Jelentősen csökkent a könyvesbolt forgalma az elmúlt időszakban tudomásunk szerint, emiatt zárták be az első pécsi Libri könyvesboltot. Nem kis alapterületű üzletről van szó, mégha Pécs történelmi belvárosáról lévő üzletről is van szó, ennek ellenére úgy tudjuk, előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Pécsi Vagyonhasznosító, sőt mostanra talán már meg is egyezett az új bérlővel a városi cég. Úgy tűnik, a kereskedelmi üzletet itt is vendéglátóipari egység válthatja.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Libri könyvesboltok aláírás szerepel azon, a korábbi vásárlókat megszólító üzeneten, amelyet a Libri pécsi, Irgalmasok utcájai üzletének bejáratára ragasztottak ki, s amelyen közlik, hogy a könyvesbolt december 24-ével végleg bezárt. Ugyanakkor ajánlják a vásárlók figyelmébe, hogy van két másik boltjuk még Pécsen, illetve van lehetőség online is rendelni tőlük.

A Pécs történelmi belvárosában, az Irgalmasok utcájában lévő üzlet már teljesen üres, már az óév vége előtt kipakolták, de az üzletportálon még a Libri neve és logója látható, és a már említett tájékoztató szöveg is még fogadja az erre járókat.

Lapunk nem hivatalos információkat szerzett arról, mi történhetett. Úgy tudjuk, nem hirtelen döntésről volt szó, a bolt forgalma és a bérleti díj összege miatt már egy ideje számolni kellett azzal a lehetőséggel, hogy bezárhatják a boltot. A forgalomcsökkenésben egy, csak részben konkurens üzlet évekkel ezelőtti megnyitása (az amúgy nagyon szuper, játékok mellett gyerekkönyveket és ifjúsági irodalmat is áruló Pécsi Pagony), majd az új, (akkor még) harmadik saját pécsi boltjuk is szerepet játszott, hiszen utóbbit az Irgalmasoktól csak néhány percnyi gyaloglással elérhető Árkádban nyitották meg. Úgy tudjuk azonban, hogy a legutóbbi időkben az sem segített, sőt Pécsett talán az országos átlaghoz képest is jobban érezhető volt, hogy egyes vásárlók elfordultak a Libritől azt követően, hogy kiderült, a Fidesz-közeli MCC nagyobb befolyást és tulajdonrészt szerzett az üzletláncban.

Nem hivatalos információink alapján úgy tudjuk, hogy az Irgalmasok utcai üzlet korábbi dolgozói közül csak néhány főt vett át, vagy tudott átvenni a másik két pécsi bolt, a többieknek új munka után kellett vagy kell még nézniük.

Az Irgalmasok utcai, nagy alapterületű üzlet “holdingos”, azaz városi ingatlan, a Pécsi Vagyonhasznosító adja ki bérbe. Információink arról szóltak, hogy annak ellenére, hogy egy valóban nagy alapterületű üzletről van szó, már meg is van az új bérlője, és egy éttermet nyitna a Libri helyén, de városházi forrásaink ezt egyelőre nem erősítették meg. Lapunk mindenesetre azt is hallotta, hogy nem étterem, hanem kávézó költözhet a belvárosi Libri helyére, nem kizárt, hogy a Starbucks nyit ott új pécsi üzletet. Érdekesség, hogy a nemzetközi kávézólánc csak néhány éve van jelen Pécsett, az Árkádban, de úgy tudjuk, annak a boltnak a forgalma az üzletközponti elhelyezkedés ellenére sem hozta a várakozásokat. Egyáltalán nem lenne meglepő azonban, ha a Libri helyén sikeresebb lenne a második pécsi Starbucks – ha tényleg ők nyitnak ott új üzletet.

Akárhogyan is, olyan információt nem kaptunk, hogy a könyvesbolt helyén ugyancsak kereskedelmi egység nyílna, így folytatódik/folytatódhat az a tendencia, hogy a történelmi belvárosban nő a vendéglátóhelyek aránya a kereskedelmi üzletekéhez képest.

A Salamander után sem maradt sokáig üres az üzlethelyiség

Nem speciális pécsi eset volt, sőt még csak nem is országos ügy, hogy Pécsett (is) bezárt a Király utcai Salamander üzlet, mivel a nemzetközi anyacég ment csődbe. A Király utca elején lévő üzlethelyiség nem volt sokáig üres, fele részben most ott ruházati bolt, fele részben pedig csemegeüzlet nyílt. A pécsi Salamander ráadásul azért is volt fontos, vagy lehetett sokaknak fontos bolt és példa, mert ők a kezdetektől az Árkádban működtek, majd néhány éve úgy döntöttek, hogy inkább a pécsi belvárosba költöznek át, ugyanakkor lényegében a sétálóutcában is megtartották az üzletközpontos-plázás nyitvatartási időt, és ez így is maradt a bolt bezárásáig.

Líra üzlet is bezárt korábban

Sajnos nem egyedi a Libri esete, amikor is hosszabb idő után szűnik meg egy pécsi belvárosi könyvesbolt. Nem a Libri politikai kötődése miatt, hanem a múlt és a Líra üzletének különleges státusza miatt írjuk azt, hogy nagyobb csapásként, sőt szimbolikus történésként élhették meg azt sokan, hogy több évtizednyi működés után, és a Covid után bezárt a már hosszú ideje a Lírához tartozó, Széchenyi téri Corvina könyvesbolt is, amit a legtöbben Idegennyelvű könyvesboltként ismerhettek. A veszteséget az sem pótolja, hogy nagyszerűnek ígérkező olasz csemegebolt nyílik a helyén, sőt még az sem, hogy Líra-könyvesboltból is akad nem is egy, hanem másik kettő is a közelben: az Árkádban ugyancsak üzemel egy bolt már évek óta, és szerencsére működik ma is a Jókai utca és a Rákóczi út sarkán álló Líra könyvesbolt is. Ami pedig ebben a formában, nem számolva a Jókai téri Antikváriumot, az utolsó olyan klasszikus könyvesbolt a pécsi belvárosban (Fókusz könyváruház), amely a rendszerváltozás előtt is működött.

KategóriákPOP