Porcsin Zsolt és csapata Debrecenben indítana független lapot.

Porcsin Zsolt és csapata Debrecenben indítana független lapot.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Porcsin Zsolt Mészáros Lőrinc érkezéséig a Mediaworks-nél dolgozott, a Heves Megyei Hírlap és a szolnoki Új Néplap felelős szerkesztője volt. 2016. december 1-én velem együtt ő is ott ült a Bécsi úti Mediaworks-székházban (az akkor már megszüntetett Népszabadság egykori székházában) szemben Liszkay Gáborral, Orbán Viktor sajátmárkás propagandagurujával, amikor utóbbi főszerkesztőkkel és felelős szerkesztőkkel közölte, a cég új vezetése nem tart tovább igényt a munkájukra. Előtte beszéltünk pár szót, mindketten tudtuk, mi következik, nem reménykedtünk.

Porcsin Zsoltot korábban is váltották már le nem szakmai okból. A debreceni megyei lap, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztője volt, de elmérgesedett a viszonya a város akkori nagyhatalmú, a kritikát nem tűrő fideszes polgármesterével, egykori gimnáziumi osztálytársával és barátjával, Kósa Lajossal. A hivatalos indoklás persze máshogy hangzott, de a városban mindenki arról beszélt, hogy Porcsint politikai okból váltották le. Az újságíró azt követően blogot írt, majd megalapította a szintén debreceni vagy.hu online újságot.

A két fent említett, évtizedekig az Axel-Springer kötelékébe tartozó megyei lapok élére már a Pecina-érában került. Emlékszem, amikor megtudtam, hogy érkezik, megörültem: ha ő átmegy a ?szűrőn?, akkor talán mégsincs itt semmi hátsó szándék meg strómankodás, és nem lesz eladva a Mediaworks a Fidesznek.

Porcsin Zsolt és csapata hónapok óta dolgozik egy új, független online lap beindításán. A Debrecinernek Facebook-oldala már van, de az újság csak akkor indul el, ha összejön a szükséges számú előfizető. Egyhavi előfizetés ezer forintba kerül.

?Újságot indítunk együtt: újságolvasók és újságírók. Visszatérünk a jól bevált, évszázados előfizetési módszerhez, azt ötvözzük a digitális média kínálta megannyi lehetőséggel. Igen, olvasóink előfizetéseire számítunk, hiszen csak azok tarthatják életben a Debrecinert. Így tudjuk együtt garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó? – írják az oldalon, ahol a legfontosabb, az előfizetéshez kapcsolódó információk mellett Porcsin Zsolt beköszönő szövege is olvasható.

KategóriákMETÁL