szinte mindent helyből szerezn be (az 50km simán megvan nekik a legtöbb alapanyag tekintetében) és a zero waste-hez, azaz a hulladékmentességhez is egyre közelebb kerülnek.

Amint azt a Reggeli egyik alapítója, tulajdonosa és egyik arca, Szép Tamás elmondta, maga a szemlélet a kezdetektől megvolt nekik, de azért még így is egy nagyobb út volt, amíg oda eljutottak, ahol most tartanak, pedig nagyon tudatosan készültek erre és léptek gyakorlatilag minden nap egyet előre.

Szörpök, klímatudatosan – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Így lehetett az, hogy a sajtótájékoztatóra olyan kóstolóval is tudtak készülni, amelyek szinte teljesen megfeleltek ennek a szemléletnek, például a Reggeliben az összes szörp helyi alapanyagokból készül, odáig, hogy a citromot is kiváltották az amúgy is elképesztő, a még zöld szőlőből készítendő és a modern konyhában előszeretettel alkalmazott verjus-vel, és olyan italokat tudtak belőle készíteni, mint pl. a sütőtökszörp, a fügefalevélszörp vagy a kávés-ribizlis-kombucha.

Szép Tamás azt mondta, amúgy is örömmel csatlakoztak ehhez a kihíváshoz ráadásul nekik most gyakorlatilag (a fentiek miatt) nem kellett ehhez külön tenni semmit. 

Az egyik fontos partner és az irányt mutató az 50km-es kihívásban a Messzelátó Egyesület volt, ahol azt mondták, hogy ez egy “szabadon vállalt étkezési átszoktató rendszer”.

Baranyából még egy csatlakozó vendéglátós van, a Hárságyi Balázs, azaz Triflafater vezette, a szarvasgomba (igen, a baranyai szarvasgomba) köré szerveződött kis családi kóstolókonyha Palkonyán. Ők szintén a kihíváshoz csatlakozó partnerek azon köréhez tartoznak, akik a mindennapok során már eddig is az elvárt vagy remélt feltételek szerint működnek.

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Mindez pedig azért is érdekes, mert ha jó minőségű helyi termékeket fogyasztunk, illetve mind több ilyen módon működő, alacsony ökológiai lábnyomot hagyó helyi vendéglátóhely van, akkor együtt teszünk nemcsak a klímatudatosságért, de a helyi gazdaság erősítéséért is.

Szép Tamás említette meg azt is, hogy maga a Szabad Terek kezdeményezés és hálózat 2018-ban indult, akkor, amikor nem egy civil szervezet a kormány célkeresztjébe került, és naponta kellett szembesülniük a politikai nyomásgyakorlással.

Ráadásul az egyik legemlékezetesebb eset éppen Pécshez, az Emberség Erejével Egyesülethez és a Reggelihez köthető, hiszen az előbbi szervezetről Pécsen azt hazudta (minősítés tőlünk – a szerk.) az akkori, fideszes városvezetés, hogy Soros migráns betelepítő irodát akarnak nyitni, ezért keresnek maguknak új helyet Sorosék pénzéből. A  kiszemelt hely éppen az a helyiség volt, ahol a sajtótájékoztatót tartották pénteken a Reggeliben, és amelyet végül nem tudtak kiadni az Emberség Erejévelnek a politikai boszorkányüldözés miatt – mostanra ott a reggeliző-ebédelő  és kávézó hely plusz asztalokat rendezett be.

Arról volt tehát szó, fordította le a történteket Szép Tamás, hogy a kormány abba akart beleszólni, náluk is, másutt is, hogy ők a saját tereikben mit is tesznek, mivel foglalkoznak, ők viszont, ahogy a többi alapító szervezet is, sokkal inkább azt szerették volna és azt szeretnék, hogy ne mások, és pláne ne a kormány vagy bármely politikai szervezet mondja meg, hogy mit is csinálhatnak a saját falaik között.

KategóriákMETÁL