Lakossági felzúdulást és ellenállást váltott ki annak a pécsi, kertvárosi ingatlannak a tervezett eladása (vagy ennek a szándéknak a lehetősége), amely egy egyedülálló nagy zöldterület a pécsi Kertvárosban, Málomban, de amelyet nem csak jelenleg, hanem hosszú évek óta kutyafuttatóként használnak. Pokorádi Gábor, a Momentum képviselője vasárnap emiatt tartott lakossági fórumot a területen. A pécsi városháza pedig hétfőn délután adott ki közleményt.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsett van az ország legnagyobb, hivatalos, kijelölt, egybefüggő városi kutyafuttatója. Ráadásul a hatalmas, mintegy 3,5-4 hektáros, kutyafuttatóként használt zöldterület Pécs panelházas városrészében terül el. Igaz, annak közelében, Kertvárosnak ezen a részén, Málomban sűrűn épült sorházak és családi házak is vannak.

Pécs önkormányzata, a baranyai megyeszékhely új, ellenzéki vezetése a közelmúltban (2021 tavaszán) megjelentetett egy mintegy 80 tételből álló ingatlanlistát, azzal a céllal, hogy ezekre fejlesztési elképzeléseket vár, és ha megfelelő elképzelés érkezik rá, vételi szándékkal párosulva – avagy arra a fejlesztési elképzelésre reálisan akadna jelentkező –, akkor a város értékesítené vagy értékesíthetné a területet. Ennek a listának a része lett a már említett pécsi, kertvárosi-málomi zöldterület is, ami sok éve kijelölt, elkerített kutyafuttatóként szolgál.

A kutyafuttatónak csak egy része látszik – Az meg egyáltalán nem, hogy papíron melyik rész az, ami már hivatalosan, elvileg nem is kutyafuttató – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A lakosság, főleg a helyi kutyás közösség megdöbbenéssel értesült arról, hogy Pécs eladná ezt a területet. A Fidesz- és kormányszimpatikus helyi sajtó az eladás hírével kiemelten foglalkozott, egyértelműen politikai célú, lejárató szándékú cikkek sorát jelentetve meg. Hangsúlyozva, hogy a pécsi önkormányzat ikonikus ingatlanokat, épületeket vagy területeket is feltett a kiárusítási listára – például a volt Pécsi Vidámparknak helyet adó mecseki ingatlant, vagy a volt Bóbita Bábszínház épületét Pécs történelmi belvárosában –, arról azonban nem cikkeztek már ilyen hévvel, hogy ezek (vagy ezek jó része) miért is került jelzálog alá. Merthogy a fejlesztési-eladási lista tételei egytől egyig keretjelzáloggal, vagy akár többszörös jelzáloggal terhelt ingatlanok, mégpedig leginkább a 2017 végén kapott, majdnem 10 milliárdos állami gyorssegély miatt keletkező gigahitel miatt.

De arról sem szóltak ezek a cikkek kiemelten, hogy ezt a területet még korábban, 2012-ben a Páva Zsolt (Fidesz) vezette önkormányzat minősíttette át, eladási, illetve vételi szándék miatt. Akkor azonban lakossági tiltakozásra elálltak ettől a tervtől.

A mostani lakossági tiltakozás egyik elindítója egy fiatal pécsi hölgy, aki agarakat tart és azokat futtatja rendszeresen a területen, mint azt lapunknak vasárnap elmondta. Ő a kutyafuttató közelében él immáron hat éve. Nem mellesleg egy népes kutyás facebookos közösség vezetője is. Ő online petíciót is indított azért, hogy a város semmiképpen se adhassa el a területet.

A hölgy a Szabad Pécsnek azt nyilatkozta, hogy ő ahhoz sem járul(na) hozzá, hogy a területnek egy részét eladják, avagy más célra hasznosítsák. Merthogy az említett fejlesztési-eladási ingatlanlistára nem a jelenleg kutyafuttatóként használt hatalmas zöldterületnem nem a teljes, hanem annak csak egy, igaz a nagyobbik része került fel. A most egybefüggő és egyben is használt zöldterület ugyanis két helyrajzi számon van bejegyezve, de már nem csak kutyafuttatóként – a terület átminősítését ugyanis, amint említettük is már, még korábban, Páva Zsolték idejében végezték el, onnantól hivatalosan, papíron a terület nagyobbik része nem kutyafuttató – még ha így is vaqn használva.

A mostani pécsi önkormányzati eladási-fejlesztési listán a nagyobb alapterületű ingatlan szerepel tehát, amely papíron, besorolása szerint fejleszthető és eladható terület.

A helyiek, és a más, távolabbi városrészekből, sőt más településekről is a hatalmas pécsi kutyafuttatót használó-kihasználó kutyatartók azonban lehetőleg így szeretnék látni a jövőben is a területet, azaz egybefüggő zöldterületként. Habár a kutyatartók közül a Szabad Pécs érdeklődésére többen is azt mondták, hogy nagyon jól tudják, hogy minden más pécsi kutyafuttatónál több nagyságrenddel nagyobb a “területük”, sőt, ha a nagyobbik részét lezárnák a kutyások elől, még akkor is az egyik, ha nem a legnagyobb pécsi kutyafuttató maradna a málomi. Voltak, akik ettől függetlenül is – ahogyan, mimnt említettük, a petíció elindítója is – kategorikusan elutasították a terület egy részének más célú hasznosítását, mások azonban bizonyos funkciókat (kutyás szolgáltatások, játszótér, szabadidőpark, pihenőpark stb.) akár látnának is, nem lenne ellenükre egy ilyen átalakítás, megint mások nem arról nyilatkoztak, hogy mit szeretnének ott, vagy mi ellen nem lenne ellenvetésyük, hanem arról beszéltek, hogy számukra csak az a fontos, hogy bizonyos beruházásokat ne engedjenek ott megvalósulni (áruház, benzinkút, lakópark stb.).

A kutyások többségével is, ahogyan az online petíció elindítójával is vasárnap, a helyszínen beszéltünk. A kialakult helyzet miatt ugyanis a terület pécsi városházi képviselője, Pokorádi Gábor lakossági fórumot tartott a málomi kutyafuttatón vasárnap délután. Ott arról beszélt, hogy őt a városházán arról tájékoztatták, hogy egy szerencsétlen és sajnálatos adminisztrációs hiba történt. Hogy ez mit is jelent? Azt, mint mondta, hogy valójában nem akarják eladni ezt a területet, sőt a polgármester kifejezetten kérte, hogy a kutyafuttató területét vegyék le az eldásra esetleg felkínált ingatlanok listájáról, így lehet az, hogy a papíron ias kutyafuttatónak jelölt ingatlan nem szerepel a fejlesztésre-esetleges eladásra írt listán, csak a terület nagyobbik része, az a külön helyrajzi számon lévő ingatlan, amelyet még a majdnem tíz évvel ezelőtti átminősítés óta nem kutyafuttatóként tartanak számon. Azaz a listára azért kerülhetett fel ez az ingatlan, ha jól értettük, amit mondott a képviselő, mert az papíron mást mutatott, és amikor a listát összeállították és véglegesítették, akkor egy egybefüggő, nagy fejleszthető területként tekintettek rá.

A momentumos képviselő többek közt azon kérdésünkre válaszolt a fórum után, hogy eladja-e Pécs az ország legnagyobb kutyafuttatóját, egyáltalán ez miért és hogyan merült fel, illetve, hogy milyen fejlesztési lehetőségek merülhetnek fel egyáltalán.

A teljes interjút az alábbi videónkon láthatják. Azt azonban még elmondjuk, hogy a fórumon Pokorádi Gábor egyértelművé tette, hogy nem támogatja helyi képviselőként a terület eladását vagy a mostani funkciótól lényegesen eltérő hasznosítását. Hogy mire is lehetne használni a terület egy részét, amit akár ő is támogatna, arról beszél a videón.

Ahogyan azt a nem hivatalos, de városházi forrásokból származó információnkat is megerősítette, hogy a nagy visszhangot kiváltó nyolcvanas ingatlanlista egyik legismertebb tétele, az egykori mecseki vidámpark területe sem feltétlenül eladó, és semmiképpen sem lakóparkot építenének oda, ahogyan azt kormánypárti vagy kormányszimpatikus helyi ellenzéki képviselők mondták korábban. Az egyik lehetséges hasznosítási formája az úgynevezett lombkemping lehetne, vagy más hasonló célú fejlesztás – amennyiben persze a listára való felkerülés után valaki ilyesmi ötlettel és komolyan vehető tervvel, ajánlattal állna elő. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy ezen túl is vizsgálja a pécsi önkormányzat ennek a mecseki ingatlannak a hasznosítási lehetőségeit.

Sőt, úgy tudjuk, hogy volt már a meghirdetés előtt ingatlanfejlesztési megkeresés a volt vidámparkkal kapcsolatban a pécsi városházán, de a városvezetés rélszéről jelezték, hogy ilyen jellegű hasznosítási irányokban nem gondolkodnak azon a területen.

Azt is megkérdeztük Pokorádi Gábortól, hogy miért is akarják a több tucat ingatlant eladni – még, ha reálisan ezeknek csak egy része kelhet el valóban –, amelyre az volt a momentumos képviselő válasza, hogy azt mindenki tudja, milyen helyzetbe kerültek az önkormányzatok a covid-válság és egyes kormányzati intézkedések miatt (megj.: Pokorádi Gábor kifejezetten kerülte a direkt politikai utalásokat a lakossági fórumon – B. A.), és emiatt szükségük van a bevételeik növelésére. Szerinte egyébként a nyolcvanas listára felkerült ingatlanok többsége tényleg olyan terület, amelynek eladása, főleg egy értelmes fejlesztési célú későbbi hasznosítással önmagában sem elvetendő döntés.

Fejlesztenek

Hétfőn délután a pécsi önkormányzat sajtóközleményt adott ki a témában, amelyben azt írták, hogy több pécsi kutyafuttató, köztük a málomi fejlesztését is célul tűzték ki. A teljes közlemény szöveghűen az alábbiakban olvasható.

Fejleszti az önkormányzat a pécsi kutyafuttatókat

A beérkezett lakossági igényeknek megfelelve a málomi és a Littke utcai kutyafuttatók fejlesztését tűzte ki célul Pécs önkormányzata.

Pécs önkormányzata több ingatlant érintően is igyekszik megismerni a lakossági igényeket. Ezekre még az előző városvezetés alatt, a 9,5 milliárdos állami hitel felvételekor került jelzálog. Mostanra azonban sikerült megteremteni a lehetőségét annak, hogy az ingatlanok ismét forgalomképesek legyenek, eladhatóvá váljanak, vagy városi fejlesztések helyszínéül szolgáljanak. A pécsiek igényeit igyekeztünk felmérni két, Pécs déli részén, a Szaturnusz és a Littke utca mellett található kutyafuttató esetében is.

A lakossági igények és a tapasztalatok szerint a környéken élők a nyugalmukat tartják a legfontosabbnak, a kutyatulajdonosok viszont továbbra is kedvenceik mozgásigényének kielégítésére tartják a legalkalmasabbnak a szóban forgó területeket. Kiderült továbbá, hogy az ebtulajdonosok az önkormányzat nyilvántartásában szereplőnél jóval nagyobb területet használnak mindkét kutyafuttatónál. Az elmúlt években egyre melegebb nyarak után mind hangsúlyosabb az igény arra is, hogy a kutyájukat sétáltató pécsiek az árnyékba húzódhassanak. 

Pécs önkormányzata a lakossági igények ismeretében úgy döntött, hogy a pécsiek érdekeit az szolgálja leginkább, ha mindkét kijelölt terület továbbra is kutyafuttatóként működik. A mikroklíma, a kutyafuttatókat látogató és a környékükön élő pécsiek kényelme érdekében pedig a területek fásítására kért javaslatot az önkormányzat városüzemeltetési szakemberektől. A fő cél az, hogy a kutyatulajdonosok a kijelölt területeket a lehető legkényelmesebb körülmények között használhassák a jövőben, ezért a fásításra vonatkozó javaslatainkat a pécsieknek is be fogjuk mutatni.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákMETÁL