Az üzlet vezetése nemrég egy segélykiáltást is hallatott, de már az is kevés volt, nem tudták megmenteni a Képcsarnokot. Vannak más olyan üzletek a pécsi Király utcában, amiken még a „Megnyitottunk” felirat is ott díszeleg, közben pedig már bezártak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Pécsett már több, mint hetven éve működött Képcsarnok. Kezdetben másik helyen, például a Felsőmalom utcában, sőt két helyen is volt állami Képcsarnok.

A mostani galériát Képcsarnoknak építették

A jelenlegi helyén is már nagyjából ötven éve van, és érdekessége, hogy ennek, a művészlakásokat is tartalmazó pécsi, Király utcai háznak az alsó helyiségét és annak alagsori raktárát eleve, a tervek szerint is Képcsarnoknak építették.


Néhány éve, az állami Képcsarnok Kft. 2014-ben kezdődött felszámolásakor egyszer már úgy volt, hogy meg fog szűnni a pécsi Király utcai Ferenczy Károly Galéria, amit egyszerűen Képcsarnokként, esetleg Ferenczy Képcsarnokként ismerünk. Ám aztán, két korábban éveken át ott dolgozó hölgy átvette a kortárs művészeti galéria üzemeltetését, így megmenekült. Úgy tudjuk, az utóbbi időkben már csak egyikük vitte a helyet, és úgy tűnik, eddig bírta.

A közelmúltban beszéltünk is az üzlet vezetőjével, aki akkor még reménykedett, hogy talán, ha valami kisebb csoda történik, folytathatják – ám már január végén is azt mondta, hogy valószínűleg február végéig bírják csak az üzemeltetést. Akkor már olvastuk a Facebook-oldalukon a segélykiáltással is felérő közleményt, hogy bezárhat a pécsi Képcsarnok – a minap azonban a végleges döntést közölték, sőt a dátumot is: valóban a hónap végén, február 28-án zár be az 1948-ban nyitott pécsi Képcsarnok.

Verseny, csökkenő igények, pénztelenség

Az üzemeltető azt is mondta, hogy aki bemegy, bement az üzletükbe, az imádta és elcsodálkozott, hogy milyen jó ízléssel válogatott, remek műalkotásokkal találkozhat. Szerinte azonban az igazán nagy bajt az jelentette, hogy nagyon sokan sajnos legfeljebb csak elmentek mellettük, és be sem tértek hozzájuk. Az emberek egy jelentős részének sem igénye, sem pénze nem volt, nincs sajnálatos módon a kortárs magyar festmények, szobrok megvásárlására, s hát a konkurenciával is számolniuk kellett már egy ideje. És ami igaz, az igaz, a pécsi belvárosban egymás hegyén-hátán vannak az azonos profilú helyek.

Éttermek, kávézók, pékségek, optikák, fodrász- és szépségszalonok, kisboltok, és a kínálati versenyben tőlük eltérően részt nem vevő kereskedelmi bankokból is van jópár.

Az önkormányzat lapja, a Pécsma egyik cikke éppen a minap mesélte el, micsoda nagy élet és pörgés van a pécsi belvárosban. Elismerték ugyan, hogy az írás apropóját jelentő Széchenyi téri, már állami kezelésben lévő üzlethelyiség régóta üres volt. Azt nem említik meg viszont annak kapcsán, hogy egy nagy optikát engednek be ismét a belvárosba, miközben optikai üzeltekből már most is túlkínálat van, s hogy ez a fajta üzlet- és (bel)várospolitika már kinyírt néhány üzletet az elmúlt években.

Ahogyan a Képcsarnokot sem említik, sem azokat a bezárt üzleteket, amelyek szintén a közelmúltban húzták le a rolót.

A Herendi boltot is be kellett zárni Pécsett

Például a Király utca közepén, ugyancsak több évtizedes működés után, a múlt év végén bezárni voltak kénytelenek a Herendi boltot is üzemeltetői. És ez még Zsolnay városában is több, mint ciki. Az amúgy is minimum haldokló vagy tetszhalott állapotban lévő ellen-Zsolnay cég, a Ledina Kerámia/Porcelán mintaboltját már korábban bezárták. Ezt „jó érzékkel” annó a Herendi mellett nyitották meg. Az az üzlet az azt követő új üzemeltetőjét is elveszítette, egy réteseket kínáló vállalkozás is bezárt a Király utca közepén.

A jobboldali kirakat falán lógott az elhíresült Ronaldo-festmény

Szintén bezárt még korábban a Király utca Színház térhez közeli részén egy, nagyon hosszú időn át ott működött bőrdíszmű kereskedés. Ami ráadásul pécsi családi gyártó vállalkozáshoz kötődött. Ugyanakkor az annak az üzletnek a helyén megnyitott galéria és antikvitás bolt is bezárt néhány hónapnyi működést követően. És ez akkor is szomorú, ha tudomásunk szerint elsősorban egyéb, családi, s nem feltétlenül gazdasági oka volt ennek a döntésnek. Az üzlet amúgy arról lett híres, hogy egy méregdrága giccsfestmény díszítette a kirakatot, amit a portugál futballistáról, Ronaldóról és kisfiáról készítettek. A mára bezárt üzlet kirakatán még ott virít a megnyílt felirat. Ahogyan egy kissé kijjebb, de még a Király utcában egy tévés celebből lett(?) ruhatervező üzletasszony üzlete is bezárt. A megnyitottunk feliratot ott sem távolították még el, s nem is volt értelme, olyan kevés ideig voltak nyitva, hogy a bezáráskor bőven aktuális volt, főleg a reklámok kicsit túlzó jellegét is figyelembe véve.

Fotó: Gűth Ervin

A pécsi belvárosi kereskedők által sokat szidott pécsi belvárosi plázában, az Árkádban is vannak mozgások. A pécsi belvárosból a kezdet kezdetén az üzletközpontba beköltöző Levi?s bolt üzemeltetői is feladták. Állítólag sok volt nekik, amikor azt hallották, hogy kétszámjegyű bérleti díjemelést irányzott elő a német hátterű cég menedzsmentje. Ott egyébként – úgy tudjuk – már megvan az utód, az a vállalkozó, aki átveszi az üzletet, s talán farmereket is fog árulni ő is. Az viszont teljesen biztos, hogy a pécsi belvárosban akkor, amikor 29 éve megnyitott a Levi?s bolt, az valóban nagyon menő, kúl dolognak számított, és nem büszkélkedhetett ezzel akkoriban túl sok más vidéki magyar város.

Úgy tudjuk, az Árkád üzletpolitikája (díjemelései) miatt hagyta el az üzletközpontot több más nagy, ismert nevet, márkát forgalmazó üzemeltető is.

Cikkünk végére pedig egy, talán szimbolikusnak mondható fotót tartogattunk, még szintén a történelmi falon belülről, ám már kicsit messzebb a főutca zajától. S ez a kép talán pont olyan, mint a fél pohár víz. Van, akinek a remény, van akinek a reménytelenség szimbóluma is lehet. Egy biztos, az új üzemeltetőnek mindig érdemes egy kicsit drukkolni.

KategóriákMETÁL