A tavaszi választás eredményei alapján Kertvárosban és Uránvárosban egyértelműen az ellenzéknek áll a zászló, de a választókerületek fele billeg. Semmi nem dőlt el, óriási meccs várható ősszel Pécsen.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A polgármesteri székért folyó versengés mellett legalább olyan fontos, hogy melyik politikai erőnek lesz többsége a pécsi közgyűlésben október 13-a, az önkormányzati választás után. Pécsen, a csökkenő lakosságszám miatt kisebb lesz a képviselő-testület. A korábbinál eggyel kevesebb egyéni választókerület van a városban, tizennyolc, és a kompenzációs listáról is eggyel kevesebb ember jut be a polgármesterrel együtt majd 26 főt számláló testületbe.

Jelenleg 28 fős a közgyűlés, Páva Zsolttal együtt 20-an vannak a fideszesek, hiszen 2014-ben mind a 19 pécsi egyéni választókerületet ők nyerték. Nyolc ellenzéki jutott be a töredékszavazatok alapján, kompenzációs listáról, de mivel az ÖPE közben összeállt a Fidesszel és formálisan is megszűnt ellenzékinek lenni, igazából hat politikusa van a testületben az ellenzéki pártoknak. Kettő az MSZP-nek és a Jobbiknak, egy-egy az LMP-nek, és a DK-nak. 

Ezek közül négy most választási szövetségben indul Pécsen, csak az LMP maradt ki a buliból, nekik saját képviselőjelöltjeik és polgármesterjelöltjük lesz.

Mit üzen a tavasz az ősznek? 

2014 óta alapvető változások zajlottak le az ellenzéki térfélen, a tavaszi európai választás mutatta meg, hogy mekkorák. A DK lett az ellenzék vezető ereje, mögéjük második helyre feljött a Momentum. Az MSZP meggyengült, a Jobbiktól pedig arányaiban majdnem annyi szavazó lépett le, valószínűleg a Fidesz, a Mi Hazánk, a Momentum és talán a passzivitás irányába, mint az LMP-től. Az LMP törpepárt lett, bár Pécsen az országos alig több mint 2 százalékos eredményüket túlszárnyalva 3,65 százalékig kapaszkodtak. Mondjuk ez arra nem volt elég, hogy helyben megelőzzék a Kétfarkúakat (3,79), arra viszont igen, hogy a Fidesz számára a legoptimálisabb időpontban megalakult szélsőjobbos startupot, a Mi Hazánkot (2,65) maguk mögött tartsák. Az LMP áprilisban Pécsen 1925 szavazatot kapott, a Mi Hazánk 1403-at, a Kutyapárt 2009-et.

Megnéztük, mennyi szavazatot kapott a Fidesz és mennyit az őszi választásra szövetséggé összeálló négy ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, Jobbik) a márciusban részben kényszerűségből újrarajzolt 18 pécsi egyéni választókerületben. Arra jutottunk, hogy pusztán a tavaszi szavazatszámok alapján az ellenzéknek áll a zászló a megyeszékhelyen. Igaz ez akkor is, ha a tavaszi egy kevésbé személyekre épülő európai választás volt, az őszi pedig egy önkormányzati választás lesz, sok helyi arccal, több személyességgel. Tekinthetünk úgy az áprilisi európai választás pécsi eredményeire, mint egy szokatlanul nagy merítésű, sokszorosan reprezentatív helyi közvéleménykutatásra az őszi voksolás előtt.

Pánik és vérszag

Öt éve alig kúszott 34 százalék fölé a választási részvétel Pécsen, most ennél egészen biztosan többen mennek majd el szavazni. Ez nem csak az európai választás magas részvételi aránya (Pécs: 45,6 százalék) alapján prognosztizálható, hanem azért is, mert Pécsen az ellenzéki összefogás és a rengeteg ügy és botrány után esély mutatkozik leváltani a várost tíz éve, 2009 óta uraló Fideszt. Tudják ezt az ellenzéki, de tudják, a kormánypárti szavazók is. A polgármesterségért és a képviselői helyekért már megkezdődött küzdelmet elsősorban az fogja eldönteni, kinek vannak nagyobb tartalékai. A Fidesz a tökélyre fejlesztett Kubatov-listás mozgósításában bízhat, na meg abban, hogy a hardcore rajongók bepánikolnak attól, hogy bukhat a párt helyben. Éppen ezért október 13-án nem utaznak el kipróbálni a felcsúti kisvasutat, hanem fegyelmezetten behúzzák az ikszet a szomszéd utcában lévő szavazókörben. Az ellenzék esélye pedig az lehet, hogy választóik tíz év frusztráció, megalázó vereségek után megérzik a győzelem esélyét, a vérszagot.

Sorrend: Kutyapárt, LMP, Mi Hazánk

Ezeken a tényezőkön kívül a többi párt is “bekavarhat” némileg. Az LMP külön indulása elvileg az ellenzéket gyengíti, bár az sem lenne meglepő, ha a maradék kevesebb mint kétezer pécsi szavazójuk egy része is inkább az összefogó ellenzéket választaná. A NER-média által erőteljesen támogatott Mi Hazánk listája és polgármesterjelöltje viszont inkább a Fidesznél zavarhat be egy kicsit, mert bár formálisan ellenzéki pártról beszélünk, ideológiájukhoz és retorikájukhoz sokkal közelebb áll a kormánypárt(ok) eszmevilága, mint az összefogott ellenzéki pártoké.

A Magyar Kétfarkú Kutyapártnak sem polgármesterjelöltje, sem képviselőjelöltjei nem lesznek, és ők az LMP-nél és a Mi Hazánknál is erősebbek, különösen a belvárosban és a Mecsekoldal egyes részein. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy kutyapárti szavazó a Fidesz-KDNP-ÖPÉ-re adja a voksát, az ő nem indulásuk nyilvánvalóan az ellenzéknek jó.

Minimális különbségek

A tavaszi uniós választás számai alapján Pécsen hét körzetben (8-as, 9-es,14-es, 15-ös,16-os,17-es,18-as) a négy ellenzéki párt szövetsége van jelentős fölényben, kettőben (1-es és 5-ös) a Fidesz, a többi, összesen kilenc választókerület viszont billeg. Billegővé azt a körzetet nyilvánítottuk, ahol az ellenzék és a Fidesz szavazatai közötti különbség száznál kevesebb.

Ahol fölényben van az ellenzék, ott nagyon. A hét esélyes választókerületükből öt Kertvárosban, egy Uránvárosban van. Ezekben a legkisebb különbség a két politikai tömb között 297, a legnagyobb 464 szavazat. A Fidesz hatékony mozgósítási technológiáját ismerve nem állítjuk, hogy itt semmi esélyük, de az biztos, hogy óriásit kellene javulniuk a sikerhez. A hetedik, ellenzéknek álló kerületben, a 8-asban 134-gyel szerzett több szavazatot tavasszal a négy most együtt induló ellenzéki párt, mint a Fidesz.

A két “fideszes” választókerület közül az 1-esben van masszívabb fölénye a kormánypártnak (180 szavazat), az 5-ösben viszont csak 101 szavazattal előznek, két szavazó híján billegő kategóriába került volna ez a körzet is.

Kilenc választókerület tehát a tizennyolcból billegő, egy, a 9-es annyira, hogy ugyanannyi szavazatot kapott ott a Fidesz, mint a négy szövetségbe tömörült párt. A maradék nyolcból három kicsit az ellenzék, hat némileg a Fidesz fellé billen.

Egyéni választókerületek Pécsen

1-es választókerület

(Somogy, Vasas, Hird)

Fidesz: 1345 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1165 szavazat

Különbség: 180

Az ellenzék itt Kálóczi Rudolfot, a Fidesz Berényi Zoltánt indítja. Az LMP-s jelölt Gálos Viktória lesz, a Mi Hazánké Bagó Szabolcs.

ESÉLYES: Fidesz

2-es választókerület

(Meszes, Szabolcsfalu)

Négy ellenzéki párt: 1234 szavazat

Fidesz: 1201 szavazat

Különbség: 33

Az ellenzéki jelölt Hencsei Zsolt, a fideszes Czimmer Tamás. Az LMP itt Ignácz Józsefet, Besence község polgármestert indítja, a Mi Hazánk Polecsár Eriket.

BILLEG (Inkább az ellenzék felé)

3-as választókerület

(Üszög, Újhegy, Gyárváros, Basamalom, Jankovich-telep)

Fidesz: 1473 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1395 szavazat

Különbség: 78

Az ellenzék jelöltje itt Sík László Lajos, a Fideszé Haász János. Az LMP Fábrik Nikolettet indítja, a Mi Hazánk Blazsekovics Józsefet.

BILLEG (Inkább a Fidesz felé)

4-es választókerület

(Pécsbánya, Gyükés, Gesztenyés, Rigóder)

Fidesz: 1167 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1127 szavazat

Különbség: 40

Az ellenzék jelöltje Sajgó György, a Fideszé Vozár Pál. Az LMP Pintér Barbarát indítja, a Mi Hazánk Varga Tamást.

BILLEG (Inkább a Fidesz felé)

5-ös választókerület

(Mecsekoldal, Szkókó, Bálicstető)

Fidesz: 1503 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1402 szavazat

Különbség: 101

Az ellenzék Topán Lászlót, a Fidesz Csizmadia Péter indítja. Az LMP jelöltje Horváth Attila, a Mi Hazánké Amberger Dániel

ESÉLYES: Fidesz

6-os választókerület

(Budaiváros, Tettye)

Fidesz: 1084 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1070 szavazat

Különbség: 14

Az ellenzék Horváth Tamást, a Fidesz Herbert Gábort indítja. Az LMP jelöltje Sajgó Gábor, a Mi Hazánké Blazsekovicsné Pavlovics Klaudia.

BILLEG (inkább a Fidesz felé)

7-es választókerület

(Belváros)

Négy ellenzéki párt: 1612 szavazat

Fidesz: 1562 szavazat

Különbség: 50

Az ellenzék Pentz Thomast, a Fidesz Kővári Jánost indítja. Az LMP jelöltje Kóbor József lesz, a Mi Hazánké Faragó Ágnes.

BILLEG (Inkább az ellenzék felé)

8-as választókerület

(Egyetemváros)

Négy ellenzéki párt: 1297 szavazat

Fidesz: 1163 szavazat

Különbség: 134

Az ellenzék Zag Gábort, a Fidesz Hári Józsefet indítja. Az LMP jelöltje Pitz Dániel lesz, a Mi Hazánké Markó Tibor.

ESÉLYES: Ellenzék

9-es választókerület

(Ispitaalja, Szigeti külváros déli részre, Mártírok útja, Szabadság utca)

Fidesz: 1472 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1472 szavazat

Különbség: 0

Az ellenzék Auth Istvánt, a Fidesz Barkóczi Csabát indítja. Az LMP-s jelölt Angyal Károly Tibor lesz, a Mi Hazánké Kincses Péter.

BILLEG

10-es választókerület

(Alsómakár-Makár-Felsőmakár egy része, Csoronika, Aranyhegy, Donátus, Bálics egy része, Deindol, Középdeindol, Szentkút)

Fidesz: 1630 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1556 szavazat

Különbség: 74

Az ellenzék Siposné Bikali évát, a Fidesz Bognár Lászlót indítja. Az LMP jelöltje Nádori János lesz, a Mi Hazánké Sándor Balázs.

BILLEG (inkább a Fidesz felé)

11-es választókerület

(Uránváros)

Négy ellenzéki párt: 1684 szavazat

Fidesz: 1255 szavazat

Különbség: 429

Az ellenzék itt Nyőgéri Lajost, a Fidesz Decsi Istvánt indítja. Az LMP jelöltje Bognár László lesz, a Mi Hazánké Tar-Pataki János.

ESÉLYES: Ellenzék.

12-es választókerület

(Rácváros, Patacs, Ürög)

Négy ellenzéki párt: 1591 szavazat

Fidesz: 1502 szavazat

Különbség: 89

Az ellenzék itt Ágoston Andreát, a Fidesz Musch Zoltánt indítja. Az LMP jelöltje Rádi Nikoletta lesz, a Mi Hazánké Tar-Pataki Jánosné.

BILLEG (inkább az ellenzék felé)

13-as választókerület

(Régi Kertváros, Postavölgy, Nagyárpád, Lahti utca, Malomvölgyi Szociális Otthon)

Fidesz: 1302 szavazat

Négy ellenzéki párt: 1259 szavazat

Különbség: 43

Az ellenzék Csaba Istvánt, a Fidesz Kövesi Máriát indítja. Az LMP jelöltje Klasz Roland lesz, a Mi Hazánké Balatonyi János.

BILLEG (Inkább a Fidesz felé)

14-es választókerület

(Diána tér és környéke, Littke József utca)

Négy ellenzéki párt: 1407 szavazat

Fidesz: 1086 szavazat

Különbség: 321

Az ellenzék Schmuck Rolandot, a Fidesz Tóth Róbertet indítja. Az LMP jelöltje Prokop Gábor lesz, a Mi Hazánké Horváth Sándorné.

ESÉLYES: Ellenzék

15-ös választókerület

(Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ környéke, Maléter Pál út déli része, Viktória utca, Berek utca, Varsány utca, Csorba Győző utca, Dóra utca, Erika utca, Kamilla utca)

Négy ellenzéki párt: 1235 szavazat

Fidesz: 938 szavazat 

Különbség: 297

Az ellenzék Fürj Csabát, a Fidesz Kamarás Pétert indítja. Az LMP jelöltje Szabó András lesz, a Mi Hazánké Kaszap Zoltán.

ESÉLYES: Ellenzék

16-os választókerület

(Rózsadomb keleti fele, Eszék utca, Tildy Zoltán utca egy része)

Négy ellenzéki párt: 1399 szavazat

Fidesz: 1025 szavazat

Különbség: 374

Az ellenzék Bognár Szilviát, a Fidesz Beke Zoltánt indítja. Az LMP jelöltje Szabó József lesz, a Mi Hazánké Bozsér József.

ESÉLYES: Ellenzék

17-es választókerület

(Aidinger János út déli része, Németh László utca, Nagy Ferenc tér, Uitz Béla utca, Nagy Imre út keleti része, Tildy Zoltán utca keleti része)

Négy ellenzéki párt: 1259 szavazat

Fidesz: 928 szavazat

Különbség: 331

Az ellenzék Fogarasi Gábort, a Fidesz Varga Pétert indítja. Az LMP jelöltje Rádi Imre lesz, a Mi Hazánké Horváth Sándor.

ESÉLYES: Ellenzék

18-as választókerület

(Rózsadomb nyugati fele, Málom, Árpádváros, Fellbach utca, Kőhíd tér, Laufer dűlő, Benke dűlő, Kerülő út, Kéméndi sor, Fenyer dűlő, Nyugati Kőhíd dűlő, Keleti Kőhíd dűlő)

Négy ellenzéki párt: 1482 szavazat

Fidesz: 1018 szavazat

Különbség: 464

Az ellenzék Pokorádi Gábort, a Fidesz Varga Zsanettet indítja. Az LMP jelöltje Baracska Péter lesz, a Mi Hazánké Csicsók János.

ESÉLYES: Ellenzék

KategóriákMETÁL