A bőr és a kötőszövet igen nagy részben kollagénből áll, mind az emberek, mind pedig a kutyák esetében is. Látható, hogy milyen fontos építőkőről van szó, ezért nagyon lényeges, hogy az évek előrehaladtával, amikor a szervezet kollagénraktárai ürülni kezdenek, kívülről pótoljuk. 

A cikk a hirdetés után folytatódikNyilvánvaló, hogy a kollagén nem csupán a szépséghez szükséges, bár ezt az anyagot főleg a szépségápolás kapcsán szoktuk hallani, hanem az általános egészségi állapot, a bőr és az ízületek, összességében pedig az egész szervezet épségéhez is.

A kollagén szerepe

A kollagén egy fehérje, szinte az egész szervezet minden szervében megtalálható. Építőeleme a bőrnek, a kötőszövetnek, a csontoknak, az ereknek, az ínszalagoknak, porcoknak, körömnek. Bármilyen etetési módot választasz, például a BioZoo.hu oldalán található termékekek közül a barf kutyáknak készült változatait, ne feledd, hogy a táplálékkiegészítők milyen jó hatással vannak kedvenced egészségére.

Az 1-es típusú kollagén a bőrben, az inakban és a csontokban található, ezt a szervezet folyamatosan termeli, előállításához azonban aminosavakra, vitaminokra, és ásványi anyagokra van szükség. Ezért célszerű az állat számára táplálékkiegészítőkkel bevinni ezeket az anyagokat. A C-vitamin különösen fontos és bár a kutyák, az emberekkel ellentétben képesek elő is állítani, azonban a szervezetből könnyen és hamar kiürül a vizeleten keresztül, ezért pótlása számukra is létfontosságú.

A kollagén mennyisége

Ahogy idősödik az állat, a szervezete egyre kevesebb kollagént képes előállítani. Mivel láthattuk, hogy szinte minden szervben jelen van ez a fontos anyag, ezért annak pótlása nagyon fontos. Ezzel ugyanis késleltethetjük a kollagénszint csökkenését, így megőrizhetjük az ízületek rugalmasságát, vagyis az állat mozgásszabadságát is.

Ahogy az emberek számára léteznek kollagénkapszulák, porok, úgy ugyanezt az állatok esetében is meg tudjuk vásárolni. Kutyádnak is nyugodtan adhatod, ezzel tovább fenn tudod tartani az egészséges állapotát. Egyszerűen rá kell szórni az állat ételére, és azt ő nagyon szívesen el fogja fogyasztani. Mivel felszívódásához C-vitamin szükséges, ezért azt ajánljuk, hogy adagolj mellé csipkebogyó port is!

Mikor szükséges a kollagénpótlás?

Ha az állat idősödni kezd, magas a mozgásigénye, műtéten esett át, mozgásszervi panaszai vannak, például ízületi fájdalommal, diszpláziával küzd, akkor segítheted a gyógyulását kollagén adagolásával. Azonban bármilyen életkorban adható, akár a fenti problémák megelőzéseképpen is. Kúraszerűen érdemes adni, mégpedig 6-8 héten keresztül, utána szünetet kell tartani.

Válassz olyan kollagént, ami könnyen felszívódik, például 100% halból készült terméket, mely 1-es típusú kollagént tartalmaz, ami a kollagénraktár 90%-át alkotja. Ezáltal rugalmasabbá teheted a szalagokat, megelőzheted a mozgásszervi panaszokat, de még a kutya emésztésére is jó hatással van, hiszen segíti a megfelelő bélflóra kialakítását, javítja az emésztést és növeli az állat étvágyát.

KategóriákINFÓ