Alapesetben az nem hír, hogy nincs változás egy testület élén, még akkor sem, ha ez a testület egy egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma. Ugyanakkor a PTE-t működtető alapítvánnyal, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvánnyal kapcsolatban megjelent korábban az a hír, hogy prof. dr. Bódis József bejelentette, hogy az év végével lemond a kuratórium elnöki tisztségéről és egyben kuratóriumi tagságáról is. De nemcsak ezért hír, hogy Bódis József maradt a PTE alapítványi kuratórium elnöke.

A cikk a hirdetés után folytatódik



November végén írta meg a Szabad Pécs azt a hírt, hogy a Pécsi Sörgyár tulajdonosa, dr. Szemerey Zoltán váltja az egyetemi kuratóriumból távozó dr. Rappai Gábort. Akiről azt is leírtuk, hogy az eddigi egyetlen, tisztán egyetemi tagja volt az ötfős grémiumnak, és hogy informcióink szerint nem önszántából, hanem (leginkább) szakmai nézetkülönbségek miatt távozott. Ugyanis bár Bódis József szülész-nőgyógyász szakorvos kuratóriumi elnök szakmai karrrierjének legnagyobb része a pécsi egyetemhez kötődött, ő is vállalt politikai szerepet azt követően, hogy 2010 és 2018 között két ciklusban is a PTE rektora volt, az Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkárként is dolgozott.

Tényleg lemondhatott, de marasztalhatták

Ezt követően számolt be arról a Fidesz-közeli lappá alakult megyei napilap, egy velük együttműködő, kisebb, tisztán online, de ugyancsak ner-es lapra hivatkozva, hogy tudomásuk szerint Rappai távozása után, Bódis József lemondott kuratóriumi tagságáról és elnöki posztjáról, 2023. december 31-i hatállyal, és maga helyett Szemerey Zoltánt javasolta. A kuratórium tagja még Mikes Éva korábbi pécsi fideszes államtitkár és országgyűlési képviselő, illetve volt pécsi alpolgármester, Szili Katalin volt MSZP-s házelnök, jelenleg KDNP-s politikus és miniszterelnöki főtanácsadó, valamint Decsi István, a PTE kancellárja, volt fideszes pécsi alpolgármester.

Bódis professzor lemondásáról mi is hallottunk, nagyjából a fentivel egyidőben, ugyanakkor arról is értesültünk, nem hivatalos egyetemi forrásokból, hogy a testület többi tagja nem fogadta el Bódis József lemondását, illetve arra kérték a volt rektort, hogy gondolja meg magát. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a tavaly 70. életévét betöltő Bódis részben szakmai okokkal magyarázta döntését, részben egészségügyi okokra hivatkozott. Az biztos, hogy a fentebb már hivatkozott cikkünben Bódis József Rappai távozásával összefüggésben a vélt lehetőségeihez képest kifejezetten karakán nyilatkozatot tett, jelezve, hogy nem értett egyet Rappai professzor felállításával. Azt írta többek közt, hogy „Ez egy testületi döntés volt, amelyet el kell fogadnom. Rappai Gábor professzor szakmai felkészültsége, az egyetemhez való kötődése, és hatalmas munkabírása hiányozni fog a kuratóriumból.”.

A pénz lehetett az ok?

A Szabad Pécs értesülései szerint amúgy több olyan egyetemi ügy és egyetemi belügy is volt, amelyek megítélésében a kuratóriumi tagok közt nem volt egyetértés, ilyen volt például a lemorzsolódás és a hallgatók teljesítményértékelése, amivel kapcsolatban nem hivatalos értesüléseink szerint dr. Rappai Gábor amellett érvelt, hogy abban nem szabad más szempontokat érvényesíteni, mint szakmaiakat, anyagiakat semmiképpen sem. Legalábbis úgy nem, ahogyan azt a hírek szerint a testület többsége szerette volna. Ugyanis azzal, hogy az egyetem hallgatókat veszít, magyarán kevesebben fejezik be nemcsak az egyes szakokat, de már az évfolyamokat is, az állami támogatásból is veszítenek. Úgy tudjuk, a “veszteség” két év alatt 4-4,5 milliárd forint is lehetett, mindemellett olyan egyetemi forrásunk is volt, aki azt mondta, hogy nem igazán érti ezt, hiszen, ha veszített is az egyetem, szerinte még azzal együtt is több pénzből működhetett, mint korábban. Csakhogy úgy tudjuk, a kuratórium kifejezetten vállalta, hogy javít ezeken a mutatókon.

Verseny

Mindemellett azonban a Pécsi Tudományegyetemnek is versenyeznie kell, és már nemcsak azzal, hogy más magyar egyetemeket választanak a diákok, hanem hogy egyre többen mennek külföldre (elsősorban az EU országainak egyetemeire) tanulni azok, akik ezt megengedhetik maguknak. Ráadásul a bizonyos szakmákban jelentkező szakemberhiány és az ezzel párhuzamosan növekedő fizetések és kezdőfiztetések sok esetben már az egyetemi tanulmányok félbehagyására is csábítják a hallgatók egy részét – ilyen terület például az informatika, ahol nem feltétlenül kell igazán jó állás betöltéséhez diploma, fontosabb a szaktudás, aminek egy szintje sokaknak már úgy megvan, hogy nem végezték el az egyetemet.

Nincs változás

Érdekességként lehet megemlíteni, hogy míg a Szabad Pécs azt emelte ki Rappai Gábor távozásakor, hogy nyert ugyan egy gazdasági életből érkező és helyben (is) érdekelt szakembert a kuratórium, aminek korábban híján volt, de mindeközben elveszített egy megbecsült egyetemi szakembert, pont azt, aki igazán kötődött az universitas-hoz, addig a ner-es lap tulajdonképpen annak örvendett, hogy Szemerey érkezése gazdagítja az egyetem céljait, s az egyetemi megújulási folyamat (a fenntartói és akadémiai szerepek mind jobb elkülönülése) következő lépése lehet Bódis távozása

Az egymásnak ellentmodó és nem hivatalos értesülések miatt a Szabad Pécs az újév első munkanapján megkereste a Pécsi Tudományegyetemet, illetve a kuratóriumot azzal, hogy megtudjuk, a helyén van-e még Bódis József. A válasz, amit kaptunk, a következő: „Természetesen van elnöke a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának, aki továbbra is Bódis József professzor. Amennyiben lenne változás akár a kuratórium, akár a felügyelőbizottság összetételében, arról tájékoztatást fogunk adni”. Ez tehát a hivatalos és jelenlegi válasz. Ez volt ugyanis arra a kérdésünkre is a válasz, hogy van.-e már arra vonatkozó információja az egyetemnek, hogy Bódis József esetleg az év második felétől távozna a PTE kuratóriumából. Amivel kapcsolatban ismét el kell mondani, hogy az a biztos, ha valaki önként távozik egy modellváltott egyetemi alapítvány kuratóriumából, mert kívülről nagyon nehéz bárklit is meneszteni. A felügyelőbizottság és a kuratórium tagjai azonban akár az elnököt is le tudják mondatni, ami a jelenlegi felállás alapján információink szerint adott esetben akár  nem is elképzelhetetlen. Viszont ez a rendszer azt is szinte kódolja azt, hogy nagyon hosszú ideig a kuratóriumokba olyanok fognak tudni csak bekerülni, akik a mát bent lévőkkel sok tekintetben azonosan gondolkodnak.

Már lehetséges utódok neve is felmerült

Természetesen nem puszta találgatás az, hogy kik lehetnek azok, akik adott esetben egy lemondás vagy menesztés esetén Bódis József helyére kerülhetnének, merthogy nagyon is forognak nevek az egyetemi folyosókon. És még itt is, ebben a nagyon feltételezett helyzetben – hiszen, mint pár sorral feljebb olvashatták, a kuratórium elnöke a helyén van – is van két nagy lehetőség: az egyik, hogy az új tag csak kuratóriumi tagnak jönne, de a bentlévő többi tag közül kerülne ki az új kuratóriumi elnök személye, a másik, hogy az új tag eleve elnöknek jönne. Lapunk ezzel kapcsolatban hallotta azt, hogy jelenleg annak van esélye, hogy amennyiben tényleg lesz csere – így vagy úgy – a kuratórium élén, akkor az csak az év második felében következhet be (magyarán a választás után). Lehetséges jelöltként pedig egy olyan, a PTE-hez kötődő, az üzleti, azon belül a bankszférából érkező emberről beszélnek, méár egy ideje igazság szerint, aki jelenleg egy másik egyetemen is érintett, vállalt feladata miatt, s nem is biztos, hogy hajlik vagy hajlana a PTE-hez való igazolásra, de másokat is mondanak. A leginkább emlegetett lehetséges további két lehetséges befutó mindegyike egyetemi kari vezető jelenleg.

KategóriákMETÁL