Az öt évvel ezelőtti tizennyolc helyett 2024-ben 17 választási körzetből tudnak közvetlenül képviselőket az új pécsi közgyűlésbe küldeni a baranyai megyeszékhelyen élők az önkormányzati választáson. Négy és fél éve a független Péterffy Attila által vezetett ellenzéki összefogás nyerte meg a választást. Az korábban eldőlt, hogy Péterffy újra megpróbálja, kedden a sajtónak bemutattták a képviselőjelölteket is.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Disclaimer: A Szabad Pécs újságírója számára a kedd délelőtti sajtóbeszélgetés és bejelentés kezdetén derült ki, hogy a pécsi városvezetés a sajtóeseményre nem küldött meghívót a Fideszhez és a kormányhoz köthető pécsi újságoknak és televíziós tudósítóknak. Jeleztük, hogy sem ezt nem tartjuk jó döntésnek, sem azt, hogy erre a helyszínen derült fény, kérdésünkre. A bejelentés fontossága miatt azonban ezúttal maradtunk a sajtóeseményen, s mivel minden kérdésünkre választ kaptunk, a tudósítást is közöljük.

Az, hogy Péterffy Attila, Pécs független polgármestere szeretné folytatni 2019-ben elkezdett városvezetői munkáját, már régóta nem volt kérdés, tavaly bejelentette ebbéli szándékát. Az viszont keddig kérdéses volt, hogy mely szervezetekkel és pártokkal működik majd együtt a júniusi választáson, és kik lesznek a képviselőik. Előbbiekről kedden, egy sajtóbeszélgetésen hosszabban is szólt Péterffy Attila, ahol bemutatták utóbbiak névsorát is, és jelen voltak az új képviselő-jelöltek.

A 2019-ben indult ellenzéki csapatból 14 személy most is képviselőjelölt lesz, hárman már teljesen külön politizálnak, az pedig még kérdéses, hogy az ellenzéki szövetségnek tagjává válik-e a Mindenki Pécsért Egyesület, amely akár külön is megmérettetheti magát a választáson, mégha polgármesterjelöltet nem is állítanak majd – Fotó forrása: Mindenki Pécsért Facebook-oldal

Az ugyanis szintén korábban eldőlt, hogy az a csapat, amelyik 2019-ben 10 év után, kétharmados többséggel leváltotta az addig ugyancsak kétharmados többséggel Pécset kormányzó Fidesz-KDNP-t, nem marad együtt.

Volt változás

Egyrészt azért, mert 18 helyett a népességcsökkenés miatt már csak 17 egyéni választókerület van Pécsett, másrészt azért, mert időközben három fő kilépett a városvezető koalícióból, és önálló frakciót hozott létre, Tiszta kezek néven. Annak vezetője Pécs korábbi, DK-s alpolgármestere, akivel egy pártját ugyancsak elhagyó jobbikos és egy volt momentumos evez együtt.

Balról jobbra: Péterffy Attila, Pécs független polgármestere, Zag Gábor DK-s alpolgármester, Takács Lilla (DK) és Schmelmer Patrik (Momentum) képviselőjelöltek és Sajgó György, a Momentum pécsi elnöke és egyik városházi képviselője a keddi bejelentésen – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Jelenleg Péterffy Attila 14 képviselő szavazatára számíthat, illetve praktikusan velük van egy volt LMP-s képviselő is. Ő ráadásul az a Kóbor József sugárfizikus, aki a legtöbb mai képviselőhöz képest veterán politikusnak számít, de már előtte is szerepet vállalt közügyekben környezetvédő civilként.

LMP nélkül

Az LMP öt éve sem indult együtt Pécsen az ellenzéki koalícióval, mint kiderült, ez most sem fog megtörténni. Péterffy Attila úgy fogalmazott, hogy érdeklődéssel követi, hogy az LMP amúgy országosan, az országos vezetés lépései és kommunikációja alapján vajon még mindig ellenzékinek számít-e, vagy már (mindig is?) Fidesz-albetétnek, de nekik nyilván a helyiekkel van, vagy lett volna viszonyuk, együttműködési lehetőségük.

Illusztráció (archív felvétel)– Keresztes László Lóránt, LMP-aktivisták társaságában – Idén vélhetően Pécs Most néven indulhat el az LMP a választáson, kérdés még, hogy az LMP logó megjelenik-e majd a választási plakátokon és szórólapokon, illetve még az is, hogy lesz-e polgármesterjelöltjük – Fotó forrása: Keresztes László Lóránt politikusi Facebook-oldala

Ugyanakkor a polgármester azt mondta, hogy a zöldpárt korábbi társelnöke, a pécsi Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő megszólalásai alapján egyértelmű volt, hogy rájuk nem számíthatnak most sem. Így velük nem is tárgyaltak, és nem is kaptak képviselői helyet a csapatukban. Az más kérdés, hogy Kóbor József sincs ott a 17 egyéni képviselőjelölt között. A vele való közös közgyűlési munka azonban folytatódik szeptember végéig, és őt értékes és tapasztalt, nagy tudású képviselőnek írta le Péterffy. A Szabad Pécs városházi forrásokból úgy tudja, hogy amennyiben Péterffyéknek sikerül  nyerniük, akkor Kóborra valamilyen formában mindenképpen számítanának a jövőben.

Pécs Most

Az LMP-ről, részben hozzájuk kötődő és más pécsi forrásainktól úgy tudjuk, hogy el fognak indulni a választáson, de nem LMP néven, hanem egy nemrégiben létrehozott civil szervezet, a Pécs Most Egyesület zászlaja alatt. Az egyesület vezetője egy hosszú évek óta az LMP-t segítő tag és aktivista. Azt még nem tudjuk, hogy lesz-e polgármesterjelöltjük, de annyit biztosan tudunk, hogy szerettek volna jelöltet, sőt úgy volt, hogy újra Kóbor Józsefet indítják, de ő időközben elhagyta a pártot.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere vezeti az idei önkormányzati választáson is az ellenzéki pártok és szervezetek általi összefogás pécsi választási szövetségét

Beszéltünk Keresztes László Lóránttal, az LMP pécsi országgyűlési képviselőjével, hogy megtudjuk, igaz-e, hogy indulni kívánnak, de nem az LMP neve alatt a választáson, illetve hogy miért ezt a verziót, egy egyesület zászlaja alatti indulást választottak? Azt is szerettük volna megtudni, hogy megvan-e már mind a 17 képviselőjelöltjük, illetve végül – Kóbor József vissza- és kilépésével – indítanak-e polgármesterjelöltet, és ha igen, megvan-e már a konkrét személy, de az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy később fogják a választással kapcsolatos döntéseikről tájékoztatni a sajtót, addig nem szeretne erről többet mondani.

Négy polgármesterjelölt biztosan lesz a jelen állás szerint

Az biztos, hogy nem kormánypárti polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei lesznek a Mi Hazánknak is, de bejelentés csak március 15-ét követően jön majd. Illetve egy, magát jobboldalinak, de párt nélkülinek és független mondó férfi is elindul, a bordalokat előadó Vivat Bacchus énekegyüttes egyik tagja és vezetője, nem mellesleg a Siklósi vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter. A Fidesz és a KDNP vélhetően a Fidesz-közeli Összefogás Pécsért Egyesülettel közösen indulhat, a polgármesterjelöltjük pedig dr. Csizmadia Péter pécsi jogász, a pécsi közgyűlési Fidesz-frakció vezetője.  

Kérdésünk volt a sajtóbeszélgetésen az is, hogy együttműködhetnek-e a Kutyapárttal, mert róluk úgy tudjuk, polgármesterjelöltjük nem lesz, de mindenhol kívánnak indítani jelölteket is, ám Péterffy Attila azt mondta, hogy közben már hozzájuk is eljutott ez a hír, készültek arra, hogy tárgyaljanak velük, de erre eddig nem került sor.

Péterffynek segíthetnek és nem egyértelmű, hogy kitől “vesznek el”?

Valóban elindul az MKKP Pécsett az önkormányzati választáson, és valóban csak képviselőjelöltek indításáról van szó, erősítette meg a hírt megkeresésünkre Martos Csongor, a Kutyapárt egyik pécsi passzivistája. Azt is elmondta, hogy pár napja még megvolt a 17 jelöltjük, szinte csak az országos megerősítésre vártak, de most, néhányan, az elmúlt napok MKKP-vel kapcsolatos történései (12. kerületi indulás-nem indulás-előválasztás lemondás-nem lemondás stb.) után visszaléptek, így ezekre a helyekre még keresnek jelölteket.

Arra, hogy helyiek, pécsiek és esetleg baranyaiak lesznek-e, Martos Csongor azt mondta, hogy elsősorban mindenképpen helyieket szeretnének indítani, de ez nem jelenti azt, hogy kifejezetten ismert arcok lennének, de mégha önkormányzati választásról is van szó, a Kutyapárt esetében inkább a pártra szavaznak, így jórészt a jelölt személyétől függetlenül húzzák be a kutyapártos jelöltre, és nem annak ismertsége okán, így akár lehetnének köztük nem pécsi, sőt akár nem is csak baranyai jelöltek is. Ráadásul, az MKKP-nek egy-két körzetben talán van esélye közvetlen mandátumra is, de ők a kompenzációs listáról való bejutásban reménykedhetnek igazán.

Megvan már az is, hogy ki lesz a listavezetőjük, de ezt egyelőre még nem árulják el, majd a 17 név véglegesség válása és az országos jóváhagyó döntés esetén fogják. Pécsen kívül egyébként még 39 másik helyen is elindulnak, budapesti kerületekben, kisebb és nagyobb városokban és egy faluban is. Számolnak azzal, hogy a fentiek ellenére is lesznek majd, akik esetleg egy fideszes győzelem esetén majd őket veszik elő, de az ő 3-5-7 stb. %-ukat biztosan nem lehetne egyértelműen másnak adni és megcímkézni. Sőt, mivel jelentős lehet azok száma, akik miattuk mennek el szavazni, szerinte abból Péterffy Attila és esetleg Szentgyörgyváry Péter független polgármesterjelölt profitálhat elsősorban, ha talpon marad addig, mert nagyon kevesen lehetnek, akik MKKP képviselőjelöltre és fideszes polgármesterjelöltre szavaznak.

A Mellár Tamás által alapított mozgalom akár Péterffyék ellen is indulhat

Az egyik legérdekesebb kérdés az volt, és ezt fel is tettük Péterffy Attilának, hogy együtt tudnak-e működni a Mindenki Pécsért Egyesülettel, amelynek alapítója és korábbi vezetője Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, de Péterffy Attila egyelőre csak annyit mondott, hogy velük egyelőre nincs megállapodás választási együttműkdöésről.

Mi úgy tudjuk, hogy Mellár Tamás mindenképpen az együttműködést szorgalmazta a városvezető koalícióval, de a Mindenki Pécsértben vannak olyan hangok is, Mellárral szembehelyezkedő, de a Mindenki Pécsért döntéseire legalább olyan befolyással bíró tagok is, akik azt sem tartják, kizártnak, hogy jelölteket állítsanak minden pécsi körzetben és önállóan megméressék magukat a választáson. Mi úgy tudjuk, hogy ebben a kérdésben egyelőre nem született döntés, de a külön indulás gondolatában az is szerepet játszott, hogy a Mindenki Pécsért nem kapott képviselőjelölti helyeket a Péterffy vezette városvezetői összefogásban.

Kerestük Mellár Tamást, aki ugyan már nem elnöke a Mindenki Pécsért Egyesületnek, de nyilván megkerülhetetlen szereplője a szervezetnek. Azt mondta, hogy egyelőre nem szeretne semmit mondani és értesülést kommentálni, mert a jövő hét közepén lesz egy ülésük, ahol a választással kapcsolatos döntések várhatók. Azt ígérte, hogy azt követően beszél majd a fejleményekről.

Ne változtass!

Péterffy Attila úgy fogalmazott, hogy győztes csapaton ne változtass, tehát a koalíciós választási tárgyalásokat abban a szellemben folytatták le, hogy a jelenlegi 14 városházi képviselőjük a 2024. júniusi választáson képviselőjelöltként is elinduljon, és sikerült ezt elérniük, így ezek után csak azt kellett eldönteniük, hogy a további 3 helyen kiket indítsanak, illetve mindenki abban a körzetben induljon-e el, amelyiket most képvisel és amelyikben jelenleg dolgozik. Merthogy voltak változtatások, és nemcsak a körzethatárok megváltoztatása miatt.

Mellár Tamás és Péterffy Attila 2019-ben, az önkormányzati választásokat megelőzően, az ajánlóívek leadása előtt a pécsi Széchenyi téren – Most még kérdéses, készülhet-e idén is hasonló felvétel – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A régi jelöltek, illetve jelenlegi képviselők közti egyik legfontosabb változás, hogy az Öt torony nevű helyi egyesület képviseletében dolgozó P. Horváth Tamás a belvárosban fog indulni, ami a 2019-ben elveszített két körzet egyike volt. 2019-ben Pécsett nem nyert egyéni mandátumot a Fidesz Pécsen, de az Összefogás Pécsért Egyesület két körzetben is nyerni tudott, ebből az egyik a hagyományosan inkább jobboldali és konzervatív belvárosi körzet. P. Horváth Tamás író pedig nemcsak az egyik legismertebb személy az ellenzéki képviselők közt, de közismerten és vállaltan keresztény és konzervatív, nagycsaládos ember

Nem csodálkoznának így sokan Pécsen, ha neki valódi és jóval nagyobb esélye lenne a kormánypártok, illetve a Fidesz-KDNP-ÖPE választási szövetség jelöltjével szemben, mint volt Kővári János, az ÖPE vezetője és veterán politikusa ellen 2019-ben, a belvárosban elindított fiatal, Pécsett szinte ismeretlen momentumos politikusnak. Érdekesség ugyanakkor, hogy idén júniusban P. Horváthnak Marsalkó Péter fotóművésszel (a korábban Halott Pénz művésznéven is ismert Marsalkó Dávid édesapjával) kell megküzdenie ugyanis a belvárosban a kormánypárti szövetség cserélt jelöltet, és talán némi meglepetésre nem az ÖPÉ-s Kővári Jánost, a pécsi belváros jelenlegi képviselőjét indítják.

Vasas szakszervezetis indul Vasason

A másik, 2019-ben az ellenzék által elveszített pécsi körzet az egyik peremkerület, Pécs-Vasas volt, amely most már egy nagyobb, összevontabb körzet része. Vasason az ugyancsak ÖPÉ-s Berényi Zoltán nyert, aki helyben egy ismert civil. Itt viszont most  Péterffyék Benke Norbertet indítják, aki pártnélküli, civil képviselőjelöltként indul, nem is a városrész lakója, ugyanakkor nagyon is ismert helyben, mert ő maga is volt pécsi szénbányász, több, mint tíz évet dolgozott bányászként, ráadásul jól ismert szakszervezetis, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője. Kérdésünkre, hogy ez a két ügy és munka összeegyeztethető-e, ő erre határozott igennel felelt, azzal megtoldva a választ, hogy a Vasas szakszervezetben is tudtak az indulási szándékról a vezetők, és mellette vannak, drukkolnak neki.

A másik két kiadó hely egyike egy fiatal DK-s, illetve egy fiatal momentumos jelöltté lett – az összefogásban a civilek és e két párt mellett a Jobbik és az MSZP vesz még részt. Mindketten egyetemi hallgatók még, ugyanakkor mindketten már 2019-ben is aktivistaként segítették az ellenzéki összefogást a választási kampányban. Takács Lilla Zga Gábor DK-s alpolgármester, míg Schmelmer Károly Patrik a Momentum pécsi elnöke és egyik képviselője, Sajgó György asszisztense. 

Péterffy Attila azt mondta, hogy győzelemre készülnek, de sok és fontos munkát kell még elvégezniük. Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben nem nyerik meg a választást, és ő sem nyer, akkor listavezetőként helyet foglal-e majd a közgyűlésben, de erre határozott nemmel felelt. Azt mondta, hogy ő rombolásban nem szeretne részt venni, ő kizárólag építeni akar és építkezni szeret, erre és Pécs további fejlesztésére vállalkozik. Szerinte nagyon nagy eredmény, körbenézve sajnos az országban és sok más ellenzéki vezetésű önkormányzaton is, hogy együtt tudtak maradni, az a csapat, amelyik most együtt van és kíván is maradni, megbízik egymásban, és képes ügyek mentén összefogni és az esetleges időnként felmerülő nézetkülönbségeket megvitatva egységes álláspontra jutni a városért.

Ez a cikk a “Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

KategóriákMETÁL