PÉCS ?Áprilistól céges fogyasztó változás át?rási díja 155000 Ft szép nevű víziközmű fejlesztési hozzájárulásnak nevezve…. Nem új bekötés, semmi tényleges műszaki tartalom csak egy adminisztratív folyamat, egyik cégről átírjuk a vízmérőt a másikra  …  mindezt kb. 3 éves víz díjért cserébe. Mi ez ha nem szabad rablás… Hallottatok már róla  ?? – írta, kérdezte olvasónk.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem hallottunk, úgyhogy utánanéztünk, megkérve a Tettye Forrásházat, magyarázzák el nekünk, miről is van szó.

Nagyon hosszú, alapos választ kaptunk (tényleg), megkíméljük népes olvasóközönségünket a teljes szöveg közlésétől, de a legfontosabb mondatokat idézőjelek közé téve idemásoljuk. Meg a vicces(nek szánt) kommentárjainkat, utóbbiaknak sárga hátteret adtunk.

?A felhasználó-változásnak nincsen adminisztrációs díja, korábban sem volt. Az említett bruttó 155.000 Ft fél köbméter/nap mennyiségű ivóvíz és szennyvíz kvóta együttes díjának felel meg. Ez a nem lakossági felhasználók által megszerzendő, megfizetendő víziközmű-fejlesztési hozzájárulás (VFH).?

Istenem, miért nem WTF?

via GIPHY

?Jogszabály szerint a VFH kizárólag nem lakossági felhasználókra vonatkozik. A törvény bizonyos esetekre mentességet ír elő, így például nem kell fizetnie az iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak?, itt egy hosszú felsorolás jön.

Én bevezetném iskoláknál és kórházaknál is, és a bevételt más bevételekhez hasonlóan oda lehetne adni (kápében) Mészáros Lőrincnek. Jaj, mi az a 155.000 forint, maximum egy hónapig nem lenne takarítás, a kistáskák észre sem vennék.

Hogy mikor kell fizetni?

?Minden esetben, amikor egy közületi felhasználó bejelentkezik a víziközmű-szolgáltatóhoz és szerződést kíván kötni. Vagyis az új szerződéskötést megelőzően.

Ennek megfelelően közületi felhasználó-változáskor is: ha például egy ingatlan két vállalkozás közt gazdát cserél, és a kvótát (mint vagyoni értékű jogot) nem ruházták át, vagyis az új felhasználó nem vásárolta meg szerződésben rögzítve az eladótól.?

Szóval tessék átruházni azt a rohadék kvótát, és akkor nincs probléma!!! Ellenkező esetben, bizony, fizetni kell egy sima céges fogyasztóváltás esetén is, ha jól értjük. Ezekkel a kvótákkal csak a baj van, igaz, Viktorkám? :DDDD

?A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. összesen mintegy 7700 nem lakossági felhasználási helyet tart nyilván szolgáltatási területén. Társaságunk 2012-ben kezdte meg a kvóták ellenőrzését, kereste meg az érintett ügyfeleket, és kérte a korábbi szolgáltatóval lekötött, nyilvántartott és megvásárolt kvóta igazolását, vagy (az éves átlagfogyasztásuk alapján készített) állapotrögzítő megállapodás visszaküldését. ?

Eddig ez még elég szelíden hangzik, semmi para, de már rosszat sejtesz. Nem alaptalanul.

?Ameddig a jogszabályi keretek engedték, társaságunk az ügyfelek érdekeit előtérbe helyezve türelmet gyakorolt, több ezer felhasználó kötelezettsége azonban még rendezésre vár.?

Figyelem, múlt idő, türelmet gyakorolT. A türelemnek tehát vége. Kezdhetsz csöngetni, felhasználókám! Tehát nem áprilistól kell ezt fizetni, csak EDDIG jófejek voltak.

via GIPHY

?A kvóta megváltása, a VFH megfizetése – jogszabály szerint – a közszolgáltatási szerződés feltétele. Ha valaki nem fizeti meg, a szolgáltató nem köteles vizet biztosítani a felhasználó részére.?

NO money, NO water, bro. 🙁

?A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás mértékét az energiahivatal elnöke állapítja meg, amíg a rendelet nem lép hatályba, a szabályozások szerint a Tettye a 2014. december 31-én alkalmazott VFH mértékét alkalmazza.

Ez ivóvíz esetében 102.000 Ft + áfa/m3/nap (legkisebb egység: 51.000 Ft + áfa), szennyvíz esetében: 143.000 Ft + áfa/m3/nap (legkisebb egység: 71.500 Ft + áfa)?

Ne számolgass, fölösleges. A lényeg, minimum 155.000 ezret becsöngetsz.

?A befizetett víziközmű-fejlesztési hozzájárulást a szolgáltatók elkülönítetten kezelik, és a meglévő víziközmű-rendszer felújítására, fejlesztésére, vagy új létrehozására használhatják fel. A TETTYE FORRÁSHÁZ – a víziközmű-rendszer tulajdonosa, Pécs város igényeinek megfelelően – Pécsen például tűzcsaptelepítésre fordítja.?

Na, mostantól számoljuk együtt a pécsi tűzcsapokat! Minden egyes új tűzcsapot ábrázoló fotóért jár a 10 ezer forint a szemfüles olvasónak (költségeink levonása után 14 forint).

Címlapfotó: Pixabay.com

KategóriákMETÁL