Szinte már követhetetlen azoknak az üzleteknek, s egyben az ezekről beszámoló újságcikkeknek a száma, amelyek azt sorolják, hogy éppen milyen új bizniszben lett érdekelt Orbán Viktor miniszterelnök veje. Tiborcz István közpénzrengeteggel megtámogatott ténykedése őt az elmúlt években már hivatalosan is Magyarország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberévé tette. A róla és üzleteiről szóló cikkek jelentős részében megemlítik, hogy középiskoláját Pécsett végezte, és az egyértelműen legfontosabb üzleti-baráti kapcsolata is innen ered – ennél sokkal többet azonban nem szoktak erről az időszakról írni az újságok. Kettő és egy bónusz részből álló, vagyis három megjelenésesre tervezett cikksorozatunk alábbi, első részében kevéssé, vagy látszólag kevéssé foglalkozunk üzleti ügyekkel. Elsősorban a fentiek miatt Tiborcz István gimnáziumi éveiről és családja pécsi kötődéséről írunk, de arról is, hogy az akkori időket vele együtt megélők emlékei nem csengenek egybe azzal, amit jóval később, már feleségeként Orbán Ráhel mondott a megismerkedésükről. PONTOSÍTÁSSAL FRISSÍTVE!!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Akikre büszkék vagyunk – ez is fel van írva a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma azon internetes oldalára, amelyen az iskola egykori híres tanárait és diákjait sorolják fel. És a névsorban valóban sorjáznak olyan nevek, amelyek viselőire joggal büszkék lehetnek.

Mostanában azonban jobbára nem őket, hanem két egykori, s az intézmény falait már jóval a rendszerváltás után koptató diákot emlegetnek a sajtóban a Nagy Lajos kapcsán. Mindez azonban egyelőre nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy az iskola az ő nevükkel is büszkélkedjen.

Egyikük mellőzésén két nyilvánvaló ok miatt sem csodálkozunk. Hiszen Pankotai Lili éppen azzal híresült el, hogy tavaly október 23-i, budapesti slam poetry beszéde után a katolikus iskola igazgatója olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben elhatárolódott tőle, s tulajdonképpen nemkívánatos személyként emlegették, nemcsak többen az iskolában is, de nyilvánosan olyanok is, akik egykoron lajosisták voltak (többek közt felszólalt ellene volt lajosistaként az MDF egykori pécsi politikusa, volt országgyűlési képviselője, Pap András is, aki 2019-ben független polgármester-jelöltként is megmérette magát, mérsékelt sikerrel). Ennek a történetnek ez a vége ugyancsak ismert: elfogyott körülötte a levegő, s a középiskolás, de már a felnőtt korba lépett, akkor végzős, negyedikes tinédzser elhagyta az intézményt és a budapesti AKG gimnázium diákja lett – Pankotai Lilivel nemrég, Helyreigazítás című podcast-műsorunkban beszélgettünk, ahol arról is mesélt, mi szeretne lenni, ha leérettségizik, s a politizálás hosszabb távon is foglalkoztatja-e. Nem csoda tehát, hogy őt nem sorolják fel „a Lajos” híres egykori tanulói közt, de ennek ténylegesen objektív oka is van, mégpedig az, hogy az akikre büszkék vagyunk oldal alapja egy, egyelőre nem frissített, 2019-es összeállítás.

Büszkeség? Híresség?

Sokkal érdekesebb ügy, hogy a Nagy Lajos gimnázium volt híres tanárait és diákjait soroló listából kimaradt Tiborcz István neve is – habár a 2019-es dátum elviekben itt is magyarázhatja a mellőzést. És persze sokan lesznek, akik a fentieket olvasva ezt a “húzást” éppenhogy az iskola javára írják majd. Ugyanakkor tényleg meg kell jegyezni, hogy Tiborcz István 2013-ban vette feleségül Orbán Ráhelt, s habár üzletemberi karrierje ekkoriban elindult, több éven keresztül a radar alatt maradt, s még azokban az években is nehéz lehetett reálisan feltételezni azt a pályaképet, amit mostanáig befutott, nem beszélve ennek a „sikernek” a minimum vegyes megítéléséről.

Polgármesterek, politikusok a volt diákok közt

A pécsi Nagy Lajos Gimnázium sokáig nemcsak a város és a régió egyik legjobb iskolája volt – és így volt ez a rendszerváltás előtt is –, de 1994 és 2019 között ez az iskola „adta” a pécsi polgármestereket. A Nagy Lajos diákja és az intézmény által is büszkén hirdetett híres egykori diákja volt Páva Zsolt, Pécs korábbi polgármestere (1994-1998, 2009-2019), de ide járt a fent linkelt oldal tanúsága szerint is Toller László is, aki 1998-tól volt Pécs polgármestere 2006-os, elhíresült tragikus balesetéig. A város polgármestereként is sokkal rövidebb életet élt a betegség következtében, polgármesteri ciklusa közben elhunyt, ugyancsak MSZP-s volt városvezető, Tasnádi Péter, aki ugyancsak lajosista diák volt egykoron. Az ő halála után ismét Páva Zsolt lett a város vezetője (2009, időközi választás), s érdekesség, hogy a vele szemben akkor alulmaradt, s akkor még MSZP-s színekben a pécsi polgármesterségért elindult Szili Katalin ugyancsak a Nagy Lajosban tanult és érettségizett. A sors fintora, hogy a korábbi MSZP-s parlamenti házelnök már Orbán Viktorhoz és a Fideszhez közel állóként lett a modellváltott Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának tagja. Ráadásul Szili immár a KDNP tagja, sőt száz százalékosan nem lehet kizárni azt sem, hogy végül ő legyen a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje a 2024. júniusi önkormányzati választáson.

A “Nagy Lajosból érkező” polgármesterek sorát 2019-ben Pécs jelenlegi, független, de baloldalinak és ellenzékinek tartott pécsi városvezető, Péterffy Attila szakította meg, aki ugyan szintén Pécsett, de nem gimnáziumban, hanem műszaki szakközépiskolában érettségizett, később mérnök lett, majd energetikai területen cégvezető, mielőtt várospolitizálásra adta a fejét.

És ha ilyen, nagyobb kitérőt tettünk, azt is megjegyezzük, hogy a gimnázium igazgatója azokban az években, amikor Tiborcz Pécsen tanult, Páva Péter volt, Páva Zsolt korábbi fideszes polgármester testvére, később a pécsi Klebelsberg Központ, majd a Pécsi Tankerület, azóta már leköszönt vezetője. 

Pécsi szál

A Nagy Lajos tehát ma is a város és a régió egyik legjobb iskolája, és az ország legjobb száz gimnáziumát soroló listákra is rendszerint felfér, de a kilencvenes és a kétezres években e szempontból jobban álltak. Alapvetően azonban még ez sem magyarázza azt, hogy a Szombathelyen született és nevelkedett, illetve később Fejér megyéhez kötődő Tiborcz István számára miért éppen Pécset és a Nagy Lajost válasszák.

Több olyan forrásunkkal is beszéltünk az elmúlt hónapokban, akik vagy a gimnáziumi években ismerték Tiborcz Istvánt, avagy a valamelyest szélesebb körben vett családtagjait ismerték. Azt biztosan még azon forrásaink sem tudták megmondani, hogy miért Pécsett tanult tovább a messziről érkezett Tiborcz, akik nemcsak felületesen ismerték őt akkoriban. Az egyik oka ennek meglehetősen prózai: nemcsak ismert és erős iskola volt a Nagy Lajos, de indítottak már ekkor is a gyerekek jövője, továbbtanulási esélyei szempontjából előnyösnek tartott úgynevezett hatosztályos gimnáziumi osztályt, s Tiborcz Istvánt ilyenbe íratták be. Habár az is igaz, hogy ő csak később csatlakozott az osztályközösséghez, teljes tanítási évet tekintve “csak” öt évet töltött az 1999-ben indult, és így 2005-ben érettségiző osztályban.

És van még az eredetileg szombathelyi Tiborcz családnak ezen túl is pécsi kötődése. Tiborcz István nagynénjének (édesapjának a nővére) gyermekei, fia és lánya is fogorvosok lettek, és lánya Pécsett él eredendően is pécsi férjével. A családban többen is orvosok vagy fogorvosok, Tiborcz István apai nagyapja legendás sebész és sebész főorvos volt Szombathelyen, a Markusovzsky kórházban, akiről annak idején, a miniszterelnök lányának és a volt pécsi gimnazistának a mennyegzője előtt a Nyugat.hu is írt. Őt az orvosi pályán Tiborcz István édesapja, Tiborcz Sándor is követte.

Fia azonban teljesen más utat választott, egyrészt nem kevés idő után, de jogi diplomát szerzett Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen, de ő sokkal inkább az üzlettel, minstem joggal foglalkozik – arra egy, magánál erre a feladatra sokkal alkalmasabb és okosabb embert “tart”, az eredetileg pécsi és a pécsi egyetemen is diplomázott, nála két évvel idősebb Hamar Endrét, akivel éppen a gimnáziumi évek során, a Nagy Lajosban kötött életre szóló, és a jelek szerint egyben ezer üzletre is szóló barátságot.

Tiborcz a Tiborc utcában

Tiborcz Istvánnak a már említett családi kötődése is Pécshez, a baranyai megyeszékhely felé terelhette a szűkebb család figyelmét. Tiborcz István nagynénjének említett, fogorvosként végzett lánya “Pécsre házasodott”, egy ma is praktizáló, jogászi hivatást “megöröklő” pécsi ügyvéd felesége lett. Forrásaink szerint Tiborcz István nemcsak a pécsi Széchenyi téren álló Nagy Lajos gimnázium hatalmas iskolai tömbjének egy részében kialakított kollégiumban lakott pécsi diákként, de rokonainál is helyet kapott, így egy időben együtt élt velük egy Tiborc utcai családi házban. Hogy végül abban, hogy jogi egyetemre jelentkezett, annak is szerepe lehetett-e, hogy nagynénjének a férje ügyvéd volt, azt nem tudjuk, és ezt senki sem tudta biztosan megmondani, de az őt akkoriban ismerők sokkal inkább arra tippeltek, hogy a nagyon határozottan a jogi pályára készülő Hamar Endrével kötött barátságának inkább lehetett erre a döntésre befolyása. 

Tiborcz István családi kapcsolatai legalább egy ízben „visszafelé” is működtek. Többen is emlékeztek arra – volt osztálytársai beszámolóiból –, hogy az egyik évben (a legtöbben a második évre emlékeztek, ami Tiborcz első teljes lajosos éve volt) osztálykiránduláson egy napot és egy éjszakát töltöttek Tiborczék, később el is híresült családi birtokán, a csabdi majorságon, ahol találkoztak Tiborcz István édesapjával és lánytestvérével is, és kifejezetten kellemes emlékként gondoltak vissza erre az élményre. Már csak azért is, mert amellett, hogy jó volt az osztályközösség és Tiborczot is kedvelték, az édesapja és lánytestvére is nagyon más volt, mint István. Sokkal közvetlenebbeknek, kedvesebbeknek, emberibbnek írták le őket, akik jó szívvel és a saját terményekből készült ételekkel várták a pécsi gimnazistákat. Sokkal szerényebbek és barátságosabbak voltak, legalábbis többen így jellemezték ezt a kirándulást, vagy az arról szóló beszámolót.

Külsőségek és Orbán Viktor

Mit gondolnak, ha most, utólag visszatekintenek a húsz évvel ezelőtti időkre, úgy tehát, hogy közben ismerik a mai Tiborcz Istvánt is és azt, hogy ki is ő ma és mit csinál – tettük fel a kérdést többeknek is. Mindenki egyöntetűen azt mondta, hogy nem hiszik, hogy túl sok olyan középiskolás lehet, akiről már a gimnáziumi éveiben azt lehet mondani, hogy ilyen karriert fog befutni. És habár többen is pozitívan, vagy visszafogottan nyilatkoztak Tiborczról, még úgy is, hogy garantáltuk, hogy forrásaink megőrizhetik névtelenségüket, azt nagyjából mindenki megerősítette, hogy Tiborcz nem volt sem éltanuló, sem bármiben is kitűnő diák, sem bármiféle sportban, sem valamelyik tantárgyban nem hívta fel magára a figyelmet. Sőt, igazából annak ellenére sem hívta fel magára a figyelmet, hogy már akkor is nagyon adott a külsőségekre, sőt úgy tűnt, hogy ez az egyik, ami igazán fontos neki. Volt, aki kifejezetten nem jó képességű, átlagos, szürke tinédzserként jellemezte, más viszont azt mondta, hogy szerinte úgy volt eszes diák, hogy azzal nem tűnt ki, de nem is akart, mert mintha igazán nem érdekelte volna az iskolai előmenetel. Úgy jellemezte, hogy szerinte lazán lehozta a gimnáziumot, jónak mondható jegyekkel, de nem kitűnő eredményekkel, viszont olyan sem volt, hogy bármi is veszélyeztette volna azt, hogy ne végezzen el egy osztályt, vagy ne sikerüljön az érettségije.

Azt viszont többen is megjegyezték, hogy az akkoriban is látszott rajta, hogy a családja tehetős, főleg az akkori viszonyok és az akkori átlagos gimnazisták körében, jóval gazdagabbak voltak mint a legtöbb osztálytársa vagy iskolatársa, és ezt a maga módján éreztette is. Nem lenézéssel vagy leszólással, e tekintetben nem, volt udvariatlan vagy sértő másokkal, sokkal inkább saját magával, a kinézetével és a ruházatával, illetve azzal, hogy milyen “márkás” és drága darabokat is hord.

De arról is beszélt többeknek, egyesek szerint hencegett azzal, hogy a családja ismeri Orbán Viktorékat, sőt időnként össze is járnak.

Politikáról, az ország elhagyásáról is beszélt, sőt talán még Ráhelről is

Többen megjegyezték róla, hogy az, hogy mennyit is adott a külsőségekre és mennyire tudta azt magáról, hogy szerencsés, mert jómódú és azon túl értelmiségi családba született, ez a baráti kapcsolataira is hatással volt. Többek szerint ezért is volt az, hogy bár jó volt a viszonya osztálytársaival, nem feltétlenül a saját korosztályából és évfolyamából lelt igazi barátokra, hanem felsőbb évesekkel volt inkább jobb kapcsolatban. Úgy tudjuk, akkoriban még nem ismerte, vagy legalábbis nem mozgott egy társaságban a később vele üzleti és baráti viszonyba kerülő Czéh-Tóth Márkkal, akit pedig országosan is a pécsi diákévekkel hoznak összefüggésbe, nyilván a ma már ismert, meglévő kapcsolat miatt. Ő ugyancsak azokban az években volt középiskolás, amikor például Hamar Endre is, aki 1999-2003 közt járt a Nagy Lajos angol tagozatos osztályába, de Czéh-Tóth egy másik pécsi gimnáziumban, a Leőweyben érettségizett, 2003-ban, ugyancsak angolos osztályban – ő a forrásaink szerint valójában nem is akkor, a gimnáziumi években, hanem később, Hamar Endrén keresztül ismerte meg Tiborczot, és került be egy kedvezményezett körbe, mégha ez nem is Tiborcz legszűkebb bizalmi körét is jelenti, de erről részletesebben cikksorozatunk második részében szólunk majd.

A nála két évvel idősebb, de a speciális, hatosztályos osztály miatt hasonló években a Nagy Lajosba járt Hamar Endrével azonban már ezekben az években összebarátkozott Tiborcz. Aki olyan témát is bevitt időnként iskolai, folyosói és az osztályban folytatott beszélgetésekbe, ami azért a kortársai egy részét kevésbé érdekelte az életkori sajátosságok miatt: a politikát. Egyértelműen Orbán Viktor, a Fidesz és a jobboldal pártolója volt, sőt egy forrásunk arra is emlékszik, hogy olyat mondott 2002 után, a 2006-os választások előtt, hogy ha ismét a szocialisták nyernek, akkor ő el fogja hagyni az országot.

Érdekes mellékszál, hogy a később Tiborcz István életében a gimnáziumi barátságon túl is sokkal fontosabb kapcsolattá váló Hamar Endre osztálytársa volt a már említett ex-MDF-es Pap Andrásnak a fia is. Mellékszál az is, vagy legalábbis cikksorozatunk tervezetten második részéhez inkább illő információ, hogy Pap András amúgy Tiborcz István egyik későbbi pécsi barátja, Czéh-Tóth Márk első szállodájának, az Aranyhajó Fogadónak (ma: Palatinus Boutique Hotel) volt sokáig a tulajdonosa és üzemeltetője.

PONTOSÍTÁS ! 2023. november 13. (hétfő) 11.40h: Cikkünk első verziójában, tévesen, azt írtuk, hogy Tiborcz István bátyja és édesapja is a pécsi Nagy Lajos gimnáziumba járt korábban, de ezek az információk tévesek voltak. 2023. november 15. 20.10h Tévesen írtuk cikkünk eredeti verziójában azt is, hogy Tiborcz István nagynénje – aki amúgy valóban balettozott és vívott, és lánya a mai napig Pécsen él, itt ment férjhez – tagja volt a Pécsi Balettnek az 1970-es években. A korábban megnevezett érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk a tévedésekért!

Sőt, egy ma már ismerhető, időben jóval későbbi, Orbán Ráhel által adott visszaemlékezés miatt egy meglepő dologra is visszaemlékezett egy forrásunk. Azt mondta, hogy elhangzott annak idején, azaz bőven 2007 előtt, az akkor még csak gimnazista Tiborcz István szájából, hogy ő egyszer Orbán Ráhelt fogja feleségül venni – és emlékezzünk arra is, hogy azt több, egymástól független nyilatkozónk is beszélt arról, hogy Orbán Viktorral közös családi fotót lobogtatott Tiborcz akkoriban. 

Ehhez képest egy, a Fideszhez közeli Mandinernek adott interjúban Orbán Ráhel azt mondta, hogy csak 2007 márciusában egy templomban, és azon belül is egy húsvéti hálaadó misén ismerkedett össze későbbi férjével, Tiborcz Istvánnal.

Tényleg jót akar, vagy tényleg elhiszi, hogy jót akar?

Beszéltünk olyan, Tiborczot akkoriból ismerő emberrel is, aki jóval később, „sikeres üzletemberként” is találkozott Tiborczcal (nem tervezett, kettejük által szervezett találkozón, hanem) egy eseményen, ahol viszont a régi ismertség miatt, ha nem is túl hosszan, de tudtak beszélgetni, és nemcsak az akkori időkről, hanem a mostaniakról is. Forrásunk azt mondta, ő egykoron ismerte és egészen jól ismerte Tiborczot, s ez alapján úgy gondolja, hogy neki nem hazudott, hanem vagy tényleg jót (is) akar, vagy (ő ezt tartotta inkább reálisabbnak) tényleg azt gondolja, hogy ő igazából jót akar, nemcsak magának, hanem az országnak is, a befektetései révén.

Mint forrásunk fogalmazott, az egyértelmű volt a számára e rövid beszélgetésből is, hogy Tiborcz azzal vagy nem foglalkozik, vagy tudatosan nem beszél róla, hogy a pénzt, amit elkölt és különböző ügyletekre fordít, hogyan is és honnan kapja, arról beszélt inkább, vagy arról szívesebben, hogy igyekszik olyan fejlesztésekre költeni, amelyek valamit visszaadnak az országnak, vagy valkamiképpen az ország javát szolgálják – ha éppen úgy, hogy egy turisztikai befektetés több turistát tud az országba vonzani vagy jobb élményt adni neki, mint amit korábban vagy máshol kapott, akkor úgy, ha éppen úgy, hogy munkát tud adni embereknek az üzleti érdekeltségein keresztül, akkor úgy.

Azt is megkérdeztük a volt iskolatárstól, hogy szerinte neki, egy régi ismerősnek, de egy egyértelműen körön kívül állónak miért beszélhet úgy vagy olyan kontextusban Tiborcz ezekről a befektetésekről és üzletekről, mintha azok forrása kizárólag a saját ügyes üzleti húzásainak az eredménye lenne, amire forrásunk azt felelte, hogy szerinte a régi ismerősökkel valószínűleg nyitottabb lehet, megmaradt benne legalább egy minimális bizalom, miközben nem hiszi, hogy az ő helyzetében ez a mindennapokban meglenne (erről szintén lesz majd szó a következő részben), másrészt pedig ő is gondolkozott ezen később. És végül arra jutott, hogy szerinte Tiborcz elfogadta ezt a helyzetet, és természetesnek veszi, és ezzel kapcsolatban nincsnek is, vagy úgy tűnt számára, hogy nincsenek erkölcsi aggályai.

Elfogadta, hogy ilyen a világ, ilyen (lett) az ország, így működik az üzlet, és nem kell moralizálni, hanem megragadni a lehetőséget. Elfogadta ezt, és élvezi, hogy ő most is a szerencsésebbek közt van, csakúgy mint a gimnáziumi éveiben, vagy tulajdonképpen azt megelőzően, világéletében.

Folytatjuk…

A cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült.

KategóriákMETÁL