Kevesen tudják még mindig, de a nyugdíjbiztosítás tartós rokkantság után is fizet, hiszen ez egy életbiztosítási forma. Ezért az egészségbiztosítással való összehasonlítás igen is releváns, amennyiben az egészségünk megtérítése is célunk. Mikor és melyiket érdemes választanunk? 

A cikk a hirdetés után folytatódikNyugdíjbiztosítás nem csak a nyugdíjas éveinkre

A nyugdíjbiztosítás alapvetően egy olyan megtakarítási megoldást jelöl, amely a nyugdíjazásunk esetén kezdi el a folyósítást. Ugyanakkor életbiztosítás is egyben, vagyis elhalálozásunk és rokkantságunk esetén szintén folyósít. Az egészségügyi oldalról nekünk a rokkantság mértékbe jelen esetben a fontos. Mit takar ez pontosan? Biztosítója válogatja, van ahol az egészségkárosodásnak 39 százaléknak kell lennie, amíg más biztosítónál egy negyven, de akár több is lehet. Ezen kívül a biztosítás rugalmassága nagyban függ attól is, hogy nekünk milyen az egészségi állapotunk, illetve milyen lesz. Például ha kifejezetten olyan munkahelyen dolgozunk, ami nagymértékben igénybe veszi az egészségünket, akkor a nyugdíjbiztosítás tételei is változhatnak ebben az esetben, amennyiben a biztosító indokoltnak tartja. Egészségügyi szempontból ugyanakkor a rokkantság esetén való folyósítás mindig garantált, tehát aki például számol azzal, hogy még a nyugdíjas évei előtt szenvedhet valamilyen egészségkárosodást, annak érdemes megkötnie a nyugdíjbiztosítást.

Egészségpénztár, amely teljes körűen támogat

Az egészségpénztár egy egészen érdekes lehetőség arra, hogy rokkantságunk és megbetegedésünk, illetve kórházi ellátásunk esetén juttatást kapjunk. Egészségpénztárat ugyanis természetes személyek és cégek is alapíthatnak, amely a megfelelő alapító okiratokkal, tőkével és tagsági szabályzattal együtt egy teljesen hivatalosan alapított szervezetnek fog számítani. Itt, ahogyan egy nyugdíjpénztár esetén, ugyanúgy befizetjük az egészségpénztár által kiírt összeget, amely folyósít ha például kórházi ellátásra szorulunk, megbetegszünk, kezelésre van szükségünk vagy épp gyógyszerekre. Sokféle egészségpénztár működik az országban, amelyek egy jó része nyílt, vagyis bárki csatlakozhat hozzá. Mindegyik más feltételeket szab, más megoldásokat kínál, ezért ebből a szempontból, ha az egészségügyi ellátásunk a kérdés, sokkal rugalmasabb, mint a nyugdíjbiztosítás és pont ez az egészségpénztár egyik legnagyobb előnye. A biztosítás inkább arra szolgál főleg, hogy a nyugdíjas éveinkre kapjunk megfelelő nyugdíj kiegészítést, akár kifejezetten magas havi juttatás formájában, erről a grantis.hu weboldalon található részletes útmutatót is érdemes átfutnod. 

Mit válasszunk akkor, ha az ellátásunk színvonala is számít?

Amennyiben kifejezetten olyan megoldást keresünk, ahol főleg az ellátást színvonala a lényeges, akkor lehet jobban megéri ha egészségbiztosítást kötünk. Ebből kétfélét választhatunk, a szolgáltatás alapút és az önfinanszírozót. Utóbbi kicsit hasonló az egészségpénztárhoz, csak stabilabb megoldás, hiszen itt garantáltan kifizetik számunkra a műtét és kezelések összegét. Előbbi viszont professzionális, magánrendelőkben és kórházakban való magas szintű ellátást biztosít, amelyhez még egy 0-24 órás ügyfélszolgálat is jár. Vagyis amennyiben az ellátás színvonala számít, akkor a szolgáltatás alapú egészségbiztosítást válasszuk mindenképp.

KategóriákINFÓ