Dr. Szemerey Zoltán lesz a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó kuratórium új tagja, értesült a hírről a Szabad Pécs, ugyanakkor a tény rövid közlését megtaláltuk a kuratórium oldalán is. A Matolcsy György jegybankelnök egyik unokatestvéreként is ismert férfi a Pécsi Sörfőzde tulajdonosa, és dr. Rappai Gábort váltja a kuratórium tagjainak a sorában. Frissítve!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Szemerey Zoltán az első olyan tagja lesz a modellváltás során felállt PTE kuratóriumnak, aki tisztán az üzleti világból érkezett, ezzel pedig a testülettel kapcsolatos egyik korábbi kritika valamelyest mindenképpen enyhül. A pécsi egyetemet fenntartó alapítvány döntéshozó szervében ugyanis kizárólag a politikához és/vagy az egyetemhez kötődő személyek kaptak pozíciót.

Ismeretes, hogy nemcsak a pécsi, hanem minden más modellvátott egyetem kuratóriumával kapcsolatban is felmerült az a kritika, itthon is, de később az Európai Unióból is, hogy a politikához, illetve a kormányhoz kötődő vagy kapcsolható tagok és elnökök helyett – e tekintetben is – független személyeknek kellene tagoknak és elnököknek lenniük.

Többen le is mondtak ezek után, főleg az uniós nyomás után az idén tavasszal már, sőt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelezte, hogy az első lemondások után a további érintettek kapcsán is döntést várnak, de ezt rábízzák az adott személyekre.

Pécsett valamilyen módon gyakorlatilag mindenki érintett volt, vagy lehetett volna ebben. A jelenlegi döntés pikantériája, hogy pont az az egyetlen tag került ki a kuratóriumból, akinek nem volt köze a politikához, az egyetlen tisztán egyetemi ember volt mindeddig a kuratóriumban. Hiszen Bódis József elnök ugyan valóban egyetemi ember volt, ma is dolgozik tudomásunk szerint a szülészeti klinikán, nem mellesleg két ciklusban is a PTE rektora volt korábban, de akkor, amikor a kuratórium elnöke lett, már politikai karrierje eddigi csúcsán volt, mint a felsőoktatásért felelős államtitkár – egy rövidebb ideig a két posztot párhuzamosan látta el.

Mikes Éva fideszes politikus volt korábban, országgyűlési képviselő és Pécs alpolgármestere is volt egy időben, és kinevezésekor fontos régiós feladata is volt, amire Orbán Viktor kérte fel – az más kérdés, hogy időközben az a munkája és tisztsége megszűnt. Sokan éppen annak a feladatnak és munkának tudták be, hogy Mikes a kuratórium tagja lett, de tavaly tavasz óta már nem ő a Dél-Dunántúl fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Decsi István pedig szintén már csak egy volt politikus, de ő amellett, hogy a PTE kancellári posztját is ellátja – amelyre egyéb szakmai érdemei és képességei mellett a közvélekedés szerin legalább annyira jó politikai kapcsolatai miatt kerülhetett – jelenleg is a Fidesz tagja. Sőt, habár úgy tudjuk, hogy szinte 100%, hogy nem ő lesz a Fidesz polgármester-jelöltje jövő tavasszal, és ezt a lehetőséget ő is távol tartotta magától, amikor erről kérdeztük, éppen egyetemi munkáira hivatkozva, mindenesetre a lehetséges fideszes pécsi polgármester-jelöltek közt továbbra is emlegetik, és méri is a Fidesz az esetleges támogatottságát, több más jelölt-esélyes személy mellett.

A PTE kuratóriumának (eddigi) ötödik tagja, dr. Rappai Gábor, a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanára, az MTA doktora azonban tisztán egyetemi ember és kutató. Arról azonban, hogy miért került sor a lemondására, vagy esetleg lemondatására, egyelőre nem tudunk. Az egyetemi alapítvány, azaz az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány oldalán található rövid szöveg, nagyon diplomatikusan fogalmaz erről, az új jelöltekről beszél inkább, Rappainak pedig megköszönik eddigi “áldozatos munkáját”. Lapunk úgy tudja, hogy Rappai nem önként távozott, a többi tag szavazta ki. A lehetséges okokról csak találgatni lehet, az biztos, hogy Rappai Gábort karakán, egyenes embernek ismerik, aki nem kertel, ha valamilyen problémát lát, vagy kritikát kell megfogalmazni, egyetemi forrásaink többsége szerint valami ilyen helyzet vagy helyzetek sorozata után juthattak arra, közösen, vagy a többi tag, hogy az lesz a legjobb mindenkinek, ha Rappai helyett másvalaki lesz az ötödik tagja a kuratóriumnak. Természetesen igyekeztünk minden érintettel és az egyetemmel is beszélni. Utóbbi helyről kizárólag a már említett rövid közlemény idézését kérték, Bódis József, Mikes Éva és Decsi István nem vette fel a telefont, egyelőre nem hívtak vissza, és Szili Katalinnal is csak egy percig tudtunk szót váltani, egy megbeszélés közben értük el, ő azt ígérte azonban, hogy visszahív minket. Azt volt módunk tisztázni, hogy miért kerestük, miről írunk cikket.

Frissítés 15.25 Szili Katalinnal is tudtunk beszélni ismét, de annyit mondott, hogy ebben az ügyben keressük Bódis Józsefet, a PTE kuratóriumának elnökét, ő hivatott leginkább a döntésről nyilatkozni. Annyit hozzátett még, hogy egy kiváló ember helyett egy másik kiváló ember került a kuratóriumba.

Rappai Gábort ugyancsak nem értük el, üzenetet hagytunk számára, egyelőre nem írt vissza és nem hívott vissza, amennyiben bármelyikükkel tudunk beszélni, cikkünket frissítjük.

Frissítés 15.15 – Rappai Gábor cikkünk megjelenése után nem sokkal válaszolt az üggyel kapcsolatban, azt írta, hogy „a felsőoktatási modellváltás hasznos és előremutató dolog, a teljesítmény-központúság megjelenése mindenképpen szükséges a színvonal emeléséhez”. Hozzátette: mintegy három éve azt mondta, hogy ez kizárólag szakmai kérdés, de ez utóbbiban tévedett.

Nagyon röviden, de érdemben sikerült beszélnünk dr. Szemerey Zoltánnal, aki annyit mondott, hogy nagy örömmel vállalta el a felkérést, és bízik benne, hogy tud segíteni az egyetemnek. Arra a kérdésre, hogy ez így marad-e amennyiben esetleg további változások lesznek a kuratórium összetételében, merthogy régóta rebesgetik, hogy esetleg további, az üzleti világból érkező személy is érkezhet a kuratórium tagjai közé, annyit mondott, hogy ő erről nem tud, találgatni pedig nem szeretne.

A kuratórium tagjává november 28-án jelölt Szemerey Zoltánnak amúgy eddig is volt kapcsolata a PTE-t fenntartó alapítvánnyal, a felügyelőbizottság elnöke volt, így a háromfős felügyelőbizottságba új tagot jelöltek, Zalay Budát, a Körber (korábban Hauni) HR és Kommunikációs vezetőjét. Akiről korábban azt, a hivatalosan nem megerősített, de megbízható forrásból származó értesülést szereztük, hogy azok közé a nem párttag civil személyek közé tartozott, akit a Fidesz megkeresett Pécsett azzal, hogy vállalna-e a jövőben politikai szerepet, akár a pécsi polgármeser-jelöltséget. Az értesülés szerint a politikával eddig nem foglalkozó szakember, a megkeresésre nemet mondott.

Frissítés 15. 15 Rappai Gábor 2021-ben interjút adott a Szabad Pécsnek, akkor többek közt ezeket mondta: „Tökéletes megoldások nincsenek, és attól még, hogy a PTE alapítványi egyetem lesz, nem oldódik meg minden gondunk. (…) Alapítványi egyetemek a világ minden pontján vannak, és általában jól működnek. (…) A kormánynak nem lehet más célja, csak az, hogy az egyetemek szabadon gondolkodó, a világhoz alkalmazkodni tudó, innovatív fiatalokat bocsássanak ki. Ebből kellene kiindulnunk, nem abból, hogy a kormánynak olyan egyetem a célja, ami rossz, korszerűtlen, életképtelen. Ha ez történne, a fiatalok nem jelentkeznének egy ilyen egyetemre. (…)  sokan nem azért félnek a változástól, merthogy az veszélyeztetné az egyetemet, hanem azért, mert tartanak az új típusú elvárásoktól. A pécsi egyetemen tíz éve próbáljuk bevezetni a teljesítményértékelés rendszerét, annak érdekében, hogy az oktatók a teljesítményük alapján kapják meg a bérüket. Eddig ez a próbálkozás nem volt sikeres, még mindig vannak olyan karok, melyek csak látszatmegoldásokat használnak. Amikor a Közgazdaságtudományi Karon dékán voltam, bevezettük ezt a rendszert, és azóta is hatékonyan működik. Sokan attól félnek, hogy az átalakulást követően az ő teljesítményük mérlegre kerül. Ezt a félelmet érzem a legerősebbnek.”

Frissítés 16.25 – Írásban válaszolt megkeresésünkre dr. Bódis József is. Sz Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke a következőt írta: „„Ez egy testületi döntés volt, amelyet el kell fogadnom. Rappai Gábor professzor szakmai felkészültsége, az egyetemhez való kötődése, és hatalmas munkabírása hiányozni fog a kuratóriumból. Ezzel együtt természetesen az alapítvány alapvető célkitűzése nem változik: a kuratóriumnak továbbra is segítenie kell minden pozitív folyamatban a Pécsi Tudományegyetemet, és azért kell dolgoznunk, hogy az egyetemen tovább emelkedjen az oktatás és a kutatás színvonala, és növeljük a nemzetközi láthatóságot. Ezen az úton kell továbbhaladnunk! Bízom abban, hogy Szemerey Zoltán kurátor úr munkájával hatékonyan tudja segíteni ezt a törekvést.”

Szili Katalin elmondta miért maradt kuratóriumi tag

A PTE politikához köthető tagjai közül a sajtóban a leginkább Szili Katalin került refelktorfénybe. Ő azonban nem az egyetemi kuratóriumi tagságáról mondott le, hanem a kormányzati megbízásáról. Később Szili Katalin nyilatkozott a Szabad Pécsnek, akkor kerestük, amikor azt írta róla az országos sajtó, hogy bár előző kormányzati megbízásáról lemondott, és így maradhatott kuratóriumi tag, ám nem is olyan nagyon sokkal később új kormányzati (vagy annak látszó) feladat találta meg, amelynek eleget is tett, így miniszterelnöki megbízottként tagja jelenleg is a PTE kuratóriumának. Szili Katalin akkor azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy az új, Orbán Viktor felkérésére elvállalt feladata valóban hasonlít arra, amiről azt megelőzően lemondott (amikor is a határon túli autonómiaügyekért felelt miniszterelnöki megbízottként), de szerinte fontos különbség, hogy ő korábban munkajogi keretek között végezte a munkáját, most azonban már polgári jogi megbízással látja el a rábízott feladatot. Szili Katalin azt is elmondta Hozzátette: amikor lemondott, akkor nem tudott róla, hogy később újra felkérik majd, és ismét maga Orbán Viktor. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy miért mondott le, ugyanis Szili Katalin előtte a Szabad Pécsnek hangsúlyozta, hogy nem lett volna köteles lemondani a miniszterelnöki megbízotti posztról, azzal együtt is dolgozhatott volna az egyetemért kurátorként, ugyanakkor ő így érezte korrektnek, ezért benyújtotta a lemondását.

KategóriákMETÁL