A Tettye Forrásház oldalán nyilvánosan is elérhető az a hitelfelvételről szóló pályázati felhívás, ami nyilatkozatháborút indított a pécsi közműcég, és a pécsi jogászokat tömörítő Társaság A Közérdekű Adatokért 2019 (TAKA2019) között.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz előzményeket részletesen itt olvashatja, a két közlemény jelentős részben szájkarate, de a lényeg röviden:

  • TAKA2019 tegnap sajtóközleményt adott ki, amiben a Tettye Forrásházat azzal “gyanúsítják”, hogy közgyűlési felhatalmazás nélkül készül 8 milliárd forint hitelt felvenni a városi közműcég.
  • Ráadásul egy olyan rekonstrukciós projektre, amit akár európai uniós forrásokból is finanszírozni lehetne. Ez pedig az Elios-ügyre emlékezteti az egyesületet, hiszen a közvilágítás-korszerűsítést is hitelből finanszírozta a város, miközben pályázni is lehetett volna erre.
  • A Tettye Forrásház érdemben nem cáfolta az értesülést, azaz valóban van hitelfelvételt célzó terv, ugyanakkor tagadják, hogy volna EU-s forrás a projektre.

Közben a Szabad Pécs megtalálta a pályázati felhívást az önkormányzati cég oldalán, ami szokatlan módon valóban nem találtunk sem a hazai, sem az európai uniós közbeszerzési értesítőben. (Ennek pontos okát megkérdeztük a Tettyétől, ha válaszolnak, akkor frissítjük a cikket, ugyanis a dokumentumban csak annyi szerepel, hogy “a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény hatálya alá nem tartozó, tárgyalásos nyílt beszerzési eljárás.)

A dokumentum alapján a hitelről annyit lehet tudni, hogy valóban 8 milliárd forintról szól, amit 4 év alatt hívna le a Tettye Forrásház. Ezután kezdődne a törlesztés, a becsült kamatteher 2 milliárd forint lenne és futamidő 19 év lenne.

A felhívás szerint a Tettye Forrásház nem kíván ingatlanfedezetet biztosítani, mivel a bérleti-üzemeltetési szerződéseiből fennálló, a víziközmű-fejlesztés/rekonstrukció érdekében igénybe vett hitelből, hitelből eredő adósságszolgálat teljesítésére használati díj fedezetként rendelkezésre áll majd az összeg.

A tárgyalásos eljárásban a meghívások elküldésének napja 2019. február 1-je volt, a tényleges ajánlat megküldésének határideje pedig 2019. március 4. volt, de közben elvileg szóbeli egyeztetéseket is tartottak a reménybeli ajánlattevőkkel.

És kiderül az is, hogy miért tegnapra időzíthette a TAKA 2019 a közleményét, ugyanis a dokumentum szerint a második szóbeli tárgyalási fordulóra és ajánlattételre 2019. március 11. és március 15. között, az első szóbeli tárgyaláson egyeztetett időpontban kerül sor. Vagyis ezen a héten.

A döntést pedig március végéig szeretné meghozni a Tettye Forrásház, szerződéskötésre a nyáron kerülne sor.

A magyar közbeszerzési folyamatokat valamelyest ismerve elmondható, hogy valóban ritka, hogy ilyen gördülékenyen menjenek a dolgok, pláne egy ekkora összeg esetében.

Újabb levél

Közben a TAKA 2019 megint kiadott egy közleményt, amit változtatás nélkül közlünk:

A TAKA 2019 Egyesület észrevételei a Tettye Forrásház Zrt. reakciójára

Örömmel tapasztaltuk, hogy hosszadalmas közadat beszerzés helyett a Tettye Forrásház Zrt. 24 órán belül, sajtó nyilvánosan megválaszolta kérdéseinket. Egyesületünk célja, hogy a pécsiek széles körben értesüljenek az őket érintő társadalmi és gazdasági folyamatokról.

Köszönettel vettük, hogy a Tettye Forrásház Zrt. elismerte, hogy 8 milliárd forint hitel felvételére készül és további 3,5 milliárd forint összeget saját forrásból a megjelölt célra kíván fordítani. Ebből eredően megállapítható, hogy felvetésünk megalapozott volt.

Két feltett kérdés tekintetében azonban nem kaptunk kielégítő választ. A Tettye Forrásház Zrt. azt állítja, hogy a teljes előkészítés nyíltan folyik, azonban nem található közérdekű nyilvános adatbázisban, sem a hitellel kapcsolatos közbeszerzési eljárás elindításával összefüggő dokumentáció, sem a város közgyűlése részére készített, a hitelfelvétellel kapcsolatos önkormányzati előterjesztési anyag.

Tudomásunk szerint a hitelfelvétellel kapcsolatos anyagokat még nem terjesztették a város közgyűlése elé, azonban a banki tárgyalások folyamatban vannak, mind a kereskedelmi bankokkal, mind az Európai Beruházási Bank magyarországi képviselőivel. Ebben a tekintetben, a nyíltság értelmezése magyarázatra szorul különösen egy önkormányzati tulajdonú cég esetében.

A másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy a Tettye Forrásház Zrt. vizsgálja-e a következő, 2020-tól induló uniós költségvetési ciklusban erre a célra elérhető uniós támogatási lehetőségeket. Pontosan azt igyekeztünk jelezni, hogy a jelenlegi ciklushoz képest jelentős forrás érhető el ebben a tekintetben a következő uniós ciklusban és a hitelfelvétel helyett az uniós források lehívására kell törekedni.

Az uniós előkészítő anyagok nyilvánosak, az országos sajtó is az elmúlt napokban foglalkozott a témakörrel. A megjelent anyagok alapján nem új, hanem használt rendszerek felújítására vonatkozóan is nyílik forráslehetőség. Néhány napja megjelent, a témával kifejezetten foglalkozó uniós előkészítő dokumentum, amely itt elérhető LINK.

Több magyar, megyei jogú város tulajdonában lévő közműcég már jelentős lobbytevékenységet folytat a kormányzatnál, hogy minél több uniós forrást kaphasson erre a célra, a következő uniós ciklusban. Céljuk, hogy újabb hitelek helyett uniós forrásokból hajthassák végre a szükséges felújításokat.

Álláspontunk szerint a Tettye Forrásház Zrt. is ebben kell, hogy érdekelt legyen. Nem járhatunk még egyszer úgy, mint az Elios ügyben ahol a többi várost megelőzve hitelt vettünk fel, majd fél évvel később uniós forrást kapott minden önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésére.

Jó szándékú jelzéseinket, ne tekintse a Tettye Forrásház Zrt. támadásnak, hiszen ez mindannyiunk ügye és érdeke, ami álláspontunk szerint a széleskörű nyilvánosságra tartozik.

KategóriákMETÁL