A közmeghallgatás helyszíne Boda község Polgármesteri Hivatalának nagyterme lesz.

A közmeghallgatás helyszíne Boda község Polgármesteri Hivatalának nagyterme (7672 Boda, Petőfi S. u 28.) lesz az Országos Atomenergia Hivatal és hirdetmeny.magyarorszag.hu oldalán is megtalálható dokumentumok szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az illetékesek április 25-én délután 4 órára tűzték ki a közmeghallgatás időpontját, amire az engedélyezi eljárás miatt van szükség. Egy másik hirdetményből ugyanis az derül ki, hogy „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem” tárgyú engedélyezési eljárás 2019. február 8-án indult el (febr. 7-én nyújtották be).


Az érintett önkormányzatok között nincs Pécs feltüntetve így az eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokba csak a felsorolt önkormányzatoknál lehet betekinteni.

Az OAH és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. online elérhető összefoglalójából az derül ki, hogy a tervezett atomtemetőbe a paksi atomerőmű használt fűtőelemei (4 200 m3), az ugyanitt keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladékok (kb. 200 m3), és intézményi (egészségügyi, ipari stb.) felhasználásból származó hosszú élettartamú radioaktív hulladék (300?500 m3) kerülne.

Az atomenergiát használó országokat nemzetközi egyezmények kötelezik a radioaktív hulladékok megfelelő kezelésére, szakemberek szerint hazánkban, hosszú távon erre a legbiztonságosabb helyszín éppen Boda mellett lehetne, a Bodai Agyagkő Formációban (BAF).

A kutatási terület zölddel van határolva – forrás: RHK-BAF összefoglaló

A javasolt kutatási terület egy 8 sarokpontú sokszög, amelynek kiterjedése 86,7 km2. A kutatási terület Baranya megyében 10 település közigazgatási területét érinti: Bakonya, Boda, Bükkösd, Cserdi, Dinnyeberki, Helesfa, Hetvehely, Kővágótöttös, Ibafa és Szentlőrinc.

A dokumentumok szerint 2032-ig csak a felszínen folyik földtani kutatás, amelynek kedvező kimenetele esetén ki lehet jelölni a mélységi geológiai tároló létesítményeinek a helyét. A jelenlegi tervek szerint 2055-ben kezdhető meg a mélységi geológiai tároló építése. A felszíni és felszín alatti létesítmények kialakítása és az üzemeltetési engedély megszerzése után, 2064-ben kezdődhet meg a tároló üzemeltetése

A dokumentumokból az is kiderül, hogy a közmeghallgatást követően az eljárás során a hatósághoz benyújtott elemzéseket, információkat, a közmeghallgatáson felmerült szempontokat, javaslatokat, valamint az eljárásba bevont szakhatóság állásfoglalását megismerve hozza meg döntését az OAH a telephelykutatási keretprogram engedélyének tárgyában. Ennek során mérlegeli azokat a szempontokat, igényeket, felvetéseket is, amelyeket az ügyfelek egyéb helyen és formában terjesztenek elő az eljárás során

Tavaly év végén Kővágószőlősőn a tervezett uránbányáról lett volna egy közmeghallgatás, amit nem sokkal az esemény előtt lemondtak, elhalasztottak.

.

Címkék:
KategóriákMETÁL