P. Horváth Tamás író kilép a Mindenki Pécsért Egyesületből Mellár Tamás nyilatkozatai miatt. Elmondta, hogy volt olyan elképzelés, hogy lemondatják Mellárt.

Nagy feltűnést keltett Mellár Tamás két csütörtöki nyilatkozata, főleg az, amiben lapunknak azt mondta, a Mindenki Pécsért Egyesület nem támogatja az ötpárti ellenzéki összefogást. P. Horváth Tamás azonnal bejelentette, hogy kilép az egyesületből.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem támogatja Péterffy Attila független pécsi polgármester-jelöltet Mellár Tamás, ezt ismét elmondta a független baranyai országgyűlési képviselő, ezúttal a Pécsmának nyilatkozva. A Szabad Pécs azonban a nyilatkozatban észrevett egy új elemet is, azt, hogy Mellár Tamás, arra utal, hogy ő és a Mindenki Pécsért Egyesület nem támogatja az ötpárti, összellenzéki összefogást sem, és hiába kérték tőlük, nem hajlandóak a ?pecsétjüket? adni arra. EBBEN a cikkünkben írtuk meg, hogy Mellár Tamás úgy érezte, hogy kikerülték őket, és a korábban megbeszéltek ellenére az ellenzéki pártok leosztották (vagy leosztják) a szóba jöhető képviselőjelölti helyeket, és nem vesznek részt a Mindenki Pécsért által szorgalmazott előzetes jelölt-kiválasztási folyamatban. Ami után szerinte a legerősebb jelölt kerülne minden egyes körzetbe Pécsett, ehelyett a pártok saját, előzetesen nem megmért jelöltjeiket tennék az indulói helyekre.

Mint megírtuk, P. Horváth Tamás pécsi író, akit 2017-ben elküldtek iskolai szakács állásából a nyilatkozatokat olvasva kilépett a Mindenki Pécsért Egyesületből, amelynek alapító tagja.

A Szabad Pécs az ötgyermekes családapát, a Csontváry Múzeum épületében működött egykori legendás Dante Café alapítóját a döntésének hátteréről kérdezte. P. Horváth Tamás azt mondta, hogy már érlelődött benne az a gondolat, hogy kilép a Mindenki Pécsért Egyesületből, és pont Mellár Tamás személye miatt, de az alapító-elnök mostani nyilatkozatai az utolsó cseppet jelentették számára.

P. Horváth szerint ugyanis abban valóban nincs egyetértés a Mindenki Pécsért Egyesületen belül, hogy a tagok hogyan ítélik meg Péterffy Attilát, de a 12 fős tagság többsége Péterffy Attila polgármesterjlelöltségét támogatta, ő maga is. Mint mondta, annak ellenére is, hogy jelenleg két baloldali párt támogatását élvezi, miközben  mindig is jobboldali, nemzeti,  keresztény érzelmű ember volt és maradt. P. Horváth Tamás azt mondta, hogy nem csak ezért, hanem a Fidesz jelenlegi politikája, és pécsi ténykedése miatt sem tudna támogatni egy olyan jelöltet, akiről az bizonyosodik be, hogy valójában a Fidesz jelöltje, vagy ?B-terve?.

Csakhogy – így P. Horváth – hiába kérték, ő maga is kérte Mellár Tamást arra, hogy mondja el, mire alapozza a kijelentését, miszerint Péterffy Attilát a Fidesz emberének tartja, erre sem bizonyítékkal, sem logikus, vagy minimum elgondolkodtató magyarázattal nem tudott szolgálni.

Felmerült, hogy lemondatják Mellárt

P. Horváth Tamás a Szabad Pécs kérdésére azt is elmondta, hogy valóban volt olyan elképzelésük többeknek az egyesület alapító tagjai közül, hogy leváltják, lemondatják Mellár Tamást, mert nem csak az ellenzéki polgármesterjelölttel kapcsolatos nyilatkozatai voltak szerintük szerencsétlenek, és nem is tükrözték a többség véleményét. Most azonban már szerinte ennek nincsen értelme, a csütörtöki, a Mindenki Pécsért Egyesülettel szintén nem egyeztetett nyilatkozatai miatt. Szó nem volt ugyanis arról P. Horváth szerint, hogy a Mindenki Pécsért ne támogatná az összellenzéki, ötpárti koordinált jelöltállítást, és ez szerinte szembe is megy azzal, amit az alapítók közül sokan akartak, hogy közös ellenzéki lista legyen a fideszes jelöltekkel szemben. P. Horváth Tamás végül leszögezte, hogy abban továbbra is teljesen biztos, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület mind a 12 alapító tagja (és mint ismert, az alapítók egyike Péterffy Attila is – megj.: B. A.) abban érdekelt, hogy a Fideszt leváltsák Pécsett, éppen ezért is rendkívül szerencsétlen a mostanra kialakult helyzet.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület több tagjai is hasonlóan kiakadt a nyilatkozatok miatt, és főleg azért, mert ezekről nem születtek előzetesen közös és jóváhagyott döntések, és nem is tükrözik a tagok többségének az álláspontját. Úgy tudjuk, hogy többen is tervezték hasonló módon a kilépésüket, de félő volt, hogy emiatt a törvényes minimális tízfős létszám alá csökken a tagság. Ezért is döntöttek úgy inkább, hogy azt szorgalmazzák: próbálják megbeszélni ezeket az ügyeket és közös álláspontra jutni.

KategóriákMETÁL