Madeira közigazgatásilag Portugáliához tartozik, valójában pedig az örök tavaszhoz, hiszen egész évben zöldell-virul. Neve portugálul fát jelent, nem véletlenül, hiszen hatalmas erdők és sűrű növényzet takarja, éppen ezért a túrázás szerelmeseinek Mekkája.

A cikk a hirdetés után folytatódikFunchal a sziget déli felén, a beszédes nevű Édeskömény-öböl partján található dombokon fekszik. Látnivalóit leginkább az óváros rejti, melyet a Wanderwell madeirai túra résztvevői is bebarangolhatnak. Ezek közül talán legfontosabb a Sé katedrális, amelynek építése 1485-re datálódik.

Hegyre fel, hegyről le

Funchalból remek kalandot kínál az a 3 kilométer hosszan nyújtózó felvonó, amely hozzávetőleg negyedórás utazásra hívogat a Monte-hegyre, remek kilátással a városra és a tengerre.

A hegy tetején található Miasszonyunk templomnak van magyar érintettsége is, hiszen itt kapott végső nyughelyet az utolsó magyar király, IV. Károly is. A sikertelen trónvisszaszerzési kísérlet után a szigetre vonult vissza egy montei villába, sírját ma is a magyar trikolórral tarkított koszorúk borítják.

A hegyről lejutásnak sem kell feltétlenül a hagyományos módozatait választanunk, hiszen lejöhetünk akár tobogánnal is. A vesszőkosárra hajazó szánokkal régen terhet szállítottak, ma turistákat. Mindehhez kapsz persze szakértő segítséget is, a szánt két fehéringes carreiros irányítja, így biztonsággal élvezhetjük ezt a kihagyhatatlan élményt.

Botanikus kertek, Cabo Girão

Ha már egy zöldellő sziget szépségeit élvezni jöttünk, hogyan hagyhatnánk ki egy gyönyörű trópusi kertet vagy akár többet is?

A Monte Palace Trópusi Kertben hajdan a brit konzul lakott, a Jardins do Palheiro Funchalból is könnyen meglátogatható, a Quinta da Boa Vistát pedig az orchideaháza teszi különlegessé.

A madeirai botanikus kertek királya viszont a Jardins Botânicos da Madeira, amely 80 ezer négyzetméteres területével és különleges növénygyűjteményével európai mértékkel nézve is egyedülálló.

A Câmara de Lobos halászfalu nyugaton fekszik, színes csónakjait minden turista megörökíti. Innen nem messze élvezhetjük a legizgalmasabb kilátást: az 580 méter magas sziklákra épített üvegpadlós kilátója utánozhatatlan panorámát kínál.

Santana, Levandák

Santanában tarka-barka V-alakot formázó faházakra bukkanhatunk, melyeket a legtöbb útikönyv is megörökít. Régebben szegények lakták őket, ma már műemlékként, turistalátványosságként funkcionálnak.

Három ilyen ház a főváros központjában kialakított skanzenben is megtekinthető, itt az eredetileg bennük lakó földművesek életét is megismerhetjük az autentikus berendezési tárgyakon keresztül.

A levandák a cukornádültetvényekre szállították a vizet, ma – javarészt – banánt locsolnak belőlük. A csatornarendszer 1400 km hosszú, a szigeten szinte mindenhová elér. A mellettük kialakított turistautak közül párat mondhatni kötelező bejárni, ha az örök tavasz szigetére látogatunk.

KategóriákINFÓ