Hadházy Ákos független parlamenti képviselő közölt Facebook-oldalán néhány fotót a pécsi gyermekklinikáról, annak is fertőző (infektológoai) osztályáról. A képek szerint 2022-ben vállalhatatlanul lepusztult állapotban van a fertőző osztály a gyermekklinikán, az ezt tanúsító fotókat egy felháborodott szülő küldte el a politikusnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik„2022-ben így néznek ki a pécsi Gyermekklinika infektológiai osztályának kórtermei. Egy felháborodott szülő készítette a képeket, de én nem akartam elhinni, tartottam attól, hogy csak átverés. Ezért rákérdeztem az egyetemnél, és ők sajnos megerősítették, ezek mostani állapotok” – így kezdi a független parlementi képviselő friss Facebook-os bejegyzését, és közli a PTE Klinikai Központ válaszát is.

Annak kapcsán Hadházy Ákos azt írja, hogy a jó hír, hogy az egyetem szerint a fertőző osztály kórtermei egy felújított szárnyba kerülnek (habár azt nem írták, mikortól), a gyermekpszichiátria pedig már új épületet is kapott, a gyermek sürgősségi osztály új épületének alapkövét már lerakták, és EU-s támogatásból tervezik azt megépíteni.

A politikus szerint az egyetem válásza, és a fenti hírek ellenére is szükséges néhány megjegyzést megtenni, elsőként azt, hogy a rendszerváltás után 32 évvel, a fideszes kormányzás 12 éve után így nem nézhet ki egy egyetemi gyermekklinika fertőző osztálya, és ha így néz ki, az akkor is szégyen, ha amúgy javulás várható.

Így néz ki az egyik zuhanyzó (és nyilván a többi is) a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikájának fertőző osztályán 2022-ben – Fotó: szülői fotó – Fotó forrása: Hadházy Ákos politikusi Facebook-oldala

Szerinte azt is hangsúlyozni kell, hogy a kormány ugyan rendre dicsekszik azzal, hogy 600 milliárdos fejlesztést végeztek az egészségügyben, ami igaz, ám ezek a fejlesztések szinte kivétel nélkül EU-s forrásból történtek, illetve Hahdházy szerint egy sor példa mutatja, hogy az egészségügyi beruházásoknál (is) rendszeres a kétszeres túlárazás.

Szerinte a magyar egészségügy fejlesztése jól mutatja, egy Magyarország mennyire rá van szorulva az Európai uniós pénzekre, viszont teljességgel érthető lenne, ha az EU (fideszül: Brüsszel) „nem akarná tovább önteni a pénzt a teljesen kontrollálhatatlan korrupciós kútba”.

Mint a csatolt fotón látható, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja vezetőségének válasza azzal kezdődik, hogy a hozzájuk Hahdházy által eljuttatott fotókon szereplő helyszínen az egészségügyi ellátást megszüntetik hamarosan (megjegyzés: igyekszünk kideríteni, ez mit is jelent pontosan, és ha választ kaptunk, frissítjük cikkünket).

Frissítés – 20.25 „A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző Osztálya a nyár végén költözik a Rákóczi úti telephely felújítás alatt álló egységébe” – közölte megkeresésünkre a PTE.

Felhívták a válaszban a figyelmet arra (egy korábbi pécsi egyetemi sajtóközlemény szövegét idézve), hogy a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét idén, 2022. március 25-én adták át. A háromszintes, összesen mintegy ezer négyzetméteres beruházás Európai uniós forrásból valósult meg, mintegy 1,2 milliárd forintból. Az épületátadót követően a szomszédos területen letették a gyermeksürgősségi leendő épületének alapkövét is. Itt 1300 négyzetméteres lesz az új épület, és kb. ugyanekkora részét újítják még fel a már meglévő gyermekklinikai épületegyüttesnek, a két fejlesztési rész így összesen mintegy 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

KategóriákMETÁL